krvave bitke

Žestoke borbe u ukrajinskoj Harkivskoj oblasti

11.05.2024 u 16:12

Bionic
Reading

Žestoke borbe nastavile su se u subotu na rubu sjeveroistočne ukrajinske Harkivske oblasti, a Moskva je rekla da je zauzela pet sela dok Kijev tvrdi da odbija ruske napade i bori se za kontrolu nad naseljima

Rusija je rano u petak započela napad na novom bojištu, što možda nagoviješta pokušaj prodora u Harkivskoj oblasti ili time možda želi odvući suviše rastegnute ukrajinske snage s istoka, na koji se usredotočila ofenziva Moskve.

Kijev mjesecima slabije stoji na bojišnici dok ruske snage polako napreduju, uglavnom u Donjeckoj oblasti na jugu, pri čemu iskorištavaju ukrajinski manjak ljudstva i topničkih granata.

Rusko ministarstvo obrane je na brifingu reklo da su snage Moskve zauzele Pletenivku, Ohirceve, Borisivku, Pilnu i Strileču, sela u Harkivskoj oblasti, prešavši granicu iz ruske Belgorodske oblasti.

No, harkivski guverner Oleh Sinjehubov je kazao da se aktivne borbe nastavljaju na teritoriju svih pet pograničnih sela, koja se nalazi između tri i pet kilometara od granice.

Rekao je da ne postoji neposredna prijetnja za regionalno središte Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, te da nema potrebe za evakuacijom njegovih oko 1,3 milijuna stanovnika koji tamo i dalje žive unatoč redovitim napadima projektilima i bespilotnim letjelicama.

Ruske snage su napale Harkivsku oblast u veljači 2022., no odbijene su iz većeg dijela pokrajina ukrajinskom protuofenzivom u rujnu iste godine.

Ruska Belgorodska oblast, koja graniči s Harkivskom, otada se suočava s redovitim ukrajinskim napadima topništvom i dronovima, a ruski predsjednik Vladimir Putin je u ožujku natuknuo da bi Moskva mogla pokušati uspostaviti tampon zonu na ukrajinskom teritoriju.

Pet osoba je poginulo, a devet ranjeno u trima zasebnim ukrajinskim napadima bespilotnim letjelicama i topništvom na rusku Belgorodsku i Kursku oblast te grad Donjeck, za koji Rusija tvrdi da ga je anektirala, rekli su lokalni dužnosnici u subotu.

Denis Pušilin, čelnik istočne ukrajinske Donjecke oblasti kojeg je instalirala Moskva, rekao je u priopćenju objavljenom na komunikacijskoj platformi Telegram da je ubijeno troje civila te da je ozlijeđeno osam drugih kada je ukrajinska raketa pogodila restoran u gradu Donjecku.