test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Audi Q2 35 TFSI S tronic: Najmanji Q model vjerno slijedi svoju veću braću

13.03.2021 u 14:05

Bionic
Reading

Subkompaktni Q2 izgledom je jako mišićav i djeluje vrlo robusno, svojim dimenzijama izuzetno je spretan u gradu, dok na otvorenoj autocesti pri visokim brzinama djeluje prilično stabilno

Audi, njemački proizvođač premium automobila je svoj najmanji crossover/SUV Q2 predstavio prije sada već punih pet godina, Bilo je to na Salonu automobila u Ženevi 1. ožujka 2016. godine, i ako bismo gledali kronologiju Audijevih Q modela onda je prvi u toj zanimljivoj Q liniji bio i najveći SUV model Q7 ujesen 2005. Mnogi su bili iznenađeni odlukom ekipe iz Ingolstadta da uopće i krenu u dotad za njih neistraženi teren 'terenaca'.

No čini se da su pogodili, jer je nakon full size 'sedmice' tri godine kasnije, 2008., predstavljen nešto manji kompaktni SUV model Q5. Uslijedio je još kompaktniji Q3 godine 2011., pa ujesen 2016. subkompaktni SUV Q2. Naposlijetku je 2018. stigao i SUV coupé model Q8, kao odgovor na konkurentske premium modele BMW X6 i Mercedes GLE coupé. I da, prije neki dan smo najavili i onu parnu nomenklaturu, počevši s modelom Q4 e-tron, a radi se potpuno električnom SUV-u, koji je prema svojim dimenzijama smješten između modela Q3 i Q5.

Za ovotjedni test smo odabrali upravo subkompaktni model Q2, koji je ujesen prošle godine doživio i svoj facelift, uobičajen za sredinu životnog vijeka jedna generacije modela u modernoj autoindustriji. Naš testni model je bio oznake Audi Q2 35 TFSI S tronic Advanced +.

Struktura, dimenzije i vanjski dizajn

Osvježeni Q2, kao i izvorni model iz 2016. se bazira na modularnoj poprečnoj platformi MQB Volkswagen koncerna. Za razliku od nešto većeg Q3 koji je temeljen na MQB A2 platformi, manji Q2 dijeli istu platformu s modelom Audi A3 i desetak drugih modela iz Volkswagen koncerna.

Audi Q2 35TFSI S tronic Advanced + Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Što se tiče vanjskih dimenzija ovog subkompaktnog SUV-a, one su sljedeće: duljina 4208 mm (+17 mm u odnosu na prethodni model Q2), širina 1794 mm (s otvorenim retrovizorima 2009 mm), visina 1537 mm (s krovnom antenom od 29 mm) te međuosovinski razmak od 2601 mm identični su prethodnom modelu. Naš testni model je imao opcijske 18-colne grafitno sive Dynamic lijevane aluminijske naplatke (7Jx18) sa zimskim gumama Continental WinterContact TS 850P dimenzija 215/50R18. Inače, dimenzije kotača i guma započinju sa 16-colnim kotačima i gumama dimenzija 205/60R16. U vrhu ponude su 19-colni kotači iz Audi Sport ponude s gumama 235/40R19. Sa skoro 15 centimetara udaljenosti od tla, Audi Q2 dobro se snalazi i na terenu, no naravno Q2 primarno i nije terenac za neke esktremne terenske uvjete.

Njegov prtljažnik u osnovnoj izvedbi ima kapacitet od 405 litara, a kada se preklope nasloni stražnjih sjedala (u omjeru 40:60) povećava se do 1050 litara. Težina s vozačem Q2 35 TFSI S tronic modela kreće se oko 1380 kg, što naravno ovisi i o dodatnoj opremi.

Audi Q2 je i prema vansjkom izgledu robusni svestrani automobil za svakodnevnu uporabu i slobodno vrijeme, čiji karakter se odražava u izgledu karoserije: istovremeno je sportski, izdužen i snažan. Sada Q2 još jasnije izvana prikazuje svoj progresivni karakter, uz još privlačniji profil s novim prednjim svjetlima.

Dizajneri su sada primijenili motiv poligona, koji već karakterizira prednji kraj i bočnu liniju, i na stražnji kraj. Branik ima integrirani umetak difuzora s velikim peterostranim poligonima. Prednji kraj je također modificiran, tako što su površine ispod prednjih svjetala sada izvučene na izraženiji način. Osmerokutna Singleframe prednja maska je malo niža, što čini da se prednji kraj doima širim. Njegov umetak također interpretira motiv poligona. Veliki implicirani otvori za zrak također se čine izraženiji.

LED prednja svjetla sada su dio serijske opreme modela Audi Q2, a Matrix LED prednja svjetla dostupna su kao opcija. U slučaju našeg testnog modela Advanced + smo imali upravo ova izvrsna matrična prednja svjetla, kod kojih sedam individualnih LED lampi, koje su ugrađene u zajednički modul, emitira inteligentno kontrolirani snop svjetlosti. Uvijek osvjetljavaju cestu što je sjajnije moguće, bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu. Deset svjetlećih dioda, ugrađenih iza romboidnih optičkih komponenata, generira dnevno pozicijsko svjetlo, dok sedam dodatnih LED-ica dodatno generira dinamične pokazivače smjera.

Što se tiče stražnjih svjetala, klijenti mogu birati između dvije LED izvedbe – sa ili bez dinamičnih pokazivača smjera. Ako se odaberu Matrix LED prednja svjetla, dinamični pokazivači smjera dio su serijske opreme i na stražnjim svjetlima, kao što je bilo u slučaju našeg testnog modela Q2. Uz to, prednja i stražnja svjetla usmjeravaju pažnju na model Q2 sa svjetlosnim efektima tijekom zaključavanja i otključavanja automobila.

Paleta boja ovog kompaktnog SUV modela uključuje pet novih boja: Apple zelena metalik boja jabuke (kao u našem slučaju) ima svoju premijeru u Audijevoj ponudi, a Manhattan siva, Navarra plava, Arrow siva i Turbo plava nove su boje za model Q2. Obloge C-nosača izvedene su u boji karoserije ili zadržane u crnim (u našem slučaju), sivim i srebrnim tonovima, ovisno o paketu opreme. Moguće je odabrati tri inačice dodataka u donjem dijelu karoserije: Matt crna u osnovnoj inačici, Manhattan siva u advanced paketu te u boji karoserije u S line paketu. U našem slučaju, imali smo opcijski Black optik paket koji uključuje crne detalje na prednjoj Singleframe masci te prednjem i stražnjem braniku.

Unutrašnjost

Audi je u osvježenom Q2 primjenio novu strategiju paketa, pa je sva sjedala, presvlake i boje povezao u osam paketa, od kojih su četiri dodijeljena osnovnom uređenju unutrašnjosti, dok su ostala četiri dodijeljena unutrašnjosti opreme S line. U paketima za osnovnu unutrašnjost dostupna su standardna ili sportska sjedala s presvlakama od tkanine ili kombinacijom kože i umjetne kože. Tako je naš testni model Advanced + imao središnji dio prednjih i stražnjih bočnih sjedala u tkanini Skript crne boje, bočne oslonce, naslone za glavu i središnji naslon za ruke u tkanini crne boje. Obloga krova je u tkanini sive boje. Inače, unutrašnji dizajn osvježenog Q2 odražava dinamiku vanjskog izgleda, dok ventilacijski otvori i glava ručice S tronic mjenjača imaju novi, moderniji izgled.

Sjedala u našem modelu su komforna sjedala sprijeda, podesiva po dužini, visini, nagibu (mehaničkim putem), uz električno podesivu potporu za kralježnicu u prednjim sjedalima. To je dio Komfort paket sjedala +, a uključuje i automatski zatamnjivo unutrašnje osvrtno zrcalo, bez okvira ruba zrcala, vanjska osvrtna zrcala električno podesiva, preklopiva, grijana i automatski zatamnjiva. Tu su i letvice u pragovima sprijeda s aluminijskim umetkom. U novi Q2 se ulazi s lakoćom u udobno povišen sjedeći položaj. Zatamnjena stakla za zaštitu privatnosti, koja su neobvezna, štite prostor od stražnjeg sjedala od pogleda. Inače, u Q2 se mogu komotno smjestiti pet odraslih putnika, iako ne treba očekivati čuda, jer je ipak riječ o jednom subkompaktnom modelu tek nešto dužem od 4,2 metra.

Mi smo u našem modelu imali i višenamjenski kožni upravljač s 3 kraka s dvanaest višenamjenskih tipki za upravljanje funkcijama putnog računala, navigacije (u našem modelu je bila samo priprema), telefona i radio uređaja. Naravno, kolo volana je bilo s ručnim podešavanjem po visini i dubini, a tu je i kožna ručica S tronic automatskog mjenjača mjenjača.

