hrvatska eurozastupnica

Zovko ponovno izabrana u predsjedništvo Europske pučke stranke

19.06.2024 u 14:08

Bionic
Reading

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko ponovo je u srijedu ujutro izabrana u čelništvo kluba Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu sa 115 glasova, a kao predsjednik je po četvrti puta s velikom većinom glasova izabran Nijemac Manfred Weber, objavio je EPP

“Ponovni izbor za potpredsjednicu smatram velikim priznanjem svog dosadašnjeg rada u Europskom parlamentu gdje sam se najviše zalagala za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, sigurnost i obranu na vanjskim granicama Unije te proširenje EU-a na zapadni Balkan, s čime ću gorljivo nastaviti i u trećem mandatu", kazala je Zovko, prema priopćenju njenog ureda.

Dodala je da je njen reizbor dokaz "utjecajnog položaja" izaslanstva njene matične stranke, Hrvatske demokratske zajednice, "koje sada broji rekordnih šest članova".

Zovko je u prethodnom sazivu kao potpredsjednica kluba bila zadužena za koordinaciju aktivnosti s partnerima EPP-a u Parlamentarnim skupštinama Vijeća Europe, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te NATO-a, a bila je odgovorna i za osnaživanje odnosa s američkim Kongresom, ističe se u priopćenju.

"U prethodnom potpredsjedničkom mandatu snažno sam zagovarala promicanje europskih vrijednosti i posvećenost očuvanju ovih načela u našem donošenju politika. Kao najveća i najutjecajnija parlamentarna skupina u Europskom parlamentu, ključno je da Klub zastupnika EPP-a unaprijedi koherentnu i stratešku viziju naše sigurnosne politike, na čemu ću snažno nastaviti raditi i u novom mandatu", naglasila je Zovko.

U novo predsjedništvo su također izabrani: Poljak Andrzej Halicki s 157 glasova , Tomas Tobe iz Švedske (152 glasa), Rumunj Siegfried Muresan (151), Dolors Montserrat iz Španjolske (150), Portugalka Lidia Pereira (144), Romana Tomc iz Slovenije (141), Francois-Xavier Bellamy iz Francuske (121), Talijan Massimiliano Salini (106) i Jeroen Lenaers iz Nizozemske (102). Zovko je dobila 115 glasova zastupnika EPP-a.

Europska pučka stranka je na izborima za Europski parlament ostvarila 190 zastupničkih mjesta, što je čini najvećom političkom grupacijom te institucije.