švedski proizvođač baterija

Northvolt otpušta 1600 ljudi: Rasprodaju se zalihe da bi se pokrpale financije

11.10.2024 u 16:15

Bionic
Reading

Švedski proizvođač baterija Northvolt prodaje zalihe sirovina kako bi 'zakrpao' financije, a pregovara i o kratkoročnoj financijskoj injekciji od 200 milijuna eura, rekli su izvori

Krajem rujna kompanija je izvijestila da će otpustiti 1.600 radnika u matičnoj Švedskoj kako bi smanjila troškove, dodavši i da se namjeravaju usredotočiti na masovnu proizvodnju baterijskih ćelija.

Prvotni plan predviđao je proizvodnju sirovina i baterija i njihovu reciklažu.

Nakon obustave proizvodnje katodnih aktivnih materijala (CAM) u gigatvornici u Švedskoj skladišta su im puna sirovina, nikal sulfata i litij hidroksida.

Donesena je odluka da se zalihe prodaju kako bi se prikupio novac, rekao je jedan od izvora. Drugi je pak naglasio da ih treba hitno prodati jer imaju relativno kratak rok trajanja.

Izvori su željeli ostati anonimni jer su informacije povjerljive.

Glasnogovornik Northvolta rekao je da i dalje planiraju okomito integriranu strategiju proizvodnje baterija.

"Otkako smo 2021. u Northvolt Ettu u Skelleftei proizveli prvu baterijsku ćeliju, surađujemo s vanjskim partnerima koji nam isporučuju katodni aktivni materijal", tvrdi i naglašava da ne komentiraju kompletnu strategiju opskrbnog lanca".

U četvrtak navečer kompanija je objavila da će podmiriti poreznu obavezu od 287 milijuna švedskih kruna (27,59 milijuna dolara) s rokom uplate u ponedjeljak.  

Tržište prepuno litija 

Sirovine za baterije vjerojatno će kupiti dobavljači. Niklov sulfat koristi se u proizvodnji ćelija za katodne dijelove litij-ionskih baterija za električna vozila.

Litijev hidroksid ima rok trajanja od nekih šest mjeseci, a niklov sulfat do godinu dana budući da upijaju vodu pa s vremenom postaju neupotrebljivi, rekao je drugi izvor.

Nije jasno koliko sirovina Northvolt ima na zalihama ni koliku bi cijenu mogle postići.

Tržište litija trenutno je prekomjerno opskrbljeno budući da je prodaja električnih vozila ove godine usporila.

Litijevim hidroksidom trguje se tako trenutno po cijeni od oko 10.000 dolara po metričkoj toni. Najvišu razