za ljubitelje vina

Independent o 'nerazvikanoj' hrvatskoj regiji: Kad biste spojili Hobbiton i dolinu Loire...

08.04.2025 u 20:00

Bionic
Reading

Britanska novinarka u The Independentu je predstavila hrvatsku regiju za koju kaže da bi mogla biti dijete Hobbitona i doline Loire – i otkrila da se zaljubila. Vinska scena u ovom idiličnom kutku ruralne Hrvatske ne samo da je izuzetno živahna, već i tiho skuplja prestižne nagrade – a među njezinim poklonicima nalazi se i britanska kraljevska obitelj, otkriva Marianna Hunt

Slavonija, regija koju i mnogi domaći putnici često zaobiđu, zadivila je novinarku Hunt svojim vinima, krajolikom, gostoljubivošću i – kako piše u svojoj reportaži – duhom kakav danas rijetko gdje postoji.

Britanska novinarka i autorica putopisa nedavno je za The Independent opisala svoje putovanje jednom od najmanje turistički eksploatiranih regija Hrvatske, i to na način koji bi mogao promijeniti i naš pogled na ovaj dio zemlje.

Hunt započinje svoju reportažu u slikovitom Zmajevcu, vinskom selu koje uspoređuje s neobičnim, bajkovitim križancem poznate doline Loire i Tolkienova Hobbitona.

Oduševila je malena vinarska zajednica

'Da Hobbiton ima dijete s dolinom Loire, potomak bi bio Zmajevac', piše ona i dodaje da se radi o 'maloj vinarskoj zajednici u Slavoniji, poznatoj po slatkim vinskim podrumima sa zabatima koji su stražnjim dijelom ukopani u brdo kako bi vino ostalo hladno u blatnjavoj zemlji'.

Lutajući između dviju 'ulica vina' – jedne katoličke, druge protestantske – Hunt se divi koncentraciji vinskih podruma, kuša lokalna vina i, kako kaže, prvi put u životu vidi toliko vinskih kuća na tako maloj površini.

Jedna od njezinih stanica bila je Vinarija Josić, čiji joj je rustikalni ambijent – s pisaćim strojevima i starim ormarićima – odmah zapeo za oko. Uz čašu graševine i chardonnaya, prelazi i na snažnija crvena vina, a koja su je, kako priznaje, učinila zavidnom ljudima koji su u restoranu jeli mesne paprikaše iz golemih kotlova.

Vino iz Slavonije voljela je i kraljica Elizabeta II.

No njezin tekst ne staje na estetici i okusu vina – ono što ju je posebno fasciniralo činjenica je da hrvatsko vino iz Slavonije ima i kraljevsku povijest. 'Hrvatsko vino možda nije posebno poznato u inozemstvu, ali tiho skuplja nagrade i stječe kultni status među znalcima. A jedan od njih bila je – kraljica Elizabeta II.'

Kako piše Hunt, upravo je vino iz ove regije posluženo na njezinoj krunidbi 1953. godine, a kasnije i na brojnim kraljevskim vjenčanjima, uključujući ona princa i princeze od Walesa te vojvode i vojvotkinje od Sussexa. Slavoniju su, kako navodi, posjećivali i kraljica i sadašnji kralj Charles, a u zanimljivom povijesnom detalju ističe da je Elizabetin pradjed, vojvoda Franz od Tecka, rođen upravo u Osijeku.

Zadivljena Slavoncima

Upravo u Osijeku, najvećem slavonskom gradu, Hunt je provela nekoliko dana. Unajmila je bicikl i platila svega 66 centi za pola sata te uz lokalnu vodičkinju Renatu Forjan istraživala grad opisujući ga kao 'rustikalni Prag ili Budimpeštu, ali bez gužvi i pompe'.

'Ljeti svi bježe na obalu', rekla joj je Forjan. 'Većina stranih posjetitelja nikada nije čula za Slavoniju. Samo idu ravno na obalu – što je velika šteta.'

U tekstu s tonom lagane melankolije prema 'nevidljivoj' regiji, Hunt se divi autentičnosti mjesta, ali i ljudima – skromnima, gostoljubivima i, kako kaže, 'takvima da nije teško razumjeti zašto bi kraljevska obitelj ovu regiju željela zadržati kao svoju malu tajnu'.

No postavlja i logično pitanje – koliko dugo će ta tajna ostati skrivena?

U nastavku opisuje ručak u restoranu Lumiere, elegantnom mjestu uz rijeku, u kojem se jela poput kulena i crne slavonske svinje poslužuju po cijeni od 10 eura. Novinarka je prošla i kroz vinske podrume koji su za vrijeme Osmanskog Carstva korišteni kao zatvori.

Koliko će dugo Slavonija ostati izvan mainstreama?

Na kraju se Hunt osvrće na luksuzni hotel Materra u blizini Osijeka, opisujući ga kao 'oazu moderne elegancije u srcu ravnice' te podcrtavajući da se i Slavonija polako budi što se tiče turizma više klase.

'Činilo mi se kao da smo usred ničega, iako je hotel udaljen samo 18 minuta vožnje od Osijeka i 27 minuta od zračne luke', piše Hunt. 'Cijene soba počinju od 197 eura s uključenim doručkom – što bi, u poznatijim vinskim regijama, bez problema koštalo dvostruko više.'

Za kraj, pita se hoće li ova regija ostati skrivena još dugo, osobito nakon što je Ryanair pokrenuo direktnu liniju iz Londona za Osijek. A iako ne očekuje da će u avionu sresti kralja Charlesa, priznaje da bi – ako se to ipak dogodi – znala da su oboje na pravom mjestu.