  • +65
Audi Q2 35TFSI S tronic Advanced + Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Naš testni model je imao i opcijski vrlo praktični Paket Komforni ključ, koji podrazumijeva otključavanje vozila preko senzora na prednjim kvakama vozila i tipki za otvaranje prtljažnika, zaključavanje vozila preko senzora na prednjim kvakama vozila, pokretanje/gašenje motora pristiskom na tipku bez direktnog korištenja ključa.

Audi Q2 35TFSI S tronic Advanced + Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Raspon u pogledu zaslona i info-zabave u Q2 strukturiran je na tri razine. Analogni instrument s jednobojnim zaslonom dolazi standardno, a zaslon u boji dostupan je kao opcija. Vrhunska verzija je, kao u našem modelu, Audi virtualni kokpit dijagonale 12,3 inča. Ova je opcija doplatna, a uključuje ekran u boji visoke razlučivosti s digitalnim prikazom instrumenata. Vozač može birati između dva različita prikaza, a upravljanje svim dostupnim funkcijama je putem već gore opisanog višenamjenskog upravljača.

Mi smo imali i pripremu za MMI navigacijski sustav plus, koji sadrži 8,3-inčni ekran u boji, Audi smartphone sučelje, dodatni utor za SD karticu (do 2 TB memorije), 10 GB memoriju za pohranu muzike, DVD čitač. Inače, funkcija navigacije se može naknadno ugraditi preko Audi originalne opreme. Ovim sustavom se upravlja rotacijskim gumbom na središnjem tunelu (MMI touch) ili glasovnim upravljanjem na prirodnom jeziku. MMI navigacija plus donosi Audi connect usluge u vozilu putem LTE modula; ove usluge uključuju navigaciju s Google Earth ™ i mrežne informacije o prometu. Wi-Fi žarišna točka povezuje mobilne uređaje putnika. Usluge Audi connect hitnih poziva i usluga i Audi connect daljinskog upravljača i upravljanja novi su dodaci i dio su standardne opreme ažuriranog Q2. Omogućuju vlasniku da zaključa vozilo na daljinu ili, na primjer, provjeri razinu punjenja goriva. Da bi to učinili, vlasnici mogu koristiti aplikaciju myAudi na svojim pametnim telefonima, koja je također besplatna. Kupci koji žele zabraniti prijenos podataka mogu aktivirati način privatnosti u MMI sustavu.

Hardverski elementi poput sučelja Audi pametnog telefona ili Audi phone box, koji izravno povezuju mobitele s automobilom, dovršavaju program info-zabave. Prostor za odlaganje telefona ispod naslona za ruke, ne zahtijeva zaseban adapter, mobilni telefon se bežičnim putem spaja na vanjsku antenu vozila, punjenje preko USB priključka ili bežično punjenje putem Qi standarda.

Motor 35 TFSI snage 150 KS

Naš testni Audi Q2 je imao benzinski četverocilindrični turbo motor 35 TFSI obujma 1,5 litara (1498 cm³) snage 150 KS (110 kW), najvećeg okretnog momenta vrlo pristojnih 250 Nm pri 1500 - 3500 okr./min. Tu je i start/stop sustav, a snaga na prednje kotače se prenosi izvrsnim 7-brzinskim S tronic automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Stupnjeve prijenosa možete mijenjati i ručno tako da ručicu mjenjača pomaknete u desni položaj i guranjem prema naprijed odabirete više, a unatrag niže brzine. Naš model ubrzava od 0 do 100 km/h u 8,6 sekundi, a krajnja brzina mu je 218 km/h. Isti ovaj motor smo isprobali i u modelu A3 Sportback 35TFSI S line+, ali tada sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem.

Vrhunac 1.5 TFSI motora je sustav cilindra na zahtjev (Cylinder on demand - COD), koji privremeno deaktivira drugi i treći cilindar pri malim i srednjim opterećenjima. Motor je vrlo lagan zahvaljujući aluminijskoj radilici. Obloge cilindra imaju željezni premaz koji značajno smanjuje trenje. Rashladni modul omogućava učinkovito upravljanje toplinom, potpomognut ispušnim razvodnikom ugrađenim u glavu motora. Audi navodi kombiniranu potrošnju goriva 5,1 – 5,3 l/100 km te kombiniranu emisiju CO₂ 116 - 121 g/km (NEDC), odnosno 137 – 138 g/km (WLTP). Ovaj motor zadovoljava Euro 6d-ISC-FCM emisijsku klasu.

