zadnja serija

Jaguar obilježava kraj proizvodnje F-typea posebnim izdanjem: Posveta 50. godišnjici posljednjeg E-typea

20.06.2024 u 14:31

Bionic
Reading

Zaklada Jaguar Daimler Heritage Trust (JDHT) dodaje posljednji coupé i kabriolet svojoj kolekciji ikoničnih primjeraka bogatog podrijetla legendarne britanske sportske marke

Posljednji sportski automobil Jaguar F-type proizveden u proizvodnom pogonu marke u Castle Bromwichu u Engleskoj pridružiti će se kolekciji Jaguar Heritage – 50 godina od dana kada je posljednji Jaguar E-type sišao s proizvodne trake.

Konačni F-type je 5,0-litreni V8 kabriolet u Giola Green zelenoj boji s crnim krovom i interijerom presvučenim Windsor kožom – sličan onom od 5,3-litrenog V12 konačnog E-type serije III kabrioleta izgrađenog 1974. i registriranog kao HDU 555N.

Ovaj posebni F-type bit će predan čuvarima Jaguarove povijesti, Jaguar Daimler Heritage Trust (JDHT). Pridružit će se svom prethodniku E-type u službenoj kolekciji Jaguar Heritage i sudjelovati u nizu posebnih događaja i aktivnosti ove godine.

I F-type i E-type obilježili su kraj svoje proizvodnje gotovo istog dana i na pragu nove i uzbudljive ere. Baš kao što je posljednji E-type 1974. najavio rođenje radikalnog Jaguara XJ-S, konačni F-type je proizveden dok Jaguar priprema još odvažniju transformaciju – predvođen električnim GT-om s četvera vrata koji obećava da neće biti kopija ničega kada se otkrije 2025.

Jaguar F-type 75 450 KS V8 Convertible, Giola Green (2023.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

Jedinstvena vizija osnivača Jaguara, Sir Williama Lyonsa, bila je uvijek biti okrenut budućnosti, relevantan i originalan. Ovo je bio temelj Jaguara kroz gotovo stoljeće razvoja suvremenog britanskog luksuza.

'Danas, dok slavimo F-type i našu 75-godišnju povijest inovativnih sportskih automobila Jaguar, također se radujemo početku nove ere. Ponovno ćemo osmisliti i unaprijediti marku Jaguar koja će biti usmjerena na rastuću intimnost i angažman klijenata, potkrijepljenu našom svrhom da inspiriramo kao nitko drugi.' rekao je Rawdon Glover, upravni direltor Jaguara.

F-type je prvi put lansiran kao kabriolet 2013. i bio je Jaguarov prvi sportski automobil s dvoja sjedala u gotovo 40 godina. Dobio je sveopće priznanje i proglašen svjetskim automobilskim dizajnom 2013. godine. F-type Coupé je debitirao sljedeće godine.

Proizveden je 87.731 primjerak F-typea i biti će dostupan do početka 2025. JDHT zapisi pokazuju da je Jaguar proizveo 72.528 E-typea, završavajući s posebnom serijom od 50 automobila. Svi osim jednog bili su obojeni u crno, dok je pretposljednji automobil bio British Racing Green zelene boje i isporučen je privatnom kolekcionaru Jaguara.

Oba automobila nalazit će se u JDHT-u u Gaydonu u Engleskoj zajedno s posljednjim serijama XE, XF i XF Sportbrake koji su također nedavno završili svoju proizvodnju.