pokrenuo niz tužbi

Najbogatiji čovjek na svijetu objavio rat kartičarskim divovima: Dosta je bilo!

07.05.2024 u 07:51

Bionic
Reading

Konglomerat Bernarda Arnaulta, najbogatijeg čovjeka na svijetu, pokrenuo je niz tužbi protiv Vise i Mastercarda usred svađe oko naknada za kreditne kartice

Više od desetak luksuznih marki, koje čine dio korporacije LVMH francuskog milijardera, pokrenulo je tužbe protiv američkih platnih divova na američkom Visokom sudu.

Tužitelji uključuju imena što su Tiffany & Co, Christian Dior i Bulgari, kao i hotelski biznis Belmond, koji upravlja Venice-Simplon Orient Expressom.

Svi brendovi su u vlasništvu LVMH-a, koji kotira na pariškoj burzi, a u konačnici ga kontrolira Arnault, najbogatiji čovjek na svijetu s neto vrijednošću od oko 233 milijarde dolara.

Pojedinosti slučaja tek trebaju biti objavljene iako se smatra da su tvrdnje povezane s dugotrajnom borbom oko takozvanih međubankovnih naknada.

Ove naknade trgovci plaćaju bankama kada prihvaćaju kartično plaćanje putem Vise ili Mastercardove kartice.

Međutim tvrtke su dugo tvrdile da su naknade koje naplaćuju dva pružatelja plaćanja nekonkurentne, da ih koštaju milijarde funti te podižu cijene za potrošače.

To je dovelo do odvojenih tužbi tvrtki kao što su Vodafone, Ocado i Fortnum i Mason, a sve su zaključane u raznim postupcima Visokog suda protiv Vise i Mastercarda.

Suđenje na kojem će se saslušati njihove tvrdnje održat će se pred Žalbenim sudom za tržišno natjecanje u studenom.

Bernard Arnault Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

Visa i Mastercard uporno su se branili na različitim sudovima i u različitim zemljama, tvrdeći da su naknade regulirane i osmišljene kako bi prepoznale vrijednost koju pružaju mreže elektroničkog plaćanja.

Problem je također pokrenuo kolektivnu tužbu potrošača protiv poduzeća čija se vrijednost procjenjuje na oko 10 milijardi funti.

Mastercard je te tvrdnje opisao kao 'u osnovi pogrešne' i ustvrdio da ih treba odbaciti.

Od 2015. međubankovne naknade ograničene su na 0,2 posto za debitne kartice i 0,3 posto za kreditne kartice.