analiza tportala

Agencije za zapošljavanje u ekspanziji zbog manjka radnika, provjerili smo kako rade

16.07.2024 u 08:51

Bionic
Reading

Kroničan manjak radne snage doveo je do velike ekspanzije agencija za zapošljavanje. Provjerili smo koji su posrednici ugrabili najveći dio kolača na dinamičnom hrvatskom tržištu rada

U Hrvatskoj djeluje više od 400 tvrtki za posredovanje u zapošljavanju. Velika ekspanzija osnivanja posredničkih agencija dogodila se nakon liberalizacije uvoza stranih radnika početkom 2021. godine.

Većina novih agencija okrenula se pronalaženju snage u bližoj i daljoj okolini, potrebne za pokrivanje deficitarnih struka u Hrvatskoj. Prema podacima MUP-a, lani je odobreno 172.500 dozvola za zapošljavanje stranaca, najviše na poslovima u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu te industriji. Najviše stranih radnika došlo je iz BiH i Srbije, a slijede Nepal i Indija.

Pored agencija za posredovanje, na hrvatskom tržištu djeluju i 352 agencije za privremeno zapošljavanje koje se bave ustupanjem radnika drugom poslodavcu za obavljanje privremenih poslova.

Na tržištu posredovanja posluje velik broj agencija s malim tržišnim udjelima, a vodeće pozicije zauzimaju agencije koje posluju u sastavu velikih internacionalnih grupacija. Premda prihodi vodećih agencija iz godine u godinu rastu po visokim stopama, profitabilnost poslovanja je niska, a plaće u većini agencija nisu osobito atraktivne.

Dekra zapošljavanje u velikoj ekspanziji

Vodeću poziciju na listi 10 najvećih drži Dekra zapošljavanje, podružnica njemačke grupacije Dekra Arbeit, s 9,2 milijuna eura prihoda. Već nekoliko godina Dekra bilježi skokovit rast prihoda. Prošle godine prihodi su joj porasli za trećinu. Vodeća agencija ima 278 zaposlenih u uredima u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Slavonskom Brodu, Puli, Rijeci i Zadru.

Druga po prihodu je agencija Lugera Talent Solutions (bivši Adecco), podružnica međunarodne grupacije koja pruža širok raspon usluga na području ljudskih potencijala. Lugera bilježi sporiji rast prihoda, ali je još uvijek glavni konkurent Dekri. Unatoč rastu prometa, vodeće dvije agencije lani su pretrpjele snažan pad profitabilnosti. Dekrina dobit pala je za 72,5 posto, na devet tisuća eura, a dobit Lugere potonula je za 93,5 posto (na 11 tisuća eura).

Treće mjesto zauzima splitska agencija Poseidon Human Capital, dio multinacionalne grupacije s uredima diljem svijeta. Nakon snažnog rasta u proteklim godinama, lani je Poseidon zabilježio umjeren rast prihoda. Tvrtka je zadržala neslavnu titulu najvećeg gubitaša u 10 najvećih s prošlogodišnjih 785 tisuća eura.

Selectio vodeći po profitabilnosti

Među brzorastućim agencijama ističe se Skilled Labor sa skokom prihoda od 109,2 posto (na 2,5 milijuna eura). Agencija sa sjedištem u Donjoj Zelini u vrhu je i po rastu dobiti te je ona lani dosegnula 212 tisuća eura.

Na listi top 10 su i dvije agencije specijalizirane za posredovanje u zapošljavanju pomoraca – Azara Adria i C.M.A. brodovi Hrvatska. Azara bilježi osjetan pad prihoda i dobiti, a C.M.A se može pohvaliti pozitivnim trendovima.

Po profitabilnosti prednjači agencija Selectio, dio grupacije koja pokriva sva područja upravljanja ljudskim resursima. Selectio je lani ostvario 1,8 milijuna eura prihoda, uz rast od 9,2 posto. Istovremeno, dobit je dosegnula 283 tisuće eura, a profitna marža popela se na 16 posto.

  • +2
Strani radnici Izvor: EPA / Autor: NARENDRA SHRESTHA

C.M.A. brodovi prednjače po visini plaća

Listu zaključuje agencija Demano, koja se primarno bavi privremenim zapošljavanjem. Tvrtka bilježi pad prihoda za 2,5 posto, na 1,25 milijuna eura, i gubitak od 25 tisuća eura.

Među agencijama postoje velike razlike u plaćama. Prosječna plaća u top 10 kreće se oko tisuću eura, a najbolje su plaćeni zaposleni u agenciji C.M.A. s prosjekom od 1563 eura. Po natprosječnim plaćama ističu se još Selectio (1349 eura) i Dekra zapošljavanje (1246 eura), C.M.A. brodovi Hrvatska (1792 eura), GI Group Staffing Solutions (1726 eura) i Selectio (1364 eura).

Najlošije kotira brzorastuća agencija Domus resurs, čiji su zaposlenici prošle godine primali u prosjeku tek 572 eura. Osjetno ispod prosjeka u top 10 su i plaće u Skilled Laboru (659 eura) i Demanu (767 eura).