Od koncepta do stvarnosti

Opel pojasnio što novi Grandland usvaja od studije Experimental: Tri ključna elementa za budućnost marke

27.06.2024 u 16:51

Bionic
Reading

Prvi proizvodni model koji je ostvario mnoge detalje Opel Experimentala je nedavno predstavljeni novi Grandland. Samo nekoliko mjeseci nakon premijere Experimentala, Grandland već oživljava duh konceptnog automobila i stavlja mnoge značajke u proizvodnju

Opel Experimental pokazuje što znači 'Njemačka energija' do najsitnijih detalja. Konceptni automobil, koji je prvi put predstavljen na sajmu IAA Mobility prošle godine, daje uvid u budućnost marke. Opel Experimental puno je više od dizajnerske studije. Od svoje premijere pokazao je ono što će karakterizirati buduće Opelove modele – s odvažnim i čistim dizajnom, optimalnom iskorištenošću prostora kao i najnovijim tehnologijama i potpuno električnim pogonom.

Prvi proizvodni model koji je ostvario mnoge detalje Opel Experimentala je nedavno predstavljeni novi Opel Grandland. Samo nekoliko mjeseci nakon premijere Experimentala, Grandland već oživljava duh konceptnog automobila i stavlja mnoge značajke u proizvodnju.

Novi Grandland stoga je izvrstan primjer kako dizajneri i inženjeri u Opelu čine pionirske automobilske snove stvarnošću – vjerno obljetničkom motu '125 godina proizvodnje automobila u Opelu' – 'Zauvijek naprijed od 1899.'.

Opel Experimental Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Opel Experimental: Tri ključna elementa za budućnost marke

S vizionarskim Opel Experimentalom, dizajneri i inženjeri dali su prvi uvid u buduću mobilnost u Opelu. A to se može okarakterizirati s tri ključna pojma:

  • Detox: Opel Experimental ima odvažan i čist dizajn i fokusiran je na bitne stvari.
  • Njemački moderan: impresionira svojim proporcijama, inteligentnim rješenjima, vrlo učinkovitim korištenjem prostora i najnovijom tehnologijom osvjetljenja, uključujući prvi ikada osvijetljeni Opel Blitz amblem.
  • Greenovation: potpuno je električan i smanjuje emisiju CO2.

Sve to – Detox, Njemački moderan (Modern German) i Greenovation – je 'Njemačka energija', koja svaki model s Blitzom čini nepogrešivo Opelom. A rezultat ove 'njemačke energije', koja je već danas vidljiva kao najnoviji proizvodni model, je novi Opel Grandland, dizajniran i razvijen u Rüsselheimu i proizveden u Eisenachu, koji će uskoro biti dostupan za narudžbu.

Novi Opel Grandland

Novi Grandland udahnjuje život u sve tri Opelove tvrdnje – Greenovation, Detox i Modern German. Njegov impresivno odvažan i čist stil odmah je uočljiv i iznutra i izvana. Pridošlica odaje čisto samopouzdanje. Oštar dizajn lica marke Opel daje značajan doprinos; novi 3D Vizor integrira Opel Blitz, osvijetljen po prvi put, i inovativnu tehnologiju 'Edge Light'. U isto vrijeme, novi Grandland također preuzima dizajn 'Opelovog kompasa' Opelovovog koncepta Experimental - okomiti nabor i vodoravni vizor spajaju se s 'elektrificiranim' Blitz amblemom u sredini.

Novi osvijetljeni Opel Blitz nije jedina svjetlosna inovacija u novom Grandlandu. Intelli-Lux Pixel Matrix HD Light, vodeći u autoindustriji, također ima svoj debi. Po prvi put sustav ima više od 50.000 elemenata i omogućuje distribuciju svjetla visoke rezolucije. Nove pozdravne i oproštajne animacije, koje se projiciraju kao grafike ispred vozila, također daju prvi dojam o tome kakav će razvoj rasvjete biti moguć u budućnosti.

Pogled straga otkriva još jednu premijeru: novi Grandland prvi je Opelov proizvodni model koji integrira osvijetljeni natpis OPEL inspiriran eksperimentalnom u središte svog kompasa svjetlosnog potpisa. Osim toga, Opel naglašava 'Greenovation' pristup dizajniranja i izrade automobila na način koji štedi resurse: naziv modela GRANDLAND više se ne pojavljuje kromiranim slovima, već je utisnut u sredini vrata prtljažnika.

Opel predstavio novu generaciju Grandlanda Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Fokusiran na bitno: štednja resursa i lokalno bez emisija

Unutrašnjost novog Opel Grandlanda također je dizajnirana da bude odvažna, čista i resursno učinkovita. Horizontalne linije – poput onih od ploče s instrumentima do vrata – pojačavaju osjećaj prostora i prostranosti, dok središnji zaslon od 16 inča, koji je blago nagnut prema vozaču, i visoka središnja konzola odaju sportski duh.

Iza upravljača, široki, potpuno digitalni zaslon pruža najvažnije informacije. Zajedno s Intelli-HUD head-up zaslonom, osigurava da vozači uvijek mogu držati pogled na cesti i uživati ​​u vožnji. Pure Mode također se može odabrati ručno ili automatski.

  • +5
Opel Grandland i Opel Experimental koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Ovo smanjuje sadržaj informacijskog centra za vozača, head-up zaslona i središnjeg zaslona na nužni minimum, što dodatno smanjuje ometanje – 'detoksikacija' u svom najjasnijem obliku. U skladu s Opelovim pristupom 'Greenovation', sve tkanine i presvlake u unutrašnjosti izrađene su od 100 posto recikliranog materijala.

Novi Grandland, naravno, nastavlja Opelovu strategiju elektrifikacije. To je ujedno i prvi Opel koji ima koristi od Stellantis STLA srednje platforme, koja je posebno dizajnirana za modele s baterijskim električnim pogonom.

Nova arhitektura – zajedno s novim pakiranjem ravnih baterija s kapacitetom baterije do 98 kWh, elektromotorom nove generacije i drugim značajkama za uštedu energije kao što je dizalica topline (standard u Njemačkoj) – omogućuje da novi Opel Grandland Electric može prijeći do oko 700 km lokalno bez emisija prema WLTP-u.

Kada se SUV treba napuniti, potrebno mu je samo oko 26 minuta na javnoj postaji za brzo punjenje da se napuni do 80 posto kapaciteta baterije. Novi Grandland Electric tako nudi novu razinu električne mobilnosti i čini viziju Opel Experimental stvarnošću u smislu mobilnosti koja štedi resurse bez kompromisa.

sve osim nogometa

Učitavanje...