MATO PALIĆ

Ustavni stručnjak: 'Više nema nikakve šanse da Milanović postane premijer'

20.04.2024 u 09:29

Bionic
Reading

Ustavni sud upozorio je predsjednika Zorana Milanovića da ne može biti mandatar za sastavljanje nove vlade ni premijer, čak i ako podnese ostavku. Smatraju da je predsjednik, unatoč upozorenjima Suda, svojim izjavama aktivno sudjelovao u kampanji i tako kršio Ustav

U slučaju da se okupi politička opcija sa 76 potpisa koja želi Zorana Milanovića za mandatara, Ustavni sud takvu bi odluku mogao poništiti.

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić u HRT-ovoj emisiji 'Studio 4' naglasio je kako treba uzeti u obzir nekoliko činjenica koje su prethodile donošenju jučerašnjeg upozorenja Ustavnog suda. Naglasio je da je Ustavni sud još ranije upozorio Milanovića i SDP da aktualni predsjednik Republike ne može biti njihov premijerski kandidat na izborima niti smije sudjelovati u kampanji.

'Kandidat nije bio, to smo vidjeli iz sadržaja kandidacijskih lista koje su predane u Državno izborno povjerenstvo. Međutim, za razliku od SDP-a koji se pridržavao toga upozorenja, predsjednik Zoran Milanović je postupao na drugačiji način. On je u više različitih situacija navodio kako će biti premijer. Čak je u jednoj situaciji navodio tko bi mogli biti ministri u njegovoj vladi, iz čega je bilo jasno da on nastavlja kršiti Ustav unatoč upozorenju Ustavnog suda', rekao je Palić.

Ustavni sud se ne upliće u izborne procese

Naglasio je da je jučerašnja odluka samo posljedica Milanovićeva ponašanja koja nema veze s uplitanjem Ustavnog suda u izborne procese nego je zapravo onemogućila njegovu kandidaturu i njegovo imenovanje za predsjednika vlade u Hrvatskom saboru.

'Ova odluka, odnosno upozorenje i priopćenje Ustavnog suda neće poremetiti ništa oko formiranja vlasti u Republici Hrvatskoj i ako bi se izrazili nogometnim rječnikom prvo upozorenje je bilo žuti karton, a ovo što se dogodilo jučer je bio crveni karton za Zorana Milanovića. Dakle, političke stranke iz lijevog dijela političkog spektra koje međusobno komuniciraju nisu one mogućene u prikupljanju potpore od najmanje 76 zastupnika bez koje nije moguće formiranje vlade', naglasio je Palić.

Podnošenje ostavke ne može popraviti posljedice ustavno neprihvatljivog ponašanja

Tvrdi da u Ustavu postoji jasno tumačenje koje priječi Zoranu Milanoviću da postane mandatar čak i ako podnese ostavku na mjesto predsjednika Republike, te da je to jučer rekao i presjednik Ustavnog suda.

'Jedan od pravnih temelja je odredba Ustavnog zakona o Ustavnom sudu u kojoj stoji da akteri koji se tijekom izbornog procesa ponašaju suprotno Ustavu i zakonu, u takvoj situaciji Ustavni sud može poništiti bilo koju izbornu radnju i odluku, a izbornom radnjom se smatra i odluka o povjeravanju mandata za sastav vlade.

Ustavni sud je utvrdio kršenje Ustava i zakona od strane predsjednika Republike Hrvatske i sama činjenica da bi on sada, nakon svega što se izdogađalo, podnio ostavku, njega više ne abolira, odnosno ona ne može popraviti neustavnosti koje su se dogodile u prethodnom razdoblju. Podnošenje ostavke, temeljem čega bi on postao Zoran Milanović kao građanin, ne može popraviti posljedice ustavno neprihvatljivog ponašanja i kršenja Ustava koje su se događale u ovom razdoblju', pojasnio je Palić.

Nema nikakve šanse da Zoran Milanović postane premijer

Palić ističe kako Ustavni sud ima uporište da kaznama izriče sankcije Zoranu Milanoviću. Naglasio je kako je sada odgovornost na političkim strankama i zastupnicima u Hrvatskom saboru da ozbiljno shvate upozorenje Ustavnog suda.

