s plaćenom praksom

Je li djelomična prekvalifikacija spas za tržište rada? Nijemci imaju plan

01.08.2024 u 21:38

Bionic
Reading

Tržište rada već neko vrijeme grca u problemima. Nedostaje kvalificirane, ali i svježe radne snage. No poslodavci bi mogli popuniti tu rupu (plaćenom) djelomičnom prekvalifikacijom (na nepuno radno vrijeme), što pokazuje primjer iz njemačkog grada Bamberga. U modelu u kojem su svi na dobitku, naravno, i država mora malo pripomoći

Od listopada 2022. 31-godišnji Paul Hüttner školuje se za električara. Odlučio se za djelomičnu prekvalifikaciju - dva tjedna provodi u tvrtki u kojoj uči zanat, pa se na tjedan dana vraća u školske klupe i tako ukrug. Školski/radni tjedan traje mu 32 sata, odnosno četiri dana. A svako malo ga dočeka i tjedni tečaj u sklopu Obrtničke komore Oberfrankena, piše Tagesschau. Uz to što mu je plaćeno školovanje, dobiva plaću.

Hüttner je nakon završene srednje škole za tehničara mehatronike za motorna vozila nekoliko semestara studirao nešto potpuno drugo, pa odustao. Budući da se više od četiri godine nije bavio svojom strukom, zavod za zapošljavanje odobrio mu je zahtjev za stručnu izobrazbu 'na nepuno radno vrijeme' kao oblik prekvalifikacije.

Stručna izobrazba na nepuno radno vrijeme standardni je oblik stručnog doškolovanja u ranoj dobi - kad završimo srednju školu, krećemo na neku stručnu izobrazbu, koja može biti i na nepuno radno vrijeme. Valja i naglasiti da je u Njemačkoj praksa u pravilu plaćena.

U slučaju prekvalifikacije osoba već ima neko profesionalno iskustvo, ali želi naučiti nešto novo. No ono što mnogi u Njemačkoj ne znaju jest to da se i prekvalifikacija može odraditi na nepuno radno vrijeme – dok mu tvrtka u kojoj ima praksu isplaćuje plaću za nepuno radno vrijeme, pripravnik dobiva financijsku potporu zavoda za zapošljavanje jer nije u cvijetu mladosti, ima već neko profesionalno iskustvo, a možda i obitelj.

  • +4
Radnici Izvor: Profimedia / Autor: Francesco Mou / Alamy / Alamy / Profimedia

U slučaju Hüttnera, koji ima suprugu i troje djece, agencija za zapošljavanje u Bambergu pokriva 90 posto troškova njegove plaće i sve troškove školovanja.

Poslodavci bi isto tako mogli ponuditi svoja radna mjesta za doškolovanje na nepuno radno vrijeme kako bi riješili nedostatak kvalificirane radne snage.

U 2022. u Njemačkoj je sklopljeno oko 467.600 ugovora o izobrazbi na puno radno vrijeme, a samo oko 2200 ugovora bilo je na nepunu satnicu. Ovo drugo još uvijek najčešće biraju osobe s djecom koje su napustile školu, mladi s psihičkim ili fizičkim problemima ili mladi sportaši. No otkako se izmijenio zakon o stručnom osposobljavanju 2020., ovaj model izobrazbe dostupan je svima.

Ipak, unatoč poticajima, samo jedna od sto žena i jedan od tisuću muškaraca odlučuje se za djelomičnu prekvalifikaciju (ili prekvalifikaciju na nepuno radno vrijeme), a najvjerojatnije zato što još uvijek mnoge tvrtke i mnogi ljudi uopće nisu svjesni toga da imaju tu mogućnost.

Ovakva izobrazba posebno bi mogla biti privlačna za mlade roditelje, iako je, naravno, manje plaćena od standardne prekvalifikacije, kažu iz Savezne agencije za zapošljavanje.