ugovori na stolu

Zagreb kupuje nekretnine u okolici Kranjčevićeve za rekonstrukciju stadiona, evo i cijene

04.09.2024 u 11:19

Bionic
Reading

Za potrebe gradnje i rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj Grad Zagreb odlučio je kupiti dvorište i tri kuće u Ulici Huga Badalića iza zapadne tribine igrališta za 416 tisuća eura. Riječ o nekretnini u vlasništvu devet suvlasnika u različitim omjerima, a suvlasnik manjeg dijela je i sam Grad

Riječ je o napuštenim, mahom potpuno derutnim nekretninama u kojima živi tek jedna osoba dok su ostali suvlasnici raštrkani od Srbije preko Hrvatske do Austrije. Svatko od njih dobit će, ovisno o veličini udjela čiji je vlasnik, od nešto manje od 10 do 173 tisuće eura. Što će točno biti na parceli od 865 metara kvadratnih, u obrazloženju odluke koja mora proći Gradsku skupštinu, se ne navodi, dodaje se tek da je predviđena rekonstrukcija stadiona te da je u 'interesu Grada da kupi predmetne nekretnine'. Ženi koja jedina trenutno živi tamo Grad će nakon potpisivanja ugovora dati rok od tri mjeseca za iseljenje.

Podsjetimo, u prosincu 2022. Luka Korlaet, zagrebački dogradonačelnik, najavio je početak rekonstrukcije i gradnje stadiona u Kranjčevićevoj, što je preduvjet za rušenje i gradnju novog u Maksimiru, za drugu polovicu 2023. godine. Početkom ljeta 2023. godine Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, početak gradnje najavio je za proljeće 2024. i završetak za proljeće 2025.

Planovi su potom ponovno prolongirali i pojavio se niz problema, između ostalog sa statikom zapadne tribine, i sada kao rok početka gradnje iz Gradske uprave spominju siječanj 2025., a stadion bi trebao biti u funkciji do jeseni 2026. godine.

'Radovi na stadionu u Kranjčevićevoj počeli bi u siječnju 2025., taj rok i dalje stoji, a ti radovi su nužni kako bi se na njemu mogle igrati međunarodne utakmice. Kad se to završi, ide se u gradnju stadiona u Maksimiru, rok je 2028. A Kranjčevićeva će biti gotova do 2026. godine', rekao je Tomašević prošlog tjedna.

Priznao je tada da postoje problemi sa statikom zapadne tribine, ali detaljnije o tome nije želio govoriti, kao ni hoće li se tribina rušiti ili samo rekonstruirati. Dodao je tek da će sve biti poznato kada se raspiše natječaj za izvođača radova, što bi se uskoro trebalo dogoditi.

Stadion bi trebao biti potpuno natkriven s 11-12 tisuća mjesta u odnosu na sadašnjih nešto više od pet tisuća i imat će 4. kategoriju UEFA-e, što omogućava igranje međunarodnih utakmica i klupskih natjecanja, kao i utakmica hrvatske reprezentacije. Prije nešto više od godinu dana spominjala se cijena od 20 milijuna eura za njegovu gradnju, a sada se spekulira da mogla dosegnuti i 30 milijuna eura.

Nekretnine koje za potrebe rekonstrukcije stadiona kupuje Grad Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Zagreb