gospodarenje otpadom

Visoki upravni sud: Model prikupljanja otpada u Zagrebu je zakonit. Tomašević: Ovo je važna pobjeda

03.06.2024 u 11:14

Bionic
Reading

Nakon što je Visoki upravni sud donio odluku kojom je utvrđeno da je model prikupljanja otpada u Zagrebu u potpunosti zakonit, gradonačelnik Tomislav Tomašević u ponedjeljak ju je ocijenio kao "veliku i važnu pobjedu u nastojanjima da uvede red u sustav gospodarenja otpadom"

“Pozdravljam odluku Visokog upravnog suda kao veliku i važnu pobjedu ove gradske uprave u nastojanjima da uvede red u sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu. Ona će nam biti poticaj da i nadalje provodimo promjene koje smo građanima obećali kad su nam dali povjerenje da upravljamo gradom”, poručio je Tomašević komentirajući odluku Suda donesenu na sjednici vijeća 20. svibnja.

Odluku su donijeli nakon što je nekoliko udruga i pojedinaca 2022. i 2023. godine podnijelo zahtjev za ocjenu zakonitosti novog modela sakupljanja i naplate odvoza otpada, koji je u primjeni od 1. listopada 2022. godine.

Iz Grada Zagreba ističu kako se ključni dio presude Visokog upravnog suda odnosi na model sakupljanja otpada putem plavih ZG vrećica, za koji je sud utvrdio da je u potpunosti zakonit. Grad nije prekoračio svoje ovlasti nego je iskoristio svoju zakonsku ovlast i odabrao model za koji je smatrao da je najučinkovitiji za postizanje cilja.

"Naš model sakupljanja otpada putem plavih ZG vrećica temelji se na europskom načelu 'onečišćivač plaća' i drago nam je da je to prepoznao i Visoki upravni sud. Taj model je brzo ispunio ciljeve gospodarenja otpadom te je u prvoj godini njegove primjene znatno povećano odvajanje otpada, a količina miješanog komunalnog otpada koja se odlaže na odlagalište smanjena je čak za četvrtinu", istaknuo je Tomašević. 

Također, Gradska uprava naglašava kako je sud utvrdio "ne samo da je model ZG vrećica zakonit već i da je zakonito korištenje zajedničkih spremnika za otpad".

Vezano za dio presude koji se odnosi na stavljanje izvan snage odredbe o kolektivnoj ugovornoj kazni, iz Grada podsjećaju kako su je prenijeli iz Zakona o gospodarenju otpadom, a nju je još u studenom prošle godine ukinuo Ustavni sud. 

Te odredbe Grad Zagreb nikad nije niti primjenjivao pa njihovo ukidanje nema utjecaj na provedbu odluke o prikupljanju otpada, poručili su iz Grada.