višemjesečni zastoj

Ukrajina 'blagoslovila' Mađarsku: 'Slobodno uvozite naftu iz Rusije'

11.09.2024 u 18:57

Bionic
Reading

Milijuni barela ruske nafte sada imaju zeleno svjetlo Ukrajine za isporuku u EU u sklopu sporazuma s Mađarskom, čime je okončan višemjesečni zastoj

Sporazumom će ruska energetska tvrtka Lukoil, čijim je proizvodima trenutačno zabranjen ulazak u Ukrajinu, svoju naftu prodavati mađarskom energetskom divu MOL-u, a on je zatim može slati preko Ukrajine u EU.

'Tvrtka MOL objavila je da je trenutno vlasnik proizvoda koji prolazi kroz Ukrajinu i mi smo zadovoljni time', rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal u utorak, odgovarajući na pitanje Politica. 'Ovo nije ruska tvrtka, ovo je MOL-ova tvrtka koja prenosi svoje proizvode kroz ukrajinski sustav.' Ukrajina je tijekom ljeta zabranila Lukoilovim proizvodima da prijeđu granice, uznemirivši Mađarsku i Slovačku, zemlje koje dobivaju rusku naftu naftovodom preko Ukrajine.

U priopćenju je MOL rekao da će 'preuzeti vlasništvo nad pogođenim količinama sirove nafte na granici Bjelorusije i Ukrajine' počevši od ponedjeljka.

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs pohvalio je zaobilazno rješenje. 'Pozdravljamo rješenje koje dolazi iz MOL-a', rekao je.

Prijedlog je prvotno otkrio Gergely Gulyás, dužnosnik u privatnom uredu mađarskog premijera Viktora Orbana.

'Čim budemo mogli potpisati ugovore s ukrajinskom stranom, oni će stupiti na snagu', rekao je, dodajući da bi koštalo dodatnih 1,50 dolara po barelu da bi se osigurao tranzit izvan prethodnih sporazuma.

Vladimir Putin i Viktor Orban u Moskvi Izvor: EPA / Autor: Yuri Kochetkov

Mađarska je isprva tvrdila da će ograničenja na uvoz Lukoilove nafte izazvati krizu, a EU je više puta odbio intervenirati, rekavši da su se tokovi nafte nastavili na prijašnjim razinama. U međuvremenu su zemlje EU-a izrazile frustraciju time što Budimpešta učinkovito zarađuje na ruskoj energiji dok se ostatak kontinenta mora odreći tog novca.

Izuzeće od sankcija

Mađarskoj je dopušten uvoz ruske nafte na temelju izuzeća iz sankcija koje je dobila prije dvije godine. Iznimka je bila zamišljena kao privremena mjera, ali Mađarska je zapravo povećala uvoz nafte preko ukrajinskog naftovoda za 50 posto od 2021. MOL je također zabilježio rekordan porast dobiti. Budimpešta, koja je suočena s gospodarskom krizom, profitirala je od velikih poreza koje plaća ta tvrtka.

Čini se da se Mađarska i susjedna Slovačka također zalažu za sličan sporazum koji bi im omogućio nastavak uvoza ruskog plina preko Ukrajine krajem ove godine, kada istekne tranzitni ugovor.