mučna situacija

Zbog problematičnog dječaka 700 učenika nije došlo u školu, oglasili se roditelji

07.10.2024 u 13:15

Bionic
Reading

Zagrebački učenici s kojima bi sada četvrti razred trebao pohađati problematični dječak premješten iz druge škole ni danas neće doći u školu. Podršku roditeljima i učenicima dali su i mnogi drugi, pa danas na nastavi nije oko dvije trećine učenika ostalih razreda te osnovne škole, njih 700, javlja HRT

Roditelji ističu da se bore za prava svoje djece, ali i problematičnog dječaka kojem je nužna stručna pomoć. Roditelji su odlučili o ovom slučaju progovoriti za medije.

'Naša djeca već drugi dan neće pohađati nastavu. U znak podrške su nam se pridružili većina ostalih razreda škole. Ono što očekujemo jest da dobijemo odgovore na pitanja koja smo putem medija poslali i koja smo iskomunicirali prema ravnatelju. Nadamo se da ćemo već danas na sastanku vijeća roditelja dobiti neke konkretne informacije. Ponavljamo, nemamo nikakvu informaciju o cijeloj situaciji', rekao je jedan otac jednog od učenika za medije, prenosi N1.

'Djeca od deset godina su nama prenijela što su primijetila, a mi smo na to reagirali i želimo ih zaštititi. Mi želimo da učionica bude mjesto rada, druženja i učenja, a ne neko mjesto gdje će se oni morati boriti, opravdavati i stalno razgovarati o nekim problemima s učiteljicom. Mi želimo da učionica bude mjesto nulte tolerancije za fizičko i verbalno nasilje. Na tome ćemo ustrajati. Stručne službe moraju dati odgovor i nama to omogućiti', dodao je.

Odvjetnik roditelja: Ništa još nije napravljeno

Klaudio Čurin, odvjetnik skupine roditelja za HRT je rekao kako misle da zapravo ništa nije odrađeno po pitanju ovog problema.

'Na taj način se zapravo dijete seli, a problem ostaje. S obzirom na to da je bilo javno poznato da je bilo problema u prethodnoj školi, smatramo da je roditelje trebalo pripremiti da se dijete uključuje u sustav, da roditelji mogu pripremiti svoju djecu, ali i da je djecu trebalo adekvatno stručno pripremiti, ako je procjena bila stručna da dijete može pohađati redovno obrazovanje. To nama za sad nije poznato', rekao je Čurin za HRT.

  • +11
Nekoliko roditelja dalo izjavu u vezi s prosvjedom zbog problematičnog učenika Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hoće li Ministarstvo i Grad danas ponuditi rješenje?

O ovome su se oglasili predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i Grada Zagreba, koji su danas održali sastanak sa stručnom službom škole, izvijestio je Gradski ured za obrazovanje.

'Tijekom dana održat će se roditeljski sastanak razreda kojeg učenik pohađa, kao i s vijećem roditelja škole, na kojem će roditeljima biti prezentirani konkretni daljnji koraci s ciljem što uspješnijeg rješavanja situacije', navodi se u priopćenju.

'Mi ne znamo što se planira, u prvoj smjeni nije došlo pola učenika u školu, a prema dogovoru roditelja, tako će biti i u poslijepodnevnoj smjeni", izjavio je jedan od roditelja Goran Ivezić.

Dodaje kako je za 19 sati zakazan sastanak vijeća roditelja na kojemu će vidjeti hoće li im Ministarstvo i Grad ponuditi kakvo rješenje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u petak je apeliralo na 'roditelje i ostale koji žele doprinijeti rješavanju tog slučaja na empatiju i ljudskost', napominjući da je 'riječ o djetetu koje ima deset godina', te poručilo da školi stoje na raspolaganju za svu pomoć.