NEPRAVILNOSTI JAVNE USLUGE

Zagreb dobio 'pametnu sobu', sve prijave na jednom mjestu

09.09.2013 u 16:13

Bionic
Reading

Građani Zagreba, koji imaju internet, mogu od danas besplatno putem weba ili pametnih telefona prijaviti bilo kakvu nepravilnost u gradu koje će nadležne službe podružnica Zagrebačkog holdinga što je moguće brže riješiti.

To im omogućava sustav za uklanjanje nepravilnosti Moj Zagreb, koji je predstavljen novinarima u 'pametnoj sobi' Gradske uprave, a koštao je milijun i sto tisuća kuna bez PDV-a.

Tako će Zagrepčani moći prijaviti sve nepravilnosti koje se odnose na javne usluge, a obavljaju ih podružnice Zagrebačkog holdinga. Ulaskom na aplikaciju nalaze se upute za korištenje, a u načelu u četiri koraka (četiri tipke na tastaturi ili na mobilnom uređaju), bilo tko može prijaviti bilo koju nepravilnost u gradu. U uputama za korištenje je navedeno što se prijavljuje a što ne, ali aplikacija je otvorena i nikoga se ne može spriječiti da bilo što prijavi.

Nepravilnosti u gradu Zagrebu moguće je prijaviti i putem besplatnog telefona - 08002554.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić našalio se kako mu je "jedino žao što će ostati bez dijela posla, jer je uvijek meta kad ide po gradu, ljudi ga vuku za rukav i govore gdje što ne valja".

"Sada smo uspostavili komunikaciju između građana i javne uprave na najbolji mogući način i u toj sinergiji zajedništva građana i Gradske uprava i Uprave Zagrebačkog holdinga rješavat ćemo brže i na transparentniji način probleme građana. Sa zadovoljstvom ću se odreći toga dijela posla", poručio je.

Pomoćnik pročelnika za informacijski i komunikacijski sustav Igor Plavčić rekao je da je sustav 'Moj Zagreb' nastavak sustava e-redar koji je grad razvio lani i omogućio komunalnim redarima rješavanje problema direktno s komunalnim poduzećima Zagrebačkog holdinga.

Rečeno je da su od travnja, kada je testno puštena aplikacija, primili 1853 prijave, 289 ih je odbačeno jer nisu u djelokrugu rada gradskih uprava, odnosno podružnica Zagrebačkog holdinga, a 456 ih je riješeno. Većinu prijava građani su podnijeli anonimno.

Istaknuto je kako je u pogonu i besplatna internetska mreža oko Trga bana Josipa Jelačića, te da su ostale dvije lokacije koje nisu uspjeli pokriti zbog dozvola, a na njima su postavljene 23 pristupne točke. Pokriveno je oko tri kvadratna kilometra centra grada, a kako je najavljeno, krenut će se u drugu fazu kako bi se pokrili i djelovi koje još treba pokriti.

Rečeno je da se paralelno radi na fondovima EU kako bi se povukla.