invazija na ukrajinu

[FOTO/VIDEO] Sve teže u Ukrajini: Kijevom odjekuju detonacije; Zelenskij snimio novu video poruku: 'Rusi će noćas krenuti u juriš na Kijev, sada se odlučuje o sudbini Ukrajine!'

Bionic
Reading

Drugog dana ruske invazije na Ukrajinu, u petak, pod artiljerijskom paljbom našao se glavni grad Kijev. Ruske snage još u četvrtak su zauzele zračnu luku Antonov u Hostomelu, nedaleko Kijeva, tijekom popodneva ukrajinske su snage krenule u protunapad u pokušaju vraćanja kontrole. Pred jutro, oko 4 sata, počelo je bombardiranje Kijeva. Razvoj događaja u Ukrajini pratite u nastavku

23.49 Ukrajinski mediji javljaju u žestokoj pucnjavi u Kijevu.

23.41 Ukrajina je oborila ruski borbeni avion SU-25 u blizini Kalynivke, prenosi Anadolu agencija pozivajući se na ukrajinskog dužnosnika.

23.33 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su zauzeli Melitopol bez otpora Ukrajinaca, prenosi ruska agencija Tass. Međutim, BBC navodi kako nije mogao potvrdi ovu informaciju, podsjetivši da je ukrajinski predsjednik ranije rekao da se oko grada vode teške borbe.

Melitopolj je grad sa 150.000 stanovnika na ukrajinskom jugoistoku, nedaleko od Krima i Azovskog mora.

23.21 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovno je poslao video poruku. 'Bio je ovo težak, ali hrabar dan!', poručio je.

'Mnogi gradovi naše države su na udaru: Černihiv, Sumi, Harkov, naši dječaci i djevojke u Donbasu, gradovi na jugu, posebna pozornost na Kijev. Ne možemo izgubiti glavni grad', kazao je.

'No ova noć će biti teža nego dan...noćas će započeti juriš na Kijev', kazao je Zelenskij.

'Ove noći moramo ustrajati. Sada se odlučuje o sudbini Ukrajine', poručio je.

23.01 Kanada je također odlučila uvesti sankcije Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu, poručio je kanadski premijer Justin Trudeau. Također je potvrdio da podržavaju isključenje Rusije iz SWIFT-a, javlja AFP.

22.35 Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Zelenskog kazao je da je Ukrajina spremna odmah razgovarati o miru i mogućem prekidu vatre s Rusijom, prenosi BBC.

'Moram demantirati izvješća da smo odbili razgovore. Ukrajina je spremna razgovarati o okončanju borbi i uspostavi mira. To je naš nepromijenjen stav. Pristali smo na ponudu ruskog predsjednika. U ovom trenutku, sukobljene strane dogovaraju mjesto i vrijeme održavanja pregovaračkog procesa. Čim prije počnu razgovori, to će biti veće šanse da se život vrati u normalu', rekao je Serhij Nikiforov.

Rusija je ranije javila kako je Ukrajina odbila pregovore, odnosno da su Ukrajini predložili pregovore u glavnom bjeloruskom gradu Minsku, no da Ukrajina nije odgovorila nakon što je zatražila da pregovori budu u Varšavi.

21.53 Kako javljaju novinari na terenu, u Kijevu su se ponovno oglasile sirene, a na grad padaju projektili. Detonacije neprestano dojekuju gradom.

21.48 Liječnici bez granica objavili su da privremeno obustavljaju posao u Ukrajini.

21.45 Hakerska grupa Anonymous objavila je na Twitteru da su navodno hakirali bazu podataka na webstranici Ministarstva obrane Rusije, te su objavili hakirane podatke.

21.43 Švicarska je najavila, prenosi Bloomberg, da će provoditi najnoviji paket sankcija koje je Europska unija usvojila protiv Rusije. Švicarska će osigurati da njezine banke prekinu svaki konktat s ruskim pojedincima i institucijama.

'Zabranjen je ulazak u nove poslovne odnose s osobama i tvrtkama koje se nalaze na zadnjem popisu EU-a', izvijestila je švicarska vlada. Na listi su 363 osobe i četiri tvrtke.

21.33 Današnje satelitske snimke pokazuju nekoliko velikih razmještaja vojnih snaga i oko 150 transportnih helikoptera na jugu Bjelorusije, izvijestila je privatna američka tvrtka, a prenosi Reuters.

20.39 Nakon EU i Velike Britanije, i SAD su najavile sankcije za Putina, javlja CNN.

20.30 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su ruske trupe 'vrlo blizu glavnog grada' i predvidio je 'tešku noć' za grad. 'Prijatnja Kijevu je velika, bez pretjerivanja. Noć i jutro bit će teški', rekao je Kličko u obraćanju na Telegramu.

'Ruske trupe su vrlo blizu glavnog grada. Diverzantske skupine neutraliziraju vojne i policijkse snage u gradu. Mostovi su pod zaštitom i posebnom kontrolom u glavnom gradu. Čuvaju ih vojnici s obrambenom vojnom tehnikom', rekao je.

Dodao je da bolnice u Kijevu rade u ratnom režimu i rekao je da su kontrolne točke postavljene na glavnim ulazima u grad i u blizini strateških objekata u glavnom gradu. 'To radimo kako bismo zaštitili Kijev', rekao je.

Kazao je da se večeras moglo čuti pet detonacija u gradu, od kojih su neke bile blizu termoelektrane.

20.07 Europska unija i službeno je odlučila o uvođenju sankcija protiv Putina i Lavrova. 'Ovo je konačni ishod rasprave koja nije završena jučer na Europskom vijeću, a o kojoj su danas odlučili veleposlanici i ministri', rekao je visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

'Dakle, predsjednik Putin i ministar vanjskih poslova Lavrov nalaze se na popisu sankcioniranih osoba zajedno s preostalim članovima Dume koji podržavaju ovu agresiju', kazao je Borrell.

Kako javlja BBC, sankcije se odnose na zamrzavanje imovine, ali ne i zabranu putovanja.

20.01 Kremlj je u petak objavio da je predložio Ukrajini pregovore u glavnom bjeloruskom gradu Minsku, ali naglasio i da Ukrajina trenutno ne daje odgovor, nakon što je zatražila da do sastanka dođe u Varšavi. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je došlo do stanke u komunikaciji, jer su Ukrajinci uzeli „dugu stanku".

Tijekom navedene stanke, ukrajinski su nacionalisti, kako kaže, rasporedili raketne sustave unutar gradskih četvrti velikih gradova. Peskov nije pružio dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju, ali smatra da je to vrlo opasan razvoj događaja. Ukrajinske vlasti još nisu dale komentar na izjavu glasnogovornika Kremlja.

19.56 Poljska i Češka najavile su da će zatvoriti svoj zračni prostor za ruske zrakoplove, javlja CNN.

19.46 Britanski mediji izvještavaju o snažnim eksplozijama u Kijevu. Reuters javlja da su se čule detonacije topničkih granata, zajedno s intenzivnom paljbom u zapadnim četvrtima glavnog grada.

19.29 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su o pružanju 'konkretne pomoći u obrani', objavio je ukrajinski predsjednik na Twitteru.

19.11 Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba na Twitteru je javio da je Italija popustila po pitanju isključivanja Rusije iz SWIFT-a.

Slično se da naslutiti i iz izjave njemačkog ministra financija Christiana Lindnera od petka navečer. 'Njemačka je spremna isključiti Rusiju iz globalnog međubankovnog platnog sustava SWIFT, ali prvo mora izračunati posljedice za svoje gospodarstvo. Otvoreni smo, ali morate znati što radite', kazao je Linder.

19.04 Čelnici NATO-a rekli su u petak da će rasporediti dodatne snage na istoku Europe nakon invazije Rusije na Ukrajinu, rekavši da je Moskva ranije lagala o svojim namjerama.

19.01 Nakon EU direktne sankcije Vladimiru Putinu i ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu nametnut će i Velika Britanija.

18.30 Kako bi demantirao glasine da je pobjegao, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je video iz Kijeva na Instagramu.

