UTJERIVANJE DUGA ILI ČISTKA?

Varaždinski SDP izbacio 200 članova zbog neplaćanja članarine

10.09.2013 u 19:08

Bionic
Reading

Članovima varaždinskog SDP-a, umjesto obavijesti o netom raspisanim unutarstranačkim izborima, stižu odluke Gradskog odbora o prestanku članstva zbog neplaćanja članarine. Dok vrh varaždinskog SDP-a to tumači uvođenjem reda sukladno stranačkom Statutu, isključeni u tome vide čistku aktualnom vrhu ogranka nesklonih uoči skorih izbora.

U obrazloženju odluka, koje je potpisao predsjednik GO SDP-a Vjeran Radelić, navodi se tek da je 'uvidom u evidenciju članstva utvrđeno kako član/članica nema podmirene obveze po osnovi članarine za razdoblje od dvanaest mjeseci ili dulj'.

Izbacuje li SDP neplatiše u cijeloj Hrvatskoj?

Naglašavajući da je iz odluke jasno kako se ne radi o čistki, predsjednik GO SDP-a Vjeran Radelić upućuje da se svi odgovori na pitanja u vezi ovog slučaja – pa i broju izbrisanih – potraže u središnjici u Zagrebu. Stoga smo se obratili vrhu SDP-a od kojeg smo zatražili pojašnjenje i stav oko varaždinskog slučaja, ali i informaciju provodi li se i u drugim sredinama tzv reevidencija na ovakav način i to neposredno uoči unutarstranačkih izbora.

'Podnesene su određene žalbe vezano uz varaždinski slučaj tako dok se ne utvrde sve činjenice ne možemo komentirati', odgovorila nam je Ivana Grljak, glasnogovornica SDP-a.

Na naš upit radi li se samo o lokalnom uvođenju reda, odnosno izbacivanju neplatiša, ili je SDP krenuo u slične akcije u cijeloj Hrvatskoj, nije bilo odgovora.

'Reda u stranci mora biti. Mi smo stranka koja ne živi od donacija, kao neke druge, nego od članarina koje se kreću od jedne pa do 400 kuna mjesečno, jer smo socijalno osjetljivi. Po kunu plaćaju nezaposleni i studenti, pet kuna umirovljenici, a zaposleni 20 kuna mjesečno. Za članove stranke koji su u nadzornim odborima gradskih poduzeća s naknadama od 1.000 do 2.000 kuna članarina iznosi 50 kuna, sto kuna plaćaju oni koji su na dužnostima s plaćom od 6.000 kuna, i tako dalje sve do članarine od 400 kuna koju plaćaju dužnosnici s primanjima iznad 12.000 kuna', pojašnjava nam visokopozicionirani esdepeovac napominjući da se svi izbrisani mogu žaliti Statutarnoj komisiji SDP-a Hrvatske.

No, izbrisani – koji tvrde da ih je čak dvjestotinjak ili polovica ukupnog članstva varaždinskog SDP-a – ukazuju da je zbog kratkoće vremena gotovo potpuno sigurno da se njihove žalbe neće uspjeti riješiti do izbora za predsjednika varaždinskog SDP-a koji će biti 5. listopada.

'To je nije uvođenje reda, već smišljena čistka. Naime, odluke o prestanku članstva, koje smo počeli primati 4. rujna, imaju datum - 15. srpnja!? Zašto je trebalo gotovo dva mjeseca za dostavu odluke o prestanku članstva? Zašto nas nisu prethodno obavijestili što nam se sprema i dali nam neki kratak rok za podmirenje duga, kao što su to imali priliku učiniti oni skloniji aktualnom vrhu ogranka? Na ta pitanja nitko ne daje suvisli odgovor ne samo u Varaždinu, nego ni u Zagrebu. To nas posebno brine, ali se nadamo da će se nešto ipak poduzeti jer izbori u ovakvim okolnostima ne bi bili pošteni. Godinama se ništa nije radilo po pitanju neplaćanja članarine, a sada se dužnici brišu neposredno uoči izbora kako se žalbe ne bi riješile prije izlaska na birališta, veli jedan od izbrisanih koji se ne želi predstaviti jer se boji da bi to moglo utjecati na rješenje njegove žalbe čega mu sva prava u stranci miruju, pa i mogućnost glasanja.