opskrba oružjem

Zelenski traži podršku saveznika: Sankcije Sjevernoj Koreji zbog sudjelovanja u ratu

16.10.2024 u 20:00

Bionic
Reading

Ukrajina je u srijedu pozvala svoje saveznike da uvedu nove sankcije Pjongjangu, rekavši da je Sjeverna Koreja postala de facto sudionik rata u Ukrajini na strani Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u govoru o svom planu za pobjedu rekao parlamentu da su njegove obavještajne službe potvrdile da Sjeverna Koreja opskrbljuje Rusiju oružjem i ljudstvom, što su tvrdnje koje je iznio i prije nekoliko dana.

"To su radnici za ruske tvornice kako bi se nadomjestilo Ruse ubijene u ratu. I ljudstvo za rusku vojsku. Zapravo, to predstavlja učešće druge zemlje u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije", kazao je Zelenski.

Kremlj je odbacio optužbe da Sjeverna Koreja šalje svoje državljane kao "lažne vijesti". Moskva i Pjongjang poriču kupoprodaju oružja, no rekli su da će ojačati vojne veze, što bi moglo uključivati zajedničke vježbe.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiha je rekao da bi saveznici Kijeva trebali čvrsto odgovoriti, uključujući uvođenjem novih sankcija i daljnjom izolacijom Pjongjanga, koji se približio Rusiji od invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.

"Ovo je ogromna prijetnja daljnje eskalacije. Približavamo se novoj fazi, novim stvarnostima rata", kazao je na tiskovnoj konferenciji u crnomorskom gradu Odesi.

Glasnogovornik vijeća Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Sean Savett je u utorak rekao da bi uključenost sjevernokorejskih vojnika u Ukrajini, u slučaju da je istinita, predstavljala značajno jačanje obrambenog odnosa između Sjeverne Koreje i Rusije.

Washington također tvrdi da je Sjeverna Koreja opskrbila Rusiju balističkim projektilima i streljivom.