TUGA ZA LJUBIMCEM

'Upomoć, pobjegla mi je iguana preko Save u BiH'

26.07.2013 u 14:19

Bionic
Reading

Od srijede navečer intenzivno se traga za petogodišnjim bjeguncem koji je preplivao Savu, napustio Europsku uniju i ilegalno ušao na teritorij BiH. Riječ je o iguani Ines dugoj 120 centimetara, ljubimici mladog umjetnika iz Gradišta, Vinka Jovanovca, koji je i prekjučer osvježenje potražio na gradskom izletištu Poloji u Županji. U čarima Save uživala je i iguana, plivala je, ronila i privlačila pozornost nazočnih, koji su uživali u njezinim akrobacijama. Oko 18 sati posljednji je put viđena kako pliva prema bosanskoj obali Save i više se nije vratila, piše Glas Slavonije

'Redovito dolazimo ovdje na kupanje, odličan je i ronilac i plivač. Prvi put se dogodilo da se nije vratila. Tražili smo je, zvali, pokušali smo pretražiti i obalu na bosanskoj strani, ali za sada bez uspjeha', očajan je Vinko. Moli sve građane s obje strane Save, ako primijete ovu bezopasnu životinju neka ju zadrže i jave mu na broj mobitela 095/5164817.

'Važno je napomenuti da iguana ne grize! Ako je ugledate, pozovite je, odaziva se na ime Maza, a zatim je nježno uhvatite. Možete preko nje prebaciti majicu, ručnik, ili nešto slično i zatim je uhvatiti. Važno je ne vući je za rep', apelira Vinko.

O cijelom slučaju, kaže, izvijestili su i policiju u Orašju, jer vrlo je važno ljudima reći o čemu je riječ i da je iguana bezopasna, jer bi se mnogi, posebice stariji ljudi, mogli preplašiti i burno reagirati ako je ugledaju.
Pojedine bake u Gradištu i danas su uvjerene da njihov sumještanin Vinko za kućnog ljubimca ima krokodila i 'životinju koja jede ljude'. A i njegova ju je baka, kaže, zvala žirafom. Nabavio ju je prije gotovo pet godina, kada je imala osam mjeseci. U nju je uložio i mnogo truda, vremena, ljubavi i novca.