Žgvacet od bakalara
SASTOJCI:
1 kg usoljenog bakalara
300 g ljubičastog luka
5 češnjeva češnjaka
2 rebra lisnatog celera
400 g cherry rajčica
100 g crnih maslina (talijanskih)
4 žlice maslinova ulja
ljuta papričica (po ukusu)
2 žlice kukuruznog brašna
1 vezica svježeg peršina
PRIPREMA:
Tri dana prije pripreme dobro isperite bakalar pod tekućom vodom. Namočite ga u veliku zdjelu s hladnom vodom i mijenjajte vodu dvaput dnevno.
Pofurite rajčice kipućom vodom, ohladite i ogulite kožu. Narežite ih na četvrtine.
Narežite luk na tanke ploške, celer i češnjak također. Odkoštite masline i nasjeckajte ih na manje komadiće.
Odstranite kožu i kosti s fileta namočenog bakalara i narežite ga na manje komadiće.
Pirjajte na maslinovu ulju luk i celer dok ne omekšaju, dodajte češnjak, a zatim rajčice i masline. Ako želite, dodajte i grubo mljevene ljute papričice. Posolite i pirjajte 15-ak minuta, dok se sve ne ugusti, a onda podlijte s 300 ml vode. Dodajte kukuruzno brašno i dobro promiješajte. Ubacite i komadiće bakalara te kuhajte još 30-ak minuta na laganoj vatri, povremeno podlijevajući vodom, ako se umak previše zgusne. Na kraju, prije posluživanja, dodajte nasjeckani svježi peršin.