'Ako bi se dogodilo da se zatraži od predsjednika države donošenje odluke o povjeravanju mandata za sastav nove vlade tako da bi to bio predsjednik Republike Hrvatske, to ne bi u tom trenutku mogao biti on, nego druga osoba, odnosno predsjednik Sabora koji u takvom slučaju preuzima privremenu dužnost predsjednika Republike, Ustavni sud bi se pozvao na odredbu Ustavnog zakona i neke druge odredbe Ustava, poništio bi takvu odluku i o tome se u Hrvatskom saboru uopće ne bi moglo glasati', rekao je Palić.

Naglasio je kako više nema nikakve šanse, nakon što su provedeni izbori, da Zoran Milanović postane budući premijer, što ne znači da političke stranke ne mogu odrediti neku drugu osobu da bude mandatar za sastavljanje vlade ako prikupe dovoljan broj glasova.

Suci nisu obrazložili zbog čega su zaključili da Milanović nije sudjelovao u kampanji

Troje ustavnih sudaca - Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec - bilo je protiv upozorenja predsjedniku Republike. U svojem su obrazloženju, među ostalim, napisali i da 'ono što većina u Ustavnom sudu zapravo govori je sljedeće: rezultate izbora priznat ćemo ako premijer bude netko drugi, a ako to bude Zoran Milanović, onda ih nećemo priznati' To je prijetnja i novom Saboru da paze što rade, i koga podržavaju, što je duboko protuustavno'.

Dodali su i da ne postoje uvjerljivi temelji za takvu odluku.

'Podsjetio bih javnost da su ti suci, kad se donosilo prvo upozorenje, jasno stali uz stav iako su i tamo imali izdvojeno mišljenje, da predsjednik Republike Hrvatske ne može sudjelovati u kampanji. Međutim, nisu obrazložili zbog čega su oni zaključili da on nije sudjelovao u kampanji, kad je cijela javnost, i to je provjerljivo u svim medijima, vidjela više puta situacije u kojima on govori o sebi kao budućem premijeru, u kojem poziva hrvatski narod neposredno prije izbora da glasaju protiv jedne političke stranke za sve druge političke stranke i u kojem on navodi činjenice tko bi bili ministri u vladi u kojoj bi on bio predsjednik vlade.

Bilo bi dobro i transparentno da je to troje Ustavnih sudaca objasnilo jesu li ti postupci predsjednika Republike predstavljali sudjelovanje u kampanji ili se on malo zanio, pa se onda trebamo praviti kao da se ništa nije dogodilo', rekao je Palić.

Nema nikakvog državnog udara

Predsjednik Milanović jučer je spomenuo termin državnog udara kojeg Ustavni sud, kako on kaže, nije još izveo, ali priprema se kako bi zadržao Plenkovića i HDZ na vlasti.

'Mi smo sad zapravo u jednom politički gledano vrlo osjetljivom trenutku. Tek je počeo taj proces stranačkog dogovaranja. Tenzije su visoke. Nitko još ne može znati točno na koji način će se odigrati rasplet u smislu tko će s kim koalirati i tko će uspjeti doći do tog magičnog broja od 76 zastupnika kao potpore za uspješan postupak konstituiranja Sabora i formiranja vlade. Ta napeta politička situacija je razlog da se pribjegava retorici koja je apsolutno neprimjerena javnom prostoru', rekao je Palić.

Ističe kako nema nikakvog državnog udara, niti Ustavni sud prijeti Hrvatskom saboru. Dodaje kako bi za sve bilo dobro da 'stanu na loptu' i da se smire tenzije.

'Nije nikakva izvanredna situacija, nema nikakvog državnog udara niti Ustavni sud priprema državni udar. Imamo neodgovornu osobu na mjestu predsjednika Republike koja je ignorirala upozorenje Ustavnog suda, ponašala se po svom i sada kad je Ustavni sud reagirao na jedini mogući način, sad je problem Ustavni sud, sad su problem Ustavni suci i svi su drugi krivi. Treba se ponašati odgovorno, treba poštivati Ustav, a to vrijedi za sve u Republici Hrvatskoj, pogotovo za osobu koja je prilikom preuzimanja dužnosti prisegnula na vrijednost Ustavu', poručio je Palić.