Audi Q2 35TFSI S tronic Advanced + Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Treba reći i da se sprema i verzija 1.5 TFSI s blagim hibridnim sustavom (MHEV) koji ima istu snagu od 150 KS kao i njegov sestrinski 35 TFSI motor. Performanse su također identične; međutim, još je učinkovitiji, a koristi 7-brzinski S tronic automatski mjenjač s dvostrukom spojkom. Na motor s unutarnjim izgaranjem ugrađuje se starter/alternator s remenom (BAS). Napaja 48-voltni električni sustav koji integrira kompaktnu litij-ionsku bateriju ispod suvozačevog sjedala. Pretvarač napona povezuje konvencionalni 12-voltni električni sustav. U radu, MHEV sustav postiže prednost potrošnje goriva do 0,4 litre na 100 kilometara.

Sustavi pomoći u vožnji

Sustavi pomoći za model Q2 dolaze izravno iz visoke klase. Standardni Audi pre sense prednji sustav koristi radar za nadziranje područja ispred automobila kako bi se izbjegle nesreće ili smanjio njihov intenzitet. Dio dodatne opreme čini i sustav upozorenja na izlazak iz vozne trake. Opcijski sustavi podijeljeni su u pakete pomoći pri parkiranju, sigurnosti i pomoći vozaču. Paket pomoći pri parkiranju uključuje kameru za vožnju unazad i parking sustav sprijeda i straga. Sustav pomoći pri parkiranju, koji može automatski upravljati automobil u i iz parkirnih mjesta, dostupan je kao nadogradnja. Paket sigurnosti uključuje upozorenje kod izlaska iz prometnog traka, asistent kod bočnog prometa straga te Audi pre sense basic i Audi pre sense stražnji sustav.

Paket pomoći vozaču uključuje novi tehnološki napredni sustav, adaptivni tempomat, koji je dostupan u kombinaciji s Audijevim virtualnim kokpitom i S tronic mjenjačem. Vozač u mnogim situacijama ima mogućnost prepuštanja da sustav u velikoj mjeri preuzme ubrzavanje, usporavanje i upravljanje unutar vozne trake. Kako bi održao poprečno vođenje, vozač treba samo lagano dodirnuti upravljač s HOD Hands-On Detection tehnologijom - otkriva kada su dlanovi na upravljaču, koji je dio sustava, kako bi dokazao da obraća pažnju na promet. Adaptivni tempomat djeluje u cijelom rasponu brzina. U kombinaciji s na kameri baziranom sustavu prepoznavanja prometnih znakova, u određenim situacijama uzrokuje automatsko usporavanje automobila, na primjer, prilikom približavanja prometnom znaku naselja. Model Q2 će ubrzati čim bude dozvoljena viša brzina.

Što reći o testnom modelu Audi Q2 35 TFSI S tronic Advanced + ?

Iako najmanji od svih Q modela Audija, naš je testni model Q2 izgledom jako mišićav i djeluje vrlo robusno. Svojim dimenzijama izuzetno je spretan u gradu, a na otvorenoj autocesti pri visokim brzinama djeluje prilično stabilno, čemu doprinose njegov dinamičan ovjes, prednji MacPherson i stražnji torziona osovina, kao i opcijska dimenzija guma 215/50R18.

Kad je riječ o snazi, ovaj je motor ima i više nego dovoljno, a uz izvrstan S tronic mjenjač naš je Q2 vrlo jupmy, agilan i brz. S obzirom na njegovu strukturu karoserije osjeća se i prilična krutost cijelog vozila, posebno u oštrijoj vožnji zavojitom regionalnom cestom. Upravljanje je precizno, a tvrdoća cijelog vozila prilična.

Za kraj, cijena model Q2 30 TFSI Select sa 110 KS i 6-brzinskim ručnim mjenjačem kreće od 193.324 kn, naš model Q2 35 TFSI Select sa 150 KS i 7-brzinskim S tronic automatskim mjenjačem kreće od 252.376 kn. Naš testni model Q2 35 TFSI S tronic Advanced + sa svom dodatnom opremom stoji 305.278 kn sa svim davanjima.