daleko od mira

Zaraćene strane u Jemenu obvezale se na korake prema prekidu vatre

23.12.2023 u 17:51

Bionic
Reading

Jemenska vlada koju podupire Saudijska Arabija i proiranski hutisti obvezali su se na korake prema prekidu vatre, objavio je u subotu posebni izaslanik UN-a za Jemen

Hutisti, koji kontroliraju sjeverni Jemen, bore se od 2015. protiv vojnog saveza predvođenog Saudijskom Arabijom. U tom sukobu poginule su stotine tisuća ljudi i 80 posto stanovništva Jemena postalo je ovisno o humanitarnoj pomoći.

Posebni izaslanik UN-a Hans Grundberg, u priopćenju koje je objavio njegov ured, rekao je kako "pozdravlja predanost strana skupu mjera za provedbu prekida vatre u cijeloj zemlji, poboljšanje životnih uvjeta u Jemenu i uključivanje u pripreme za nastavak inkluzivnog političkog procesa pod pokroviteljstvom UN-a."

Grundberg će se "sada angažirati sa stranama kako bi utvrdili plan pod okriljem UN-a koji uključuje te obveze i podupire njihovu provedbu", navodi se u priopćenju.

Plan, zajedno s prekidom vatre, uključivat će obvezu dviju strana da pokrenu izvoz nafte, isplate sve plaće u javnom sektoru, otvore ceste u Taizu i drugim dijelovima Jemena te dodatno ublaže ograničenja za zračnu luku Sanaa i luku Hudaydah" stoji u priopćenju.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala je prije više od osam godina protiv hutističkog pokreta nakon što je 2014. svrgnuo međunarodno priznatu jemensku vladu koju podržava Saudijska Arabija.

Hutistički dužnosnici u rujnu su posjetili Riyadh prvi put od izbijanja rata.

To je uslijedilo nakon prvog kruga konzultacija u kojima posreduje Oman između Rijada i Sane, koje su se odvijale paralelno s mirovnim naporima UN-a, kada su saudijski izaslanici posjetili Sanu u travnju.

Mirovne inicijative dobile su na zamahu nakon što su najveći rivali Saudijska Arabija i Iran pristali ponovno uspostaviti veze uz posredovanje Kine.

Trajni prekid vatre u Jemenu označio bi prekretnicu u stabilizaciji Bliskog istoka.

Grundberg je izrazio duboku zahvalnost za ključne uloge koje su igrali Saudijska Arabija i Oman u potpori stranama da dođu do ove točke.

Pozvao je sve strane "na maksimalnu suzdržanost u ovom ključnom trenutku kako bi se omogućilo povoljno okruženje za dijalog i uspješno zaključivanje sporazuma."