Zima sa sobom donosi duge, hladne i tamne dane. Naravno da tijekom tih mjeseci imamo potrebu zasladiti si život finim jelima i desertima, pogotovo tijekom blagdana, ali koji put imamo potrebu uvesti novine u tradicionalne zimske poslastice. Ako i vi volite eksperimentirati, imamo nekoliko odličnih ideja za jednostavne recepte koji spajaju tradicionalno i moderno u svim dnevnim obrocima
Slatko buđenje: Zimski club sendvič s džemom od brusnica
Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali zašto ne bi bio i najzabavniji? Club sendvič klasika je u svojoj kategoriji i jedan od najpopularnijih sendviča na svijetu zbog svoje jednostavnosti i bogatog okusa. Ali ako zamijenimo majonezu džemom od brusnica koji se stopi sa sirom te uz prženu slaninu stvori rapsodiju slatkoga i slanoga, bit će to kao da smo otkrili potpuno novi doručak koji će obožavati i klinci.
Sastojci:
- 6 kriški bijelog kruha, po mogućnosti tosta
- 80 g Podravka džema od brusnica
- 10 dkg sira cheddar
- 10 dkg slanine
- 10 dkg šunke
Priprema:
Prepržite slaninu na ulju. Uzmite tri kriške kruha i stavite sve sastojke između njih, pravilno raspoređujući džem po cijeloj površini šnite. Ponovite s ostale tri šnite kruha. Tostirajte dok se sir ne počne topiti, a kruh ne poprimi zlatnu boju. Ako nemate toster, premažite vanjske šnite maslacem i prepržite ih na tavi na srednje jakoj vatri dok ne poprime zlatnu boju.
Slatko-slana trpeza: Sjever i jug na plati
Za ukusan međuobrok ili platu s grickalicama kada dođu gosti, tko god oni bili, ne možete pogriješiti odabravši razne vrste sireva. Slani, svježi, tvrdi, pljesnivi... svatko voli piknuti čačkalicom u takvu platu, otkriti koji se okus krije iza svakog ponuđenog sira. Masline, slani kruh i orašasti plodovi već su ustaljeni gosti sirnih plata, bez kojih ih više ne možemo ni zamisliti.
Ali kako bismo ih učinili uzbudljivima i gostima omogućili veće eksperimentiranje, uvijek im je dobro dodati drugačije, ali komplementarne okuse poput slatkih džemova. Naranča s đumbirom pokazala se kao vrlo zahvalan džem jer je neočekivani dodatak koji uvijek ugodno iznenadi one koji ga u ovoj kombinaciji kušaju prvi put.
Sastojci:
- 100 g kozjeg sira
- 100 g paškog sira
- 100 g bovidura
- 50 g sira brie
- grisini
- slani krekeri
- 60 g sušenih smokava
- 60 g crnih maslina
- 60 g datulja
- 60 g Podravka marmelada od naranče s đumbirom
- 80 g pistacija
- 50 g badema
Priprema:
Posložite sireve po vrsti, a odvojite ih nizom orašastih plodova, pa nizom voća. U sredini plate postavite džem, krekere, grisinije i masline. Pustite da odstoje pola sata prije serviranja ako su bili u hladnjaku kako bi dobili punoću okusa. Poslužite uz vino.
Slatko-slani fusion: Pohani camembert s džemom od marelice
Topljeni camembert s dodatkom slatkoga uobičajena je poslastica u Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali ovdje taj sir nikada nije doživio veću popularnost (neopravdano, ako se nas pita) zbog svog specifičnog okusa sličnog brieu. Mislimo da je to možda i zbog toga što nismo otkrili koliko je fin u kombinaciji sa slatkim (Francuzi i Englezi ipak su imali više vremena otkriti super kombinacije s tim sirom).
Iskoristili smo džem koji svi vole i dobro poznaju, onaj od marelice, i nismo požalili. Hrskavo, topljeno, slatko, intenzivno, odlično!
