HDZ NIJE IZA STOŽERA

'Vlada instrumentalizira Vukovar na najprizemniji način'

11.10.2013 u 17:49

Bionic
Reading

HDZ nije iznenađen optužbama iz Vlade koja im imputira da stoje iza Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. 'Svakome jasno da je aktualna vlast nasilnim noćnim postavljanjem dvojezičnih ploča htjela instrumentalizirati vukovarsku tragediju na najprizemniji mogući način kako bi prekrila svoju sramotu zbog Lex Perković i posljedice koje je on izazvao po međunarodni ugled i položaj Hrvatske', navode iz HDZ-a.

O tome svjedoče, nastavljaju dalje, i napori koje su vladajući uložili kako bi pitanje ćirilice u Vukovaru pokušali progurati Europskoj komisiji kao problem. Ali, za razliku od njih, članovi Komisije dobro znaju što se u Vukovaru događalo, dodaju.

'Apsurdne su, ali i vrijeđanje zdrave pameti, izjave kojima se implicira da bi Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja branitelje i obitelji žrtava velikosrpske agresije, trebao ikog da ga vodi', poručili su iz HDZ-a, ali i dodaju da podržavaju sve ono što je prihvatljivo stradalnicima, braniteljima i građanima Vukovara. Dalje iz HDZ-a smatraju da za njihovo stajalište postoji čvrsto uporište u članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina - članku koji i danas Vlada, predsjednik, ali, na žalost, i pravni eksperti uporno ignoriraju - čime preuzimaju odgovornost.

HDZ podržava sva prava nacionalnih manjina i podržava uvođenje dvojezičnosti svugdje gdje je to izvedivo, sukladno Ustavnom zakonu. 'Umjesto da riješi problem odnosa prema dvojezičnosti, Vlada je dopustila da on eskalira. Pokazuju to i najnoviji događaji u Udbini gdje su, na žalost, razbijene dvojezične ploče. Takvo ponašanje najoštrije osuđujemo. Ali odgovornom za te događaje, iz gore navedenih razloga, držimo Vladu koja je krivom politikom u Vukovaru isprovocirala ovakvo neprimjereno ponašanje u Udbini, poručuju iz HDZ-a.

Pozvali su još jednom Vladu da prestane s protuzakonitom implementacijom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, da poštuje volju stradalnika Vukovara i napokon prekine ovu mučnu situaciju. Pozivali su Vladu i da se posveti svome primarnom poslu - za koji je i dobila mandat - a to je da Vukovarcima, ali i svima nama, osigura uvjete za bolji standard, te da svoju energiju počne trošiti na popravljanje teške gospodarske i socijalne situacije u koju nas je dovela svojim neznanjem i nesposobnošću.