skupina rusič

Vodi ih 'Srbin', odrubljuju glave, siluju Ukrajinke: Ovi ruski neonacisti prijete Finskoj

11.09.2024 u 17:10

Bionic
Reading

Rusija je u području granice s Finskom rasporedila neonacističku paravojnu skupinu Rusič, a operacija se provodi u suradnji s FSB-om (nasljednikom KGB-a), prenose finski, ukrajinski i ruski mediji

Skupina Rusič na svom je kanalu na društvenoj mreži Telegram objavila fotografije svojih aktivnosti svega nekoliko kilometara od finske granice, a tvrde da se nalaze ondje da bi 'ojačali granicu' te da su u misiji izviđanja i obavještajnog rada. Prema izvještajima finskih medija, fotografije su snimljene u blizini kanala Saimaa, a on povezuje ruski grad Viborg s finskim gradom Lappeenranta i nalazi se svega pet kilometara od granice.

Razlog za dovođenje ove paravojne postrojbe, koja je sudjelovala u ratu u Ukrajini 2014. - 2015. te u ruskoj invaziji od 2022., leži u tome što je Rusija rasporedila znatan dio svojih kopnenih snaga koje su prethodno 'čuvale' granicu s Finskom na položaje u Ukrajini. Naime finski javni servis YLE, pozivajući se na visokopozicionirani obavještajni izvor, objavio je u lipnju da su Rusi oko 80 posto svog pješaštva i tehnike s finske granice prebacili u Ukrajinu, što je u suprotnosti s ruskim prijetnjama o jačanju nazočnosti na granici s Finskom kao odgovor na ulazak te zemlje u NATO. Slično je, tvrdi obavještajni izvor, u gotovo svim drugim regijama u Rusiji, osim u Moskovskoj oblasti.

Neonacistička skupina Rusič Izvor: Telegram / Autor: dshrg2

Smanjenje se odnosi na kopnene snage dok su protuzračna obrana, zračne snage i mornarica i dalje relativno dobro popunjene. Broj ruskih vojnika stacioniranih na finskoj granici varira, ovisno o tome koliko ročnika dolazi na obuku, no većina onih s ugovorima poslana je u Ukrajinu, pa se takva slaba pokrivenost granice pokušava nadomjestiti angažiranjem skupine Rusič.

Vođa promijenio nadimak u znak divljenja Arkanu

A ta ekstremno desna skupina, koju je s Janom Petrovskim 2014. osnovao ruski neonacist iz Sankt Peterburga Aleksej Milčakov - prethodno je koristio ratni nadimak Fritz, a onda ga je promijenio u Srbin zbog divljenja srbijanskom zločincu Željku Ražnatoviću Arkanu - na ukrajinskom području nadaleko je poznata i zloglasna zbog svoje surovosti i optužbi za umiješanost u ratne zločine. Inače, Milčakov je služio u ruskoj 76. gardijskoj desantno-jurišnoj diviziji Zračno-desantnih snaga s bivšim zapovjednikom također zloglasne skupine Wagner i neonacistom Dmitrijem Utkinom, poginulim u padu aviona u kolovozu 2023. s vlasnikom Wagnera Jevgenijem Prigožinom i njegovim suradnicima. Smatra se da je skupina Rusič djelovala unutar Wagnera, a obje su ratovale protiv ukrajinske vojske u sklopu ruske invazije na tu zemlju. Na društvenim mrežama objavljen je video intervjua s Milčakovom, u kojem on poziva na ubijanje ratnih zarobljenika.

U drugom intervjuu opisao je svoje sudjelovanje u borbama u ukrajinskom Luhansku 2014. te navodi kako je uživao u odsijecanju ušiju ukrajinskim vojnicima i u mirisu ljudskih tijela koja gore.

Skupina Rusič je i prije sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. bila poznata po svojoj brutalnosti i povezanosti s neonacističkom ideologijom, a u travnju 2023. na svom je kanalu na Telegramu objavila video odrubljivanja glave ukrajinskom ratnom zarobljeniku nožem, uz poruku da će toga biti još. Prethodno je objavila još jedan video obezglavljenih tijela ukrajinskih vojnika, ali ovo je bio prvi i zasad jedini poznati video koji je prikazivao sam čin odrubljivanja glave zarobljeniku. Zbog tog je videa skupina bila uspoređena i s Islamskom državom, a koja je imala praksu objavljivati snimke odrubljivanja glava zarobljenicima. Pripadnici Rusiča također su na Telegramu objavili da su koristili dronove za bacanje zabranjenog otrovnog plina kloropikrina na ukrajinske položaje.

Ukrajinske žene 'sanjaju da ih siluju ruski vojnici'

Na toj su društvenoj mreži također tvrdili da silovanje nije zločin i da ukrajinske žene sanjaju o tome da ih siluju ruski vojnici te da bi se 'ukrajinsko pitanje' moglo riješiti tako da se ukrajinske žene prisile da služe kao supruge ruskim vojnicima ili da se svakom ruskom vojniku daju dvije, tri ukrajinske djevojčice da im budu seksualne robinje, čime bi se, tvrde iz Rusiča, riješio demografski problem u Rusiji. Zbog navedenih brutalnosti skupinu su istraživali haški istražitelji želeći ih optužiti za počinjenje i sudjelovanje u ratnim zločinima te je njeno vodstvo pod sankcijama SAD-a, EU-a i nekoliko drugih država.

Suosnivač i drugi vođa skupine Petrovski uhićen je u Finskoj u srpnju prošle godine zbog terorističkih aktivnosti u Ukrajini, a ona je za njim izdala tjeralicu još 2016. pod optužbom da je pomagao proruskim pobunjenicima u Donbasu 2014. - 2015. Finski vrhovni sud u prosincu je odbio izručenje Ukrajini, a Petrovski je u veljači osuđen samo zbog toga što je ušao u zemlju pod lažnim imenom i s lažnim dokumentima na ime Vojislav Torden kako bi izbjegao sankcije EU-a, prema kojima mu nije dozvoljen ulazak na teritorij Unije. Iako je osuđen samo na uvjetnu kaznu od 40 dana zatvora i novčanu od 80 eura, i dalje se nalazi u zatvoru zato što finski tužitelji razmatraju mogućnost podizanja optužnice za ratne zločine protiv njega.