uz slovačku

Hrvatska i u travnju pri vrhu EU-a po rastu prometa u maloprodaji

06.06.2024 u 17:07

Bionic
Reading

Hrvatska je u travnju zadržala mjesto u skupini zemalja EU-a s najvećim rastom prometa u maloprodaji, pokazali su u četvrtak podaci europskog statističkog ureda

I u eurozoni i u EU promet u maloprodaji zadržao se u travnju na razini istog prošlogodišnjeg mjeseca, izračunali su statističari. U ožujku bio je porastao za 0,7 posto u eurozoni i za 1,4 posto u EU, pokazuju revidirani podaci.

U zoni primjene zajedničke europske valute pad prometa bilježile su samo trgovine hrane, pića i duhana, za 0,5 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj. U EU prodaja te kategorije proizvoda zadržala se više-manje na prošlogodišnjoj razini.

Najsnažnije je pak u eurozoni porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 0,4 posto, ali otprilike upola slabije nego u prethodnom mjesecu.

Promet na benzinskim postajama uvećan je u eurozoni za skromnih 0,3 posto, a u EU je stagnirao, utvrdio je Eurostat.

Hrvatska uz Slovačku

Najviše je u travnju na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Bugarskoj i Rumunjskoj, za 9,8 posto.

Slijede Hrvatska i Slovačka s rastom prometa za 8,6 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj. U ožujku Hrvatska je bilježila stopu rasta od 8,9 posto.

U skupinu zemalja s najsnažnijim rastom svrstao se u travnju i Luksemburg gdje je prodaja uvećana za 7,3 posto.

Poljska je pak bilježila isti postotni pad prometa u maloprodaji, najveći u EU. Slijede Belgija i Estonija gdje je smanjen za 5,8 odnosno za 4,9 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku i Grčku.

Smanjena kupnja goriva

Mjesečna usporedba pokazuje pak pad prometa u eurozoni u travnju, i to za 0,5 posto. U ožujku bio je porastao za 0,7 posto, pokazuju revidirani podaci.

U EU smanjio se za 0,6 posto, nakon istog postotnog rasta u ožujku, prema revidiranim podacima.

Najsnažnije je na oba područja pao promet na benzinskim postajama, za 2,2 posto u eurozoni i za 2,0 posto na razini EU-a.

Europljani su manje kupovali i hranu, prema padu prodaje za 0,5 posto u eurozoni i za 0,9 posto u EU. U ožujku bila je porasla za otprilike jedan posto na oba područja, utvrdili su statističari.