KARAMARKOV MINISTAR PROMETA U SJENI

USKOK podignuo optužnicu protiv HDZ-ovca Butkovića

17.12.2012 u 08:15

Bionic
Reading

USKOK je podignuo optužnicu protiv gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića, visokog političkog dužnosnika, predsjednika HDZ-a Primorsko-goranske županije i člana predsjedništva HDZ-a, piše Novi list. Inače, Butković glasi kao Karamarkov ministar prometa u sjeni

Butkovića optužnica tereti za zloporabu gradonačelničke funkcije i pogodovanje zamjeniku direktora Hrvatskih voda Siniši Šircu.

Butković: Predizborni folklor i podmetanja

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković za Novi list je potvrdio da je dobio optužnicu i da priprema odgovor na nju. Rekao je da se ne osjeća nimalo kriv, ali i nagovijestio da u pozadini ovog slučaja ima mnogo zakulisnih igara koje će izaći na vidjelo. Naglasio je da pojedinosti optužnice neće komentirati jer optužbu smatra predizbornim folklorom i ne želi tome davati dodatni značaj. Vjeruje u pravosuđe koje će, kad sve razmotre i kad se sazna pozadina o tome tko je i zašto to podmetnuo, uvidjeti da tu nema njegove krivnje.

USKOK konkretno optužuje Butkovića da je protuzakonito iz sredstava Grada Novog Vinodolskog platio ljetovanje Šircu i njegovoj obitelji u iznosu od 33.000 kuna. Optužen je i Siniša Širac kojeg se okrivljuje da je poticao Butkovića na tu zloporabu.

Novi list saznaje da je optužnica došla na Županijski sud u Rijeci. Sudac istrage dostavio ju je i okrivljenima koji sada preko svojih odvjetnika imaju mogućnost da se žale i kroz svoje protuargumente možda već u fazi prije suđenja pokušaju pobiti optužnicu. Za to imaju rok od osam dana...

Butkovića brani riječki odvjetnik Milenko Škrlec, ali i zagrebački odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković koji su ga zastupali još u istražnom dijelu koji se vodio u USKOK-u u Zagrebu. Iz krugova obrane saznaje se da je sastavljanje odgovora na optužbu u tijeku i vjerojatno će za koji dan biti predan Županijskom sudu u Rijeci.

Događaj za koji se terete Butković i Širac zbio se u kolovozu 2009. za poznate manifestacije Ružica Vinodola i proslave Dana domovinske zahvalnosti. Na veliku tradicionalnu proslavu bili su pozvani i brojni poznati političari i ugledni gosti.

Nadležna tijela Grada Novog Vinodolskog donijela su odluku da se na skup službeno kao gosti pozovu gospodarstvenici, političari i ministri. Donesena je odluka da se između ostalih pozovu zvučna imena poput Ivana Šukera, Đurđe Adlešić, Božidara Pankretića, Petra Čobankovića i drugih. Među pozvanima je bio i predstavnik Hrvatskih voda s kojima je Novi Vinodolski surađivao na projektima.

Gostima je bio organiziran i trodnevni smještaj u Resortu Novi i donesena je odluka da to plati Grad. Kao predstavnik Hrvatskih voda došao je Siniša Širac.

Zašto Zagreb?

Zanimljivo je da je optužnicu protiv Butkovića i Širca podigao ured USKOK-a iz Zagreba. Inače slične slučajeva vodi riječki ured USKOK-a, kao što je to bilo primjerice i u nedavnom slučaju s gradonačelnikom Crikvenice Damirom Rukavinom. Slučaj se dogodio na području riječkog USKOK-a, glavni optuženik je s ovog područja, pa bi bilo uobičajeno da to teritorijalno vodi Rijeka. Je li to zato što je afera prijavljena u Zagrebu ili je možda i započeta u Rijeci, a onda iz nekih razloga prebačena u Zagreb, zasad se može samo nagađati.

Problem je, međutim, u tome što Širac nije došao sam, već sa cijelom višečlanom obitelji. Ključno pitanje je – je li to bilo uz znanje i po pozivu Butkovića ili nije.

Odluka Grada pokrivala je samo smještaj Siniši Šircu! A Širac i obitelj nisu ostali tri dana, nego cijeli tjedan, a i računi u hotelu za razne usluge prilično su se nagomilali. No kad je kasnije gradskim financijskim službama stigao račun, oni su to platili zajedno sa svim ostalim računima jer su mislili da je i to uključeno. U gradu se govori da je to plaćeno automatizmom. Sve je ostalo nezamijećeno gotovo dvije godine i kad se već zaboravilo, netko je to 'iskopao' i prijavio. Postupak je pokrenut u proljeće prošle godine. Čini se da će taj detalj biti dosta zanimljiv, odnosno valja vidjeti radi li se o političkoj, gospodarskoj ili nekoj drugoj pozadini.

Podsjetimo, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti uz puno manju financijsku štetu (još k tome iz humanih pobuda) koncem listopada nepravomoćno je osuđena bivša glasnogovornica PU zagrebačke i sadašnja djelatnica MUP-a, Aleksandra Ljuba, na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Ljuba je nepravomoćno osuđena jer je svoju zlostavljanu prijateljicu i njezino dvoje djece prije četiri godine povela na ljetovanje u MUP-ovo odmaralište u Dramlju. Sudac joj je rekao da je postupila humano, ali ju je unatoč tome osudio.

Naime, Ljuba je odmor u MUP-ovom odmaralištu, za sebe i prijateljicu, žrtvu obiteljskog nasilja i njezino dvoje djece platila po sindikalnoj cijeni od osam tisuća kuna, a kako prijateljica i njezina djeca nisu djelatnici MUP-a, oštetila je državni proračun za 6.040 kuna.