iznenadni upad

Ukrajinski upad u Rusiji je kockanje s visokim ulozima, tri su moguća razloga zašto su to napravili

10.08.2024 u 10:40

Bionic
Reading

Napad Ukrajine na područje Kurska u Rusiji iznenadio je Moskvu i cijeli svijet. Mnogi se sada pitaju što Ukrajina namjerava postići dugoročno i kako bi Moskva mogla odgovoriti.

Prizor ukrajinskih snaga koje podižu svoju zastavu nad ruskim teritorijem je poniženje za Vladimira Putina, ali drski upad Ukrajine u Rusiju je kockanje visokog rizika, piše u analizi Sky News.

Ukrajinske vlasti u petak su objavile da evakuiraju oko 20.000 ljudi iz regije Sumy, koja dijeli granicu s područjem u jugozapadnoj Rusiji koje je Ukrajina ciljala - što je pokazatelj da postoji strah da će Moskva nastojati uzvratiti.

Napad Kijeva na regiju Kursk, koji je započeo u utorak i u kojem sudjeluje tisuće vojnika, dogodio se gotovo dvije i pol godine nakon što su ruske snage napale Ukrajinu u suprotnom smjeru.

Čini se da je operacija pažljivo planirana i precizno izvedena u strogoj tajnosti, iznenadivši Rusiju i svijet.

Međutim, postavljaju se pitanja o tome što Ukrajina namjerava postići na duži rok osim šokiranja Moskve i dokazivanja da granice njezinog susjeda više nisu sigurne.

Analitičari kažu da bi ofenziva mogla biti osmišljena kako bi se zauzeo i zadržao teritorij koji bi se koristio kao adut za pregovore za oslobađanje ukrajinske zemlje koju su okupirale ruske snage.

Ali takav bi potez zahtijevao veliku posvećenost ukrajinskih trupa tijekom vremena da se suprotstave ruskim naporima da ih potisnu nazad i nije jasno ima li Kijev ljudstva za takvu operaciju.

Druga je mogućnost da se Ukrajina nada odvući ruske snage s isturenih položaja u istočnoj i južnoj Ukrajini kako bi ojačala vlastitu obranu - iako to možda nije moguće s obzirom na broj rezervi u ljudstvu unutar Rusije koje još uvijek mogu biti raspoređene u Kursk.

Treća teorija je da Ukrajina možda želi zauzeti nuklearno postrojenje u Kursku kako bi se upotrijebila kao poluga za prisiljavanje ruskih trupa da se povuku iz velikog nuklearnog postrojenja u regiji Zaporižja u Ukrajini, osvojenog u prvim danima rata - ali opet bi to bio ogroman pothvat, koji bi zahtijevao značajna ukrajinska pojačanja.

Bez obzira na cilj, misija nije bez značajnog rizika.

Dva su izvora izrazila zabrinutost da bi napad - iako je 'taktički pametan' - mogao potaknuti antiukrajinsko raspoloženje u ruskoj javnosti i olakšati Moskvi da dodatno mobilizira svoje ljude da još jače uzvrate.

Tu je i utjecaj na proširenja fronta u Rusiju na već prenapregnute ukrajinsk snage. Ukrajinci moraju držati liniju protiv invazije ruskih vojnika na sjeveroistoku, istoku i jugu njihove vlastite zemlje.

Pa ipak - upad u Rusiju je bio veliki moralni poticaj za Ukrajinu, a čini se i da je zatekao Kremlj potpuno nespreman, što je veliki sigurnosni propust. Putin je bio prisiljen poslati pojačanje u područje Kurska u petak što je znak da je situacija i dalje daleko od kontrole, unatoč uvjeravanjima njegovog vojnog zapovjednika dva dana ranije da je ukrajinski napad zaustavljen.

Ukrajinska vlada tek treba izravno komentirati ofenzivu - čvrsto čuvanje informacija bio je još jedan element u planiranju misije.

Međutim, ukrajinske trupe u videu koji je naširoko dijelio na društvenim mrežama tvrde da su preuzele kontrolu nad pograničnim gradom Sudzha.

Vojnik koji se identificirao kao pripadnik 61. odvojene mehanizirane Stephova brigade rekao je da je grad "miran".

Stojeći pred ukrajinskom zastavom, također je rekao da su njegove trupe zauzele lokalne urede ruske državne energetske tvrtke Gazprom.

Nije bilo moguće provjeriti tvrdnje, ali su sukobi potvrđeni oko periferije malog grada od oko 6.000 ljudi, koji se nalazi samo nekoliko kilometara od granice.

Uz veliku neizvjesnost o tome što će se sljedeće dogoditi, tri su stvari jasne.

Prekogranični napad od strane Ukrajine najveći je takve vrste rata i predstavlja jedan od najvećih izazova za Putina, koji je stalno govorio svom narodu da 'specijalna vojna operacija' u Ukrajini ide po planu.

Također pokazuje da vojske još uvijek mogu iznenaditi protivnika u eri kada sveprisutna upotreba bespilotnih letjelica i satelita čini tajne pokrete na bojnom polju mnogo težima za izvršenje, a da ne budu uočeni.