stigli su!

Ukrajincima stigao F-16! Snimke pokazuju koja će im biti primarna zadaća

08.08.2024 u 19:49

Bionic
Reading

Ukrajina je nedavno napokon dobila svoje prve borbene avione F-16, a fotografije i video snimke s predstavljanja pokazuju koja će im biti primarna zadaća

Do sada je Ukrajina u svojem sastavu koristila samo borbene avione sovjetske proizvodnje, a dolazak prvih primjeraka zapadne avijacije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je nazvao novom fazom razvoja zračnih snaga te države. Iako se stručnjaci većinom slažu da dolazak tih lovaca četvrte generacije neće preokrenuti tijek rata u Ukrajini, smatraju da bi, u određenim ulogama, oni mogli biti učinkoviti, a i da će moral ukrajinske vojske porasti kad vide legendarne avione F-16 kako lete iznad njihovih glava. Kijev jednostavno neće imati dovoljno tih letjelica za značajan utjecaj na bojištu, piše Business Insider, iako ih očekuje više od 60, a u obzir treba uzeti i sofisticiranu rusku protuzračnu obranu zbog koje Ukrajinci vjerojatno neće previše riskirati s avionima koje čekaju gotovo dvije godine.

No, prve snimke tek pristiglih aviona pokazuju koja će im biti primarna namjena, a analitičari se slažu da bi u toj ulozi mogao biti vrlo učinkovit. Objavljeni video i fotografije pokazuju ukrajinske F-16 naoružane naprednom raketom zrak-zrak srednjeg dometa AIM-120, poznatom kao AMRAAM, i raketom zrak-zrak kratkog dometa AIM-9 Sidewinder. AIM-120 je napredna raketa za djelovanje izvan vizualnog dometa, može je se koristiti danju i noću te u svim vremenskim uvjetima, a koristi aktivno radarsko navođenje. Iako je Sidewinder u uporabu ušao tijekom 1950-ih, i danas se smatra jednom od najučinkovitijih, ali i najjeftinijih, što za Ukrajinu nije nevažno, raketa zrak-zrak na svijetu te je sastavni dio naoružanja većine zapadnih borbenih avijacija.

  • +3
Borbeni avioni F-16 stigli u Ukrajinu Izvor: Profimedia / Autor: Ukrainian Presidency/Handout/AA/ABACA / Abaca Press /

Zbog ovakvog naoružanja na ukrajinskim F-16, odnosno zbog činjenice da nisu nosili rakete zrak-zemlja, analitičari zaključuju da će primarna zadaća tih aviona biti borba u zraku protiv ruskih aviona, dronova i projektila kojima Rusija raketira ukrajinske gradove. Peter Layton, stručnjak iz think-tanka RUSI (Royal United Services Institute) smatra da je uporaba F-16 za protuzračnu obranu protiv krstarećih projektila i dronova Šahid razumna, s obzirom na to da Ukrajina trenutno raspolaže sa samo deset aviona, od čega bi otprilike sedam bilo dnevno dostupno za operacije.

Budući da raketa AIM-120, ovisno o inačici, ima domet od sto do 180 kilometara, pretpostavlja se da bi se ona mogla koristiti i za gađanje ruskih lovaca-bombardera Su-34 koji zastrašujućim kliznim bombama devastiraju obrambene položaje ukrajinske vojske. No, ruski avioni uglavnom lansiraju svoje streljivo i odmah se povlače, što otežava napad na njih, a približavanje ruskom teritoriju ili ulazak u njega kako bi se progonilo njihove avione stavilo bi ukrajinske F-16 u domet ruskih protuzračnih projektila, od čega bi teško mogli pobjeći. Ukrajinci su unaprijed signalizirali da svoje avione zapadne proizvodnje neće izlagati velikom riziku i da će ih koristiti kao dio protuzračne obrane.

Unatoč objavljenim fotografijama i snimkama, nije nužno da će se zapadni avioni u budućnosti koristiti isključivo za borbu zrak-zrak. Ukrajina će ih možda jednog dana koristiti i za operacije napada na ciljeve na zemlji, gađajući ruske sustave protuzračne obrane, skladišta, baze ili infrastrukturu. Ukrajinci već imaju rakete AGM-88 HARM, koje se koriste za uništavanje radarskih sustava na zemlji, a prethodno su ih montirali na svoje avione iz sovjetske ere. Stručnjaci se slažu da bi te rakete trebale biti učinkovitije kada se ispale iz F-16.