Sastojci:
- 50 g bijelog brašna
- 2 jaja
- 50 g krušnih mrvica
- 800 g sira camembert
- 250 g Podravka džema od marelica
- žlica bijelog vina
- žlica senfa
Priprema:
Narežite sir na ploške željene debljine. Brašno, umućena jaja i krušne mrvice stavite u tri zasebne zdjelice. Ploške sira umočite u brašno, pa u jaja, potom u mrvice i pržite na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju.
Džem od marelice, bijelo vino i senf stavite u drugu tavu i miješajte nad slabom vatrom dok se sastojci ne rastope u konzistentnu smjesu. Pri serviranju razrežite dio pohanog sira i prelijte umakom nastalu pukotinu kako bi se okusi spojili.
Slatko-ljuti fusion: Pikantni umak od jabuka i šipka za pečenja
Trenutak u kojem smo otkrili kombinaciju pečenja s umacima od voća jedan je od najvećih gastronomskih trenutaka naših života. Otvorili su nam se potpuno novi vidici, palete okusa proširile su se u beskonačnost, kuhanje je postala nova forma meditacije... ok, pretjerujemo, ali stvarno se ne možemo sjetiti finijeg dodataka mesnim jelima od voćnih umaka. Već i džem sam po sebi daje potpuno novu dimenziju jelima, ali mi volimo ići korak dalje.
Umak od jabuka i jabukovače, ako se igramo omjerima, može prijeći u kategoriju chutneyja, poznatog indijskog umaka sličnog džemu, ali ne toliko (ako uopće) slatkog. Zato dodajemo šipak koji malo zasladi cijelu kombinaciju, a čili papričice daju posebnu pikantnost koja odlično sjeda uz zapečeno crveno meso.
Sastojci:
- 10 jabuka
- 1,5 dl jabukovače
- 1,5 dl soka od šipka
- 250 g Podravka džem od šipka s jabukom
- 3 žlice limunova soka
- žličica kajenskog papra
- žličica sušenog čilija
Priprema:
Kuhajte jabuke na srednjoj vatri 20 minuta. Kada prokuhaju, stavite ih u mikser s ostalim sastojcima i miješajte dok umak ne postigne željenu konzistentnost. Ako želite da bude rjeđi, dodajte jabukovaču i sok od šipka, a ako želite da bude gušći, dodajte džem. Jednako je s ljutinom - sami procijenite koliko ljutine je dovoljno.
Umak odlično ide uz crveno meso, najčešće pečenja zimi ili roštilj ljeti.
Slatka klasika: Pekmeznjača
Orehnjača i makovnjača mogu se naći na skoro svakom stolu diljem Hrvatske u ovo doba godine. I mislimo da tako treba biti. Ali koji put je dobro napraviti malu promjenu. Srećom, tu je skoro pa zaboravljeni, treći član ove fantastične skupine - pekmeznjača.
Dobra stvar kod pekmeznjače, osim što je stvarno slasna, to je da nitko nema ništa protiv pekmeza, marmeladi i džemova. Netko ne voli orahe, netko ne može probaviti mak, ali svi, baš svi koji jedu slatko neće odbiti fini džem.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 350 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 75 g maslaca
- 30 g kvasca
- 4 žutanjaka
- jaje
- naribana korica limuna
- sol
- 400 g Podravka džema od višanja
- suhe grožđice i svježe višnje
Priprema:
U 250 ml toplog mlijeka umiješajte kvasac i šećer te pustite da se diže. Žutanjke, limun, šećer i maslac umiješajte u smjesu. Obje mješavine ulijte u vulkan od brašna te lagano mijesite dok tijesto ne postane glatko. Pustite da se diže dok ne poprimi dvostruko veći volumen mase.
Za nadjev dodajte višnje i grožđice u džem po želji. Prokuhajte s ostatkom mlijeka dok ne dobijete finu smjesu. Dignuto tijesto podijelite na dva dijela i razvucite do željene veličine. Gornji dio premažite uljem, pustite da se upije, pa ravnomjerno rasporedite nadjev po tijestu.
Tijesto s nadjevom zarolajte i stavite u tepsiju. Premažite jajetom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite 30 do 35 minuta.
Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Podravkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
Voliš darove? Uključi se u blagdansku nagradnjaču tportala!