PODRŠKA IZ EK-A

Veliki vjetar u leđa projektu LNG terminala na otoku Krku

11.02.2015 u 10:57

Bionic
Reading

'LNG terminal na otoku Krku jedan je od budućih projekata koji je važan za ostvarenje 'Europske energetske unije' i odgovor je na mnoge dileme koje trenutno postoje', odgovorio je potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič na pitanje zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule, priopćeno je iz njegova Ureda

Picula ga je pitao kako gleda na opciju LNG terminala kao energetskog čvorišta za opskrbu ukapljenim plinom centralne Europe i šireg područja. Povjerenik Šefčovič u odgovoru je dodao da postoje otvorena pitanja koja oko tog važnog projekta još treba riješiti, prvenstveno misleći na infrastrukturu i financije, navodio se iz Ureda eurozastupnika Tonina Picule.

Nakon snažne podrške iz Washingtona, ovo je dodatan vjetar u leđa Hrvatskoj da postane važno regionalno energetsko čvorište. Šefčovič je svoju punu potporu LNG terminalu izrazio na sastanku S&D grupe u Strasbourgu, gdje je došao predstaviti svoju poziciju uoči donošenja strategije o energetskoj uniji koju je Komisija najavila za 25. veljače, navodi se dalje. Energetska unija ima za cilj smanjiti ovisnost EU-a o uvozu energenata, poboljšati energetsku učinkovitost te stvoriti jedinstveno europsko energetsko tržište, a Šefčovič smatra da je zbog geopolitičkih i ekonomskih razloga vrijeme za to – idealno.

Da 'Energetska unija' predstavlja ogroman pomak u izgradnji europskog projekta u 21. stoljeću, smatra i zastupnik Picula. 'U Vašim riječima prepoznajem cilj da solidarnost unutar Europske unije bude jednako važna kao i suradnja s partnerskim dobavljačima izvan nje', rekao je u razgovoru sa Šefčovičem i spomenuo ulogu Turske u budućem mapiranju tokova opskrbe, prvenstveno zbog njezine suradnje na Trans-anatolijskom plinovodu (TANAP) i Trans-jadranskom plinovodu (TAP), stoji i priopćenju.

Picula je protekli tjedan sudjelovao na interparlamentarnom seminaru o energetskoj politici između članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana u Ankari, gdje je također istaknuo da bi davanje prioriteta izgradnji LNG terminala u Hrvatskoj omogućilo stvaranje tržišta za opskrbu plinom u slučaju prekida opskrbe iz Rusije. Napomenuo je fleksibilnost tog projekta koja omogućuje da odgovori na bilo kakvu nestašicu plina, navodi se na kraju.