TEHNO RECENZIJE

Samsungov mini projektor dobio nasljednika: Isprobali smo The Freestyle 2. gen

25.03.2024 u 07:47

Bionic
Reading

Povratak najmanjeg Samsungova projektora donosi set promjena koje, nažalost, ne uključuju one koje smo najviše priželjkivali

Samsung The Freestyle na prvu izgleda kao super solucija za korisnike kojima 'samo treba neki mali projektor'. Elegantno izgleda, ima atraktivan dizajn, a Samsung kaže da dolazi sa softverom koji susrećemo na njihovim televizorima i relativno je jednostavan za korištenje.

Međutim dok smo izvorni The Freestyle nazvali nečime što će uz malo rafiniranja postati izvrsnom go-to solucijom za jednostavne projektore, njegov nasljednik nastavio je s istom pričom, uz nekoliko spomena vrijednih revizija.

Nova verzija, nove opcije

Kod prvog nam je Freestylea nedostajalo više USB-C portova, kao i interna baterija. Nadalje, premda promovira primjenu u gejmingu, zbog progresivno većeg zaostajanja signala pri pojačanom procesiranju Freestyle služi kao dokaz da bismo se radije igrali na monitoru ili TV-u. The Freestyle 2 je poradio na nekim značajkama na koje uopće nismo imali prigovore, donijevši funkcije koje nam realno nisu ni trebale.

Prva i druga generacija su, za početak, vizualno identični uređaji. Novi ima LED žarulju koja bi trebala izdržati 10.000 sati više od prošle (mogla je izdržati 20.000 sati), opremljen je motoriziranim fokusom i dolazi s daljinskim koji se puni kao stari kalkulatori - putem solarnog kolektora. Druga nova značajka je mogućnost sinkronizacije dva projektora Freestyle 2. gen za stvaranje većih projekcija, no uz cijenu od 769 eura, nekako nam se čini da ćete bolje proći ako kupite jedan za 1500 eura.

Priču o sličnosti uređaja započeli smo LED žaruljom zato što nam je njezina relativno slaba svjetlina bila problematična i kod prvog The Freestylea. Druga generacija, na naše razočaranje, nije poradila na svjetlini slike, već je umjesto toga poboljšan softver za automatsku prilagodbu slike površini i ubačen motorizirani fokus.

Premda sustav na prvu radi brzo i elegantno, dosta smo se često našli u situacijama da smo nakon automatske kalibracije udaljenosti i kuta za optimalne rezultate trebali malo čačkati po postavkama. Ruku na srce, ovo je i dalje masivan korak naprijed u odnosu na prvi Freestyle, a koji je nerijetko griješio prilikom podešavanja slike.

Sučelje, zvuk i gejming

Problem koji je ispravljen na drugoj generaciji iznimno je spora responzivnost softvera. Tizen na novom Freestyleu radi brže nego prije, no i dalje bilježi malo kašnjenje, a ono je, makar opazivo, donekle zanemarivo.

Što se zvuka tiče, The Freestyle 2 koristi isti zvučnik od 5W koji svoju funkciju odrađuje uz prolazne ocjene. Stvar koja nam se prilično svidjela je brži rad izbornika, kao i mogućnost spajanja na posvećenu aplikaciju. Novi Freestyle se također elegantno spaja na iOS i Samsungove uređaje, uz naglasak na ugrađen set programa i usluga koji se mogu pokretati s njih samih.

Što se napajanja tiče, uređaj se mora ili spajati na utičnicu ili prikopčati na posvećenu bazu s baterijom. Način rada koji uz leću za zamućivanje pretvara projektor u ambijentalno svjetlo nije nešto čime bismo se igrali zato što, pored vrlo slabog osvjetljenja, troši dragocjenu žarulju.

Kad smo već kod žarulje, spomenimo da je ona i dalje kriminalno slaba. Premda ćete moći konzumirati sadržaje ako uperite projektor prema zidu koji je u sjeni, prikaz se optimalno ponaša tek u potpunom mraku, uz naglasak da se ne radi o najkontrastnijem mini projektoru koji smo imali priliku isprobati.

Projekcija YouTubea i Netflixa na uređaju radi relativno dobro, no zbog 43 ms latencije ideja bilo kakvog bržeg gejminga putem posvećene aplikacije za streaming relativno brzo pada u vodu. S druge strane, ovaj projektor nikad ne bismo ni kupovali za igranje videoigara, već bismo ga, uz malo improvizacije, puno vjerojatnije koristili za projekciju mapa na stol tijekom igranja RPG-ova.

U iščekivanju trećeg...

Na kraju dana dolazimo do najvećeg problema s ovim mini projektorom, a to je njegova cijena. Predloženi iznos od 769 eura nije zanemariv uzmemo li u obzir sve nedostatke, no uvjereni smo da će se zbog integracije Tizena i jednostavnosti korištenja pronaći korisnici kojima on neće predstavljati problem. Samo se nadamo da će treća generacija (ako je bude) napokon ispuniti želje za većim brojem portova, jačim osvjetljenjem, integriranom baterijom i smanjenom latencijom.

  • +5
Samsung The Freestyle 2. generacije Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime: Samsung The Freestyle 2. generacije
  • Platforma: Tizen
  • Rezolucija: 1080 x 1024 piksela
  • Radni takt: 60 Hz, latencija 43 ms
  • Svjetlina projektora: 500 lumena, 230 ANSI lumena
  • Težina: 0,8 kg
  • Portovi: USB-C, mini-HDMI
  • Povezivost: AirPlay, Bluetooth 5.2
  • Wi-Fi: da
  • Cijena: 769 eura
  • Ustupio: Samsung
>