TIP 75

[VIDEO] Procurile fotografije budućeg kineskog nosača helikoptera, ozbiljne prijetnje američkim desantnim plovilima

27.08.2019 u 06:44

Bionic
Reading

Ovih dana objavljene su prve fotografije kineskog nosača helikoptera u izgradnji koji nosi naziv Tip 075, a koji se po svojim karakteristikama svrstava uz bok američkim brodovima klase Wasp i America

Prema pisanju uglednog američkog Defense News, izgradnja nosača helikoptera u brodogradilištu Hudong-Zhongua u Šangaju napreduje brzinom prema kojoj bi trebao biti porinut do kraja godine, a u operativnoj upotrebi mogao bi se naći već iduće godine. Defense News dodaje kako bi se u šangajskom brodogradilištu idućih godina trebala izgraditi još tri broda iste klase.

Riječ je o nosaču helikoptera čije su plovne i operativne karakteristike slične američkim plovilima iste namjene, poput brodova klase Wasp i America, a koji bi trebao nadmašiti japanske protupodmorničke razarače klase Izumo, što se mogu okarakterizirati kao nosači helikoptera, te južnokorejske desantne brodove klase Dokdo, također potencijalne nosače helikoptera.

Zasad dostupni podaci ukazuju kako će novi kineski nosač helikoptera, duljine 250, a širine 30 metara, imati istisninu 40.000 tona. Gaz broda Tip 075 iznosi 8,5 metara, a njegova paluba trebala bi biti dom za 30 helikoptera koji će se iz unutrašnjosti broda transportirati na palubu putem četiri dizala. Nosač helikoptera branit će protuzračni sustav kratkog dometa HQ-10 te sustav za blisku borbu H/PJ-11. Brzina budućeg nosača helikoptera trebala bi iznositi 23 čvora.

Prema izvješću Pentagona, kineska ratna mornarica se posljednjih godina usredotočuje na izgradnju amfibijskih brodova namijenjenih za manje ekspedicijske misije. Peking je stoga započeo reorganizaciju svojeg mornaričkog pješaštva koje trenutno broji 10.000 vojnika, a čiji bi se broj u sklopu reformi trebao utrostručiti.

Procurile fotografije budućeg kineskog nosača helikoptera Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Izvješće američkog ministarstva obrane ukazuje na to da većina od šest marinskih brigada još uvijek nije spremna za operacije ekspedicijskog tipa jer je riječ o obalnim pješačkim obrambenim postrojbama kojima tek predstoji postupak preoblikovanja. Uz to, kako bi ustrojila marinske postrojbe po uzoru na američke, kineska ratna mornarica mora obnoviti popis oklopnih vozila koja bi mogla poduprijeti višestruke ekspedicijske razmještaje, na koje Peking računa u predstojećem razdoblju.