'Tu smo, borimo se za Ukrajinu', poručio je u videu, okružen svojim savjetnicima i premijerom.

18.07 Guardian javlja o velikom požaru i eksplozijama u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu. Ranije je tamošnjim stanovnicima rečeno da odmah odu do obližnje stanice podzemne željeznice gdje se mogu skloniti od granatiranja.

17.57 Glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zakharova kazala je da bi pristupanje Finske NATO-u imalo vrlo ozbiljne vojne i političke posljedice. >>Cijeli članak<<

17.45 U tijeku je 'amfibijski napad' na Azovskom moru, koje se nalazi zapadno od Mariupolja u Ukrajini, rekao je novinarima u petak visoki dužnosnik američke obrane. Rusi šalju na obalu tisuće mornaričkih pješaka, rekao je dužnosnik.

Pretpostavlja se da će se kretati prema sjeveroistoku, prema Mariupolju i regiji Donbasa.

17.44 U posljednjih 48 sati 50 tisuća Ukrajinaca pobjeglo je iz zemlje, javlja AFP.

Više od 50.000 ukrajinskih izbjeglica napustilo je zemlju u manje od 48 sati, izjavio je visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice Filippo Grandi, koji je rekao da je većina otišla u Poljsku i Moldaviju.

17.38 Estonija se u petak pridružila susjednoj Latviji u zabrani emitiranja za televizijske kuće na ruskom jeziku, odgovarajući i tako na rusku invaziju na Ukrajinu. Estonska agencija za zaštitu potrošača i tehničke propise (TTJA) na jednu godinu je zabranila emitiranja ruskim kanalima RTR Planeta, NTV Mir, Rossija 24 i TV Centre International. Slična zabrana uvedena je za televiziju Belarus 24.

17.28 Britansko Ministarstvo obrane priopćilo je da se glavnina ruskih snaga, koja napreduje prema ukrajinskoj prijestolnici, udaljena 50 kilometara od centra grada.

'Ruska oklopna vozila napreduju na novoj ruti, nakon što nisu uspjeli zauzeti Černihiv na sjeveru Ukrajine. Nastavljamo pratiti izvješća o sporadičnim sukobima između ruskih i ukrajinskih vojnika u predgrađu sjevernog dijela Kijeva', naveli su na Twitteru.

16.53 Vijeće Europe izbacilo je Rusiju iz svog članstva, potvrdio je talijanski šef diplomacije Luigi di Maio. >>Cijeli članak<<

16.35 Guardian javlja da je ruska vojska pojačala svoje napade na Harkiv, dok CNN javlja kako se navodno vodi teška borba oko Černiva, grada koji se nalazi oko 100 kilometara od Kijeva.

16.32 Prema informacijama britanskih obavještajaca, Rusija je danas napravila 'ograničen' napredak u invaziji Ukrajine i ukrajinska vojska i dalje drži kontrolu u ključnim gradovima.

16.10 Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je ukrajinsku vojsku da se pobune i okrenu protiv vlasti u Kijevu, javlja AFP. 'Uzmite vlast u svoje ruke, čini se da će s vama biti lakše pregovarati nego s bandom narkomana i neonacista koji vladaju Kijevom i čiji je taoc ukrajinski narod', poručio je Putin.

15.55 Francuska će Ukrajini osigurati obrambenu opremu, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, no nije otkrio koja će to biti oprema.

Francuska će pružiti Ukrajini 'dodatnu proračunsku pomoć od 300 milijuna eura' i 'osigurati će obrambeni materijal koji im je potreban'. Francuska prethodno nije davala oružje Ukrajini, ali je pružila humanitarnu pomoć i proračunsku potporu.

15.53 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksiy Arestovych kazao je za CNN da ukrajinska vlada 'razmatra prijedlog' da održi razgovore s ruskim izaslanstvom u Minsku.

U zasebnoj video poruci objavljenoj u petak nakon podneva, Zelensky je pozvao na izravne razgovore s Putinom.

