Cijena avokada u Čileu porasla je od početka godine za gotovo četvrtinu, a potražnja za tim zdravim voćem toliko je buknula da se već koristi i kao sredstvo plaćanja
Rastuća inozemna potražnja za avokadom s nepovoljnim vremenskim prilikama prouzročila je oštar rast kriminala u Čileu, državi koja se nalazi među deset najvećih svjetskih proizvođača tog voća. Cijena avokada narasla je posljednjih mjeseci kao posljedica dugogodišnje suše u Čileu i obilnih kiša u susjednom Peruu, što je zajednički smanjilo ponudu vrlo traženog voća koje Čileanci jedu u svim mogućim kombinacijama.
U samo posljednjih mjesec dana cijena avokada u Čileu porasla je desetak posto, piše Bloomberg, a od početka godine poskupio je za gotovo četvrtinu. Iako je kriminala vezanog uz ovo voće bilo i prije, nove razine cijena takozvanog 'zelenog zlata' izazvale su pojačani interes ljudi s krive strane voćnjaka i zakona. Uz uobičajene lopove koji su pod okriljem noći pelješili nasade, na popularno voće sada su se okomile organizirane bande koje napadaju proizvođače usred bijela dana, objašnjava Francisco Contardo, čelnik čileanskog udruženja proizvođača avokada.
Tijekom sezone berbe, koja traje od kolovoza do veljače, uhapšeno je i optuženo za krađu pedesetak ljudi i razbijeno je desetak kriminalnih skupina. Čile je, po uzoru na Meksiko i Kaliforniju, za razračunavanje s kriminalom vezanim uz avokado sada zadužio i posebne policijske jedinice, a slična specijalizacija zadesila je i ured državnog odvjetnika. Zbog opasnosti od kriminala neki uzgajivači su dio nasada avokada zamijenili uzgojem citrusnih plodova jer nisu toliko interesantni lopovima.
Crno tržište avokadom cvjeta diljem države pa se to zdravo voće prodaje i iz prtljažnika parkiranih automobila, a pretrage lokalnih oglasnika daju bogat izbor prodavača. Situacija je otišla toliko daleko da je maloprodajni trgovački lanac Ripley Corp. prošlog mjeseca ponudio kupcima da dio proizvoda plaćaju avokadom umjesto novcem. Među onima koji su prihvatili ponudu bio je i trgovac voćem koji je 58 kilograma avokada zamijenio za mobitel vrijedan petstotinjak američkih dolara, navodi Bloomberg.
Razlozi za snažan skok cijena leže prije svega u nepovoljnim vremenskim prilikama. Tijekom dugogodišnje suše, koja je trajala od 2010. do 2015. godine, dio čileanskih poljoprivrednika smanjio je nasade avokada i za više od trećine. Lanjska je berba rezultirala proizvodnjom od 225 tisuća tona, što je desetak posto više nego godinu prije, ali još uvijek vrlo daleko od rekordnih gotovo 300 tisuća tona proizvedenih u sezoni 2009./2010. Nešto sjevernije, Peru, odakle Čile nadopunjava svoje potrebe za avokadom, lani je iskusio vrlo obilne kiše, zbog čega je smanjen ovogodišnji uvoz u Čile.
Očekuje se da bi cijena avokada s početkom sezone berbe u kolovozu konačno mogla krenuti dolje, no dugoročne prognoze idu u prilog ponovnom poskupljenju. Izvozna potražnja, posebice iz Europe i Kine, konstantno raste pa je Čile ove godine na strana tržišta plasirao više od 70 posto vlastite proizvodnje, dok je 2015. udio izvoza bio manji od polovice proizvodnje. Najveće izvozno tržište i dalje je Europa, ali u Čileu očekuju rast potražnje iz Kine nakon što su lani proizvođači pokrenuli reklamnu kampanju kojom su promovirali avokado na velikom azijskom tržištu.
Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama, kao i vitaminima B te vitaminom K. U Čileu se to voće priprema na niz načina, a među popularnim obrocima je tzv. talijanski sendvič koji se priprema s avokadom, majonezom i rajčicom, čije boje onda imitiraju talijansku zastavu, kao i suši pripremljen s avokadom kao brz zalogaj s nogu. Tradicionalno ga se jede pripremljenog i namazanog na tost ili kao sastojak u salati.
Podaci Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu pokazuju da je najveći svjetski proizvođač avokada Meksiko, a slijede ga Dominikanska Republika i Peru.
Šef udruge čileanskih proizvođača Francisco Contardo komentira kako je u proteklih nekoliko godina avokado na svjetskom tržištu prestao biti samo sastojak u salati te je zahvaljujući svojim hranjivim karakteristikama prešao u kategoriju tzv. superhrane.
Kako potrošači sve više pažnje posvećuju kvaliteti namirnica kojima se hrane, avokado će definitivno zadržati svoje mjesto na jelovniku. Čileanskim kriminalcima bi stoga svakako bilo zdravije da avokado počnu konzumirati, a ne krasti i preprodavati. Čak i uz mogućnost da im ga serviraju u zatvoru.