APKWS-II

Ukrajinski marinci počeli koristiti američko pametno streljivo, evo o čemu je riječ

07.05.2023 u 11:33

Bionic
Reading

Ukrajinski marinci počeli su ovih dana u području oko Hersona koristiti američko pametno streljivo APKWS-II, kojim gađaju ruska lako oklopljena vozila i bunkere, a prema nekim pokazateljima, ono može djelovati i protiv znatno ozbiljnije protivničke tehnike. Evo o čemu je riječ

Ukrajinski mediji objavili su da su pripadnici 37. marinske brigade počeli koristiti APKWS-II točno godinu dana otkako je Pentagon najavio da će u Kijev poslati tu raketnu platformu s poluaktivnim laserskim navođenjem.

Prema informacijama kojima raspolaže specijalizirani portal Ukraine Weapons Tracker, APKWS-II se koristi u Hersonskoj oblasti, u kojoj je Ukrajina nedavno izgubila znatnu količinu bespilotnih letjelica i platformi zemlja-zrak (SAM) poput njemačkih Geparda i S-300 sovjetsko-ruske proizvodnje, kao i nekoliko samohodnih topova tipa Akacija i samohotki D-30.

Videosnimka kojom raspolaže ukrajinski portal prikazuje APKWS-II lansiran s višenamjenskog vozila na kotačima visoke mobilnosti (HMMWW) tipa M1152A1, a koji je poznat kao Humvee. Druga pak snimka, snimljena iz lebdećeg drona, prikazuje izravan udar APKWS-II na krov kuće za koju se pretpostavlja da je poslužila ruskim vojnicima kao bunker.

APKWS Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ratna mornarica SAD-a

Rađen za potrebe američkih marinaca

Dron je snimio još jednu raketu koja pogađa vrata kuće, a treća raketa pogađa visoki toranj nalik na jarbol, za koji se pretpostavlja da je ruska telekomunikacijska oprema. Stručnjaci smatraju da je točnost navođenja projektila toliko precizna da može izravno pogoditi malu promatračku stanicu postavljenu na telekomunikacijski stup.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Militarnyi Videonews

Projekt APKWS-II pokrenuo je američki Marinski zbor 2005. s tvrtkom BAE Systems kao glavnim izvođačem, a ostali dobavljači su General Dynamics i Northrop Grumman. Tri obrambene megatvrtke su, naime, integrirale poluaktivnu lasersku tražilicu s raspodijeljenim otvorom za navođenje (DASALS) i sustav upravljanja u General Dynamicsove rakete Hydra kalibra 70 milimetara te je nastalo jeftino, ali moćno i precizno raketno oružje. Takva kombinacija stvorila je sustav za napade na tzv. meke i lako oklopljene mete u dometu do pet kilometara u ograničenim područjima te uz minimalnu kolateralnu štetu.

Poluaktivni laserski vođeni raketni sustav sastoji se od tri glavne komponente, a koje uključuju bojne glave tipa M151/MK152 i M282, upaljač M423/MK435 i standardni raketni motor MK66. Raketni sustav ima sklopove krila i preklopne peraje, svaku s jeftinom laserskom tražilicom smještenom na prednjem rubu. Tražilice rade kao jedan tragač, omogućujući korištenje postojećih bojnih glava iz sustava Hydra 70 bez potrebe za laserskim tragačem u nosu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: BAE Systems, Inc.

Oružani sustav također je opremljen inercijalnom mjernom jedinicom MEMS i naprednom tehnikom digitalne obrade signala za poboljšanu komunikaciju. Lasersko navođenje temeljni je sustav ciljanja za navođene rakete, pri čemu sustav montiran na peraje detektira čak i slabe laserske iskre iz pokazivača. To znači da mete prikazane u videu moraju biti laserski usmjerene laserskim označivačima na Humveeju ili dronom.

Gađa kupolu tenka poput već oprobanog Javelina

Valja reći da je na temelju rakete Hydra stvoren raketni sustav VAMPIRE (Vehicle-Agnostic Modular Isolated ISR Rocket Equipment), čiji je integrator tvrtka L3Harris Technologies. VAMPIRE se može smjestiti na različite transportne platforme, a najadekvatnija su za to SUV vozila. BAE Systems je pak 2021. ugradio u Hydru softver koji omogućuje ispaljivanje tih raketa iz helikoptera do 4,8 kilometara dometa ili pak 11,2 kilometra iz borbenih aviona.

Izvor: Društvene mreže / Autor: AviationWeek

Kod sustava APKWS-II je u pogledu situacije na ukrajinskoj bojišnici najzanimljivije to što može gađati vrh tenkovske kupole. Glavni borbeni tenkovi su, naime, ranjivi na vrhu, gdje je oklop najslabiji. BAE Systems je zamislio da se raketa kalibra 70 milimetara s bojnom glavom teškom 4,5 kilograma obruši na kupolu tenka poput protutenkovskog vođenog projektila (ATGM) tipa Javelin, a koji su Ukrajinci dosad poprilično efikasno koristili u srazu s ruskim oklopom.

Rakete također mogu biti korisne protiv bespilotnih letjelica, poput tzv. lutajućeg streljiva tipa Lancet-3 ili izviđačkog drona Orlan-10. No takve letjelice moraju biti kontinuirano osvijetljene laserom da bi ih raketa pogodila.

Analitičari ističu da su Rusi svakako primijetili novo oružje u rukama Ukrajinaca i posve je sigurno da će ga aktivno pratiti, osobito ako znaju da se može koristiti i kao protutenkovski sustav. Ipak, dodaju da će za napade na tenkove, koji se smatraju najbrojnijim ruskim oružjima, trebati što više primjeraka APKSW-II. Prema nekim informacijama, Ukrajina bi do sredine ove godine trebala dobiti četiri kompleta sustava VAMPIRE za napade na zemaljske ciljeve, a njih još 10 do kraja 2023.