15.41 Associated Press javlja kako je moldavski brod pogođen raketom u 'neutralnim vodama' Crnog mora, pri čemu su dva člana posade teško ozljeđena. Riječ je o brodu 'Millennial Spirit', tankeru kojim upravlja ukrajinska tvrtka, a članovi posade su Rusi. Operaciju spašavanja proveli su Ukrajinci, piše moldavski tisak.

15.27 Ukrajinska vojna vozila ušla su u petak popodne u Kijev kako bi ga branila od nadirućih ruskih snaga. Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko izjavio je ranije da je grad ušao u "obrambenu fazu". >>Cijeli članak<<<

15.17 U Ukrajini građanima se dijeli oružje kako bi pomogli u obrani protiv ruskih agresora. Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je građanima podijelilo 18.000 automatskih pušaka te moli građana da ne snimaju i objavljuju svoje pokrete.

15.00 Europska unija potvrdila je da će zamrznuti svu europsku imovinu povezanu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, javlja AFP.

14.49 NATO bi trebao odlučnije djelovati u pogledu ruske invazije na Ukrajinu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima u Istanbulu >>Cijeli članak<<<

14.29 Ruska invazija bi mogla natjerati pet milijuna Ukrajinaca da pobjegnu u inozemstvo, objavila je u petak humanitarna agencija UN-a.

14.15 Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov potvrdio je da je Rusija spremna na pregovore s Ukrajinom koji bi se održali u bjeloruskom glavnom gradu Minsku. Peskov kaže kako se može razgovarati samo o tome da Ukrajina proglasi 'neutralnost' koja uključuje demilitalizaciju i obećanje nikad neće stupiti u NATO.

13.52 Rusko ministarstvo obrane kaže da su ruske snage zauzele strateški važan vojni aerodrom Hostomel kod Kijeva. Agencija Interfax javlja kako je operaciji sudjelovalo 200 helikoptera i trupe koje su 'zauzele aerodrom'. 'Kijev je sada blokiran od Zapada', piše Interfax i dodaje da su eliminirali 200 ukrajinskih specijalaca bez ijedne ruske žrtve. U Kijevu je u ovim trenucima oglašena zračna opasnost.

13.39 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ocijenio je u petak da je europski odgovor na rusku invaziju na njegovu zemlju "prespor" i zatražio da se "na stol" stave sve moguće protumjere.>>Cijeli članak<<<

13.22 Formula 1 objavila je kako otkazuje ovogodišnju Veliku nagradu Rusije zbog invazije na Ukrajinu. Ranije je UEFA oduzela St. Peterburgu domaćinstvo finala Lige prvaka koje je će se odigrati u Parizu.

13.00 Dok ruske rakete gađaju Kijev, ljudi koji pred ratom bježe iz Ukrajine dolaze u petak u Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku i Slovačku, a mnogi od njih satima čekaju na zakrčenim graničnim prijelazima. >>Cijeli članak<<<

12.05 Prema posljednjim objavama ukrajinskih vlasti, građani Kijeva spremaju se za nove napade Ruse koji nadiru sa sjevera.

11.52 Kina je u petak ustrajala u svojem odbijanju da rusku vojnu operaciju u Ukrajini nazove "invazijom" ili da kritizira Moskvu unatoč jačanju ruskih napada na tu zemlju i sve većem broju žrtava. Kina je ponovila da vjeruje u poštovanje teritorijalne cjelovitosti svih zemalja, ali i napomenula da pitanje Ukrajine ima posebnu složenu povijesnu pozadinu. >>Cijeli članak<<<

11.42 Ukrajina želi mir te je spremna razgovarati s Rusijom oko prihvaćanja neutralnog statusa glede NATO-a, kazao je u petak za Reuters savjetnik predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak. >>Cijeli članak<<<

  • +14
Svjetski mediji o invaziji na Ukrajinu Izvor: Screenshot / Autor: Mirror

11.28 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako 'nitko ne planira okupirati Ukrajinu'. Dodao je, prenosi agencija Interfax kako Rusija ne priznaje vladu u Kijevu te da ukrajinski predsjednik Zelenskij laže kad kaže da je spreman sjesti za pregovarački stol i razgovarati o 'neutralnosti' Ukrajine. Lavrov kaže da Rusija želi da Ukrajini i njeni građani budu 'nezavisni'.

11.22 UN-ova agencija za izbjelice predviđa da će iz Ukrajine u susjednu Moldaviju, Rumunjsku i Poljsku, ali Mađarsku i Sloveniji pobjeći oko četiri milijuna Ukrajinaca.

11.10 Stanovnik grada Sumija na istoku Ukrajine za Guardian je izjavio kako je grad pao u ruske ruke.

11.00 Agencija AFP javlja da ruske prilaze Kijevu iz smjera sjeveroistoka i istoka. Ukrajinske vlasti apeliraju na građane da ugase sve livestreamove i kamere koje snimaju ulice jer time pomažu Rusima da dobiju informacije. Ruska vojska snimljena je kako skida kamere za nadzor prometa na autocesti P 47 koja vodi prema Hersonu. >>Cijeli članak<<<

10.52 Tri hrvatske novinarske ekipe napustaju Kijev. Novinari Nove TV-a RTL-a i N1 televizije, javila je reporterka Ana Mlinarić.

10.35 Ukrajinsko ministarstvo obrane pozvalo je sve ljude, bez dobnih ograničenja da se pridruže obrani zemlje. Postupak regrutacije, piše ministarstvo na Twiteru, skroz je pojednostavljen, za pridruživanje vojsci potrebna je samo osobna iskaznica ili putovnica.

10.13 Andrej Plenković, hrvatski premijer, u Bruxellesu je dao izjavu poslije gotovo cjelonoćnog zasjedanja Europskog vijeća na kojem su usvojene sankcije protiv Rusije nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu. 'Zaključci na ovoj razini usvojeni su odmah, nakon pola sata sastanka, kako bi se prije svega poslala poruka jedinstva. Tekst reflektira konsenzus država članica nakon brutalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu', rekao je Plenković. >>Cijeli članak<<<

10.05. Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je ruski napad na Ukrajinu i podržala svog nasljednika Olafa Scholza u naporima da se zaustavi ruska agresija. Izjavila za dpa: „Za to eklatantno kršenje međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja, ja ga najoštrije osuđujem.“

10.04. Zbog rata u Ukrajini slijedi eksplozija cijena plina i benzina te opći pad standarda, piše u petak Jutarnji list, navodeći da Hrvatska ima sreću što, za razliku od nekih drugih članica EU, nema razvijene trgovinske odnose s Rusijom >>Cijeli članak<<<

10.02 Rusija je zatvorila zračni prostor za sve letove iz Velike Britanije nakon što je London sinoć zabranio zrakoplovima ruskog Aeroflota da slijeću u Britaniju.

9.49 Ukrajinska vojska uništila je most preko rijeke Teteriv kako usporila napredovanje ruskih oklopnih snaga koje su gomilaju u okolici Kijeva. Borbe u okolici Kijeva intenziviraju se iz minute u minutu. BBC je potvrdio vjerodostojnost snimke na kojoj se vide ruska vojna vozila u kijevskoj četvrti Obolon.

9.45 Talibanske vlasti u Afganistanu priopćile su kako pozorno prate razvoj situacije u Ukrajini te pozivaju na mir i dijalog. ''Uključene strane trebaju se suzdržati od zauzimanja stavova koji bi mogli pojačati nasilje', priopćili su Talibani uz opasku da su zabrinuti zbog mogućih civilnih žrtava.

You can’t make this up. Taliban issues statement on Russia-Ukraine war. Taliban says they are monitoring situation closely and calls for restraint by both parties. “All parties need to desist from taking positions that could intensify violence”. Taliban calls for dialogue.

9.39 Britanski ministar obrane Ben Wallace za BBC odbio je ukrajinski prijedlog da se iznad te zemlje stvori zona zabrane leta: 'Ako mi pošaljemo naše avione u tu misiju, izravno bi se suprotstavili Rusima, bila bi to NATO-va objava rata'.

9.24 Ukrajinski mediji i BBC javljaju kako su ruske snage ušle u sjevernu kijevsku četvrt Obolon. Ukrajinska vojska trenutno se bori s njima, a ukrajinski ministar obrane poručio je građanima da ostanu u svojim domovima i pripreme molotovljeve koktete.

Četvrt Obolon udaljena je desetak kilometara od središta Kijeva.

9.03 Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karim Khan izrazio je u petak zabrinutost zbog ruskog napada na Ukrajinu i rekao da bi sud mogao istražiti moguće ratne zločine u toj zemlji. "Pozorno pratim razvoj događaja u Ukrajini...Podsjećam sve strane uključene u sukob na teritoriju Ukrajine da će moj ured iskoristiti svoju nadležnost i istražiti bilo koji čin genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina", rekao je Khan.

8.56 Ukrajinska vojska objavila je kako se bori s ruskim snagama u okolici Kijeva, javlja agencija AFP

8.38 Američki State Department objavio je u petak da vjeruje kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij "glavna meta ruske agresije". "Predsjednik Zelenskij predstavlja, čak utjelovljuje, demokratske težnje i ambicije Ukrajine i ukrajinskog naroda. Očekivano je da će biti glavnom metom ruske agresije", kazao je za CNN glasnogovornik Ned Price >>Cijeli članak<<<

  • +3
Razaranje Kijeva Izvor: Profimedia / Autor: GENYA SAVILOV / AFP

8.32 Rusija je u proteklih sedam godina jačala svoju ekonomsku neovisnost i gradila financijsku obranu, ali dugoročno gledano malo je vjerojatno da će njezino gospodarstvo izdržati navalu koordiniranih sankcija sa Zapada, prenosi u petak Reuters. >>Cijeli članak<<<

8.26 Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je kako britanske obavještajne službe očekuju da Rusija zauzme cijelu Ukrajinu no i kako je prvi dan napada bio podbačaj. Wallace procjenjuje da su Rusi izgubili oko 450 vojnika i nisu uspjeli ostvariti ti jedan od zadanih ciljeva.

7:30 Ukrajinski borbeni avion Suhoj Su-27 oboren je u petak rano ujutro iznad glavnog grada Kijeva, izjavio je zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Jevgenij Jenjin.

  • +2
Kijev Ukrajina atomsko sklonište Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

7:15 Ruska vojska ima potpuno zračnu premoć u Ukrajini i steže obruč oko Kijeva s namjerom da obezglavi ukrajinsku vladu i postavi marionetsku, kazao je američki vojni izvor. >>Cijeli članak<<<

7:00 Već prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu najbogatiji Rusi izgubili su oko 39 milijardi dolara, izračunao je Bloomberg. >>Cijeli članak<<<

6:58 Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je, u petak rano ujutro, tijek ratnih zbivanja u Ukrajini, uz dodatak da se situacija mijenja iz sata u sat. >>Cijeli članak<<<

6:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je Rusija nastavila s raketnim napadima u petak, u četiri sata ujutro, ali i da su ruske trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca, objavio je Reuters. >>>Cijeli članak<<<

5:46 CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule još najmanje tri eksplozije u Kijevu. >>>Cijeli članak<<<

5:20 Ukrajinske snage objavile su da su srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Stambena zgrada navodno ima devet katova. To je za Reuters izjavio savjetnik ministra unutarnjih poslova Anton Herashchenko. Dužnosnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da se zrakoplov srušio u kijevskoj četvrti Darnytskyi. >>>Cijeli članak<<<

5:15 Granična postaja u ukrajinskoj regiji Zaporožje pogođena je reketom, a pritom je bilo i ljudskih žrtava, objavio je Reuters. Uz ubijene graničare ima i nekoliko ranjenih. Ta regija, navodi se, nema kopnenu granicu s Rusijom, ali se nalazi na obali Azovskog mora. Napad se dogodio u 4.25 sati po lokalnom vremenu. >>>Cijeli članak<<<

4:15 Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je putem twittera da je započeo napad na Kijev, prenosi Večernji list, a istu informaciju daju i novinari koji su trenutno u tom gradu.>>>Cijeli članak<<<

3:40 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je, putem twittera, pet sankcija koje Europska unija uvodi Rusiji zbog napada na Ukrajinu. >>>Cijeli članak<<<