NE KAO JAMES BOND

Postanite superheroj za upravljačem vlastitog vozila

02.06.2017 u 10:41

Bionic
Reading

Uvijek ste željeli biti superheroj? Ako posjedujete vozačku dozvolu, možete to biti svaki put kad se smjestite iza upravljača vlastitog automobila. Evo i kako

Što čini jednog superheroja? Je li to zvučno ime ili kostim? Možda su u pitanju nadljudske vještine ili razarajuće naoružanje? Ne čini li sve to i negativce?

Jedna je distinktivna karakteristika koja heroje izdvaja iz mase i koju možete emulirati svakodnevno, a da pritom ne nosite naokolo plašt - sklonost očuvanju života.

Prema podacima WHO-a, svake godine u prometu živote izgubi 1,3 milijuna ljudi, od čega gotovo tri četvrtine čine muškarci i dječaci. Nešto više od 700.000 stradalih čine najugroženiji sudionici u prometu - motociklisti i pješaci. Lako je stoga vidjeti kako, kao vozači, možemo dati vlastiti obol u borbi protiv te mrske statistike.

Prva superherojska vještina koja će nam trebati za upravljačem jest empatija

Ona će nam pomoći da ne izgubimo živce kad nam netko oduzme prednost ili nas ugrozi neopreznom vožnjom. Netko se umalo zabio u vas vozeći slalom između automobila u prometu? Možda je doista zaslužio da mu se oduzme vozačka dozvola i da ga se strpa iza rešetaka; a možda mu je na stražnjoj klupi trudna žena kojoj je pukao vodenjak ili ranjeni prijatelj kojem hitno treba medicinska pomoć.

Šesto čulo također je poželjna moć

Automobil ispred vas se čudno ponaša? Ostavite mu prostora i ne zadržavajte se u njegovom mrtvom kutu. Iz suprotnog smjera vam prilazi šleper ili kamion? Očekujte da bi ga neki nestrpljivi vozač mogao pokušati prestići u najnezgodnijem trenutku. Kombi ili neko veće vozilo se iznenada zaustavilo u traci pored vaše? Možda pješak kojeg ne vidite pokušava prijeći cestu pa ćete naletjeti na njega ako ne usporite. Brojni su primjeri u kojima za upravljačem trebate slušati vlastitu intuiciju.

Svaki vozač mora zadovoljiti na testu vida, no ne koriste vid svi jednako

Želite li biti superheroj za upravljačem, retrovizore ćete koristiti za mnogo više od popravljanja šminke i frizure. U svakom trenutku trebali biste znati što se događa oko vas, posebice s dolaskom toplijeg vremena kad vam se laki i agilni motociklisti mogu prikrasti i sakriti u tren oka. To znači da trebate s vremena na vrijeme, češće nego rjeđe, pogledom proletjeti svim retrovizorima kako biste uočili potencijalne opasnosti u nastanku. Mentalna vježba koju možete igrati jest da ste u svakom trenutku sposobni suvozaču reći boje automobila koji se nalaze iza vas. Dodatne bodove si pripišite na račun ako zapamtite i marke i modele vozila.

Prilagodite vožnju uvjetima na cesti

Treba uzeti u obzir i floskulu koju policija gotovo uvijek koristi za opis prometnih nesreća, čak i kada bi se krivnja mogla svaliti na (ne)kvalitetu ceste ili lošu prometnu signalizaciju. To ne znači da trebate voziti debelo ispod propisane brzine, već da, primjerice, budete oprezni kad nakon duge suše padne prva kiša i zbog nakupljene prljavštine ceste postanu skliskije nego što bi to inače bile.

Na sreću, razvoj tehnologije olakšava nam superherojski posao, baš kao i Batmanu

Senzori za provjeru mrtvog kuta prijavit će vam trenutak kad vam se ondje netko sakrije, dok će vas oni za nadzor kretanja vozila upozoriti ako nesvjesno prijeđete iz jedne trake u drugu. Napredniji automobili raspolažu i sustavima koji su sposobni drastično usporiti vaš automobil ako vam, primjerice, pješak ’niotkud’ izleti na cestu, a refleksi zakažu. Tu su i kamere za vožnju unatrag, a postoje čak i sustavi sposobni prikazati automobil iz ptičje perspektive. Cestu ispred vas propisno će osvijetliti duga svjetla, te se pritom automatski prilagoditi kako ne bi zaslijepila nadolazeće vozače iz suprotnog smjera. Promakne li vam, pak, neki od prometnih znakova dok ste provjeravali retrovizore, sustav za njihovo prepoznavanje prikazat će vam ih na ploči s instrumentima.

Mnogo je koraka do superherojskog statusa, no trud će vam se svakako isplatiti. Ne zaboravite - uz veliku moć, a upravljanje vozilom od tone i pol metala, stakla i plastike svakako spada u tu kategoriju, dolazi i velika odgovornost.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje