analitičari tvrde

Ukrajini se ne piše dobro, Rusija je napokon počela ozbiljno shvaćati rat

21.05.2024 u 08:42

Bionic
Reading

Rusiji je trebalo više od dvije godine brutalnog rata, tisuće oštećenih i uništenih oklopnih vozila, procijenjenih 450.000 žrtava i desetke milijardi dolara da dođe do ove točke, ali čini se da je Moskva svoj rat u Ukrajini konačno počela ozbiljno shvaćati, piše Business Insider i dodaje da se Ukrajini ne piše dobro

Veći dio rata u Ukrajini prošao je loše za Rusiju. Samo broj poginulih, prema procjenama više od 50.000 vojnika, čini se nevjerojatan, ali ratni stroj ruskog predsjednika Vladimira Putina danas izgleda sasvim drugačije nego na početku sukoba. Obrambeno-industrijska baza zemlje počela je raditi iz sve snage, a Putin je nedavno postavio ekonomista za ministra obrane kako bi potaknuo masovnu proizvodnju oružja. Moskva je otupila ukrajinsku protuofenzivu prošlog ljeta snažnom obranom uz obnovu zaliha i prelazak na ratno gospodarstvo, piše Business Insider.

Učinkovito je iskoristila ukrajinske materijalne, industrijske i nedostatke u ljudstvu tijekom proljeća, posebno jer su zapadni partneri Kijeva zastali u snabdijevanju naoružanjem, a sada priprema pozornicu za ono što bi moglo biti velika, višestruka ofenziva ovog ljeta. Čini se da je Rusija konačno predana svojim ambicijama u Ukrajini i, kako se neki plaše, i šire.

'Rusi su još uvijek opasni i uče. Svaki dan napreduju', rekao je za Business Insider George Barros, voditelj geoprostorno-obavještajnog tima i analitičar za Rusiju u Institutu za proučavanje rata. Rat je započeo neuspješnom ruskom invazijom na Ukrajinu, s neuspjesima zapovjedništva, taktičkim pogrešnim koracima i visokom razinom zbunjenosti u ruskim redovima pred čvrstim ukrajinskim otporom, što je u konačnici osujetilo planove za brzu pobjedu. Ruska vojska nastavila je patiti od drugih problema u prvoj godini borbi, gomilajući gubitke u vojnicima i opremi, a bez uspjeha u zauzimanju značajnih količina ukrajinskog teritorija. A Ukrajina je u više navrata svladala svog moćnijeg neprijatelja, uključujući protuofenzivne napade 2022. u sjeveroistočnom Harkivu i južnom Hersonu.

  • +4
Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Rusija je uspjela zaustaviti ukrajinsku protuofenzivu 2023., koja je, kako i sami Ukrajinci priznaju, završila neuspjehom jer nisu uspjeli osloboditi značajniji dio teritorija, čak ni uz priljev oklopnih vozila i druge opreme sa Zapada. Ukrajina je veći dio zime i proljeća provela bez kritično potrebnog streljiva da se obrani od ruskih napada, što je Rusija obilato koristila i ostvarila dobitke na istoku te se pripremila za buduće napade. Američki obavještajci procijenili su u ožujku da je, unatoč ozbiljnoj šteti u Ukrajini, zastoj na bojnom polju pomaknuo zamah u korist Moskve. Visoki američki dužnosnik i general rekao je da je ruska vojska 'gotovo u potpunosti rekonstruirana' i da se 'vratila' na svoju prijeratnu snagu.

'Imaju neke praznine koje je proizveo ovaj rat, ali njihov je ukupni kapacitet još uvijek vrlo značajan. I namjeravaju ga učiniti jačim', rekao je Kongresu u travnju general Chris Cavoli, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi i šef američkog Europskog zapovjedništva.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nedavna rekonstrukcija vojnog vodstva ukazuje na Putinovu namjeru da ojača obrambeno-industrijsku proizvodnju, ali ne samo da bi se zadovoljile potrebe u Ukrajini, nego i da postoji scenarij u kojem Rusija ide izvan granica Ukrajine i nastoji 'projicirati silu' na istočno krilo NATO-a, rekao je Barros. Dodao je i da je novi ministar obrane Andrej Belousov identificiran kao 'kompetentni, tvrdoglavi tehnokrat' te da je zapravo doveden da napravi reviziju ruskog ministarstva obrane, prožetog korupcijom, te da osigura to da novac od poreza zapravo ide na nabavu oružja i opreme koja će omogućiti Moskvi da uspješnije vodi rat s Ukrajinom.

U međuvremenu, novim napadom na Harkiv, koji je u tijeku, čini se da Rusija sada priprema pozornicu za ono što bi mogla biti višesmjerna ljetna ofenziva koja bi mogla rastegnuti ukrajinsku vojsku, još uvijek osiromašenu kritičnim materijalima i prijeko potrebnim ljudstvom. Ukrajinski i zapadni dužnosnici, kao i ratni stručnjaci, rekli su da je višemjesečno zadržavanje dodatne američke vojne pomoći Ukrajini dovelo zemlju u tešku poziciju u kojoj se trenutno nalazi. Kijev se također suočava s problemima morala i novačenja koji nisu postojali prije godinu dana, kada su mnogi bili prilično optimistični uoči ljetne protuofenzive.

Mick Ryan, umirovljeni australski general bojnik i strateg koji se nedavno vratio iz Ukrajine, napisao je u travnju da je Rusija očito preboljela 'šok svojih ranih neuspjeha' i čini se da je sposobna 'podjarmiti Ukrajinu na način na koji nije bila sposobna kada je započela invaziju u veljači 2022. godine'.

'Rusija je sada opasniji protivnik nego što je bila prije dvije godine', napisao je.