velika vrućina

Nikad ranije berači ušli u vinograde: Bit će 30 posto manje vina, ali...

04.09.2024 u 16:55

Bionic
Reading

Nikad ranije nije započela berba grožđa u vinogradima na istoku Hrvatske. Strojevi i berači među trsove su ušli već početkom kolovoza. Prvi kilogrami su spremljeni, a kako su dugotrajni toplinski valovi i suša utjecali na ovogodišnji prinos, otkrivaju iz Belja i Iločkih podruma

Ni najstariji stanovnici Iloka ne pamte da su ušli u vinograd već početkom kolovoza i započeli s berbom grožđa.

'Vrlo visoke temperature u dužem periodu tijekom proljeća i ljeta utjecali su na rano i brzo nakupljanje sladora u grožđu, a time i na njegovo sazrijevanje', poručuju iz Iločkih podruma, gdje obrađuju ukupno 350 hektara svojih površina, a u vinogorju Srijem pod nasadima vinove loze im je 1500 hektara.

Nedostatak padalina srezao im je količinu vina za 20 do 30 posto u odnosu na godine u kojima ga je bilo tri puta više nego ove. I tuča početkom lipnja u potpunosti im je 'pokosila' 50 hektara nasada za ovu i sljedeću godinu, ističu.

Manje vina

'Kada sve uzmemo u obzir, imat ćemo za 30 posto manju količinu vina sa svojih površina, ali ćemo nastojati nadoknaditi to povećanim otkupom grožđa od kooperanata', napominju iz Uprave Iločkih podruma, kojima su primarne sorte graševina, traminac, chardonnay, pinot bijeli i sivi, rajnski rizling, a od crnih frankovka i cabernet sauvignon.

Iako su količine manje, kvaliteta grožđa je odlična. Kiseline su, napominju, posljednjih dana vrlo stabilne, što će rezultirati odličnom kvalitetom i vrhunskim vinima.

Na većini površina grožđe se bere s dva kombajna dok na 30 posto rade njihovi berači, pa nisu imali potrebe za vanjskom radnom snagom. Plan im je proizvesti tri milijuna litara vina.

'Zaliha vina iz prijašnjih godina nemamo s obzirom na to da je proizvodnja zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta smanjena za čak milijun litara, ali ako bi se vrijeme stabiliziralo, planiramo vratiti proizvodnju na prijašnje količine, odnosno na četiri milijuna litara', napominju u Iločkim podrumima.

Iduće godine planiraju podići još pet hektara novih nasada, a na njih 15 pomladiti vinograd.

'No prvo moramo krenuti s izgradnjom sustava navodnjavanja. Zbog velikih površina riječ je o velikoj investiciji, pa ćemo taj sustav uvoditi etapno, dio po dio', poručuju iz Iločkih podruma na upit tportala.

Velike vrućine otežavaju posao

S berbom se uranilo ove godine i na 564 hektara vinograda baranjskog Belja. Velike vrućine otežale su rad beračima koji među trsove ulaze rano ujutro. Pomažu im i dva kombajna berući od jutra do ponoći. O prinosima, ističu iz Belja, još ne mogu govoriti.

Berba grožđa u Belju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Belje

'Prema prognozama, ljeto i visoke temperature trebali bi se nastaviti tijekom rujna i listopada, pa je glavni cilj što prije obrati grožđe, najkasnije do sredine rujna, što je razdoblje u kojem je ranijih godina tek bio početak berbe', ukazuju na tu promjenu iz Belja, u kojem su započeli s berbom pinota bijelog i ranijih sorti, a sada su im na redu graševina i crni sortiment.

'Svaka berba pred vinogradare i vinare stavlja novi izazov, a najveći ove godine jest poštovati optimalne rokove berbe za svaku sortu i za svaki tip vina koji planiramo proizvesti', zaključuju u Belju, dodajući da je grožđe izvrsne kvalitete, pa očekuju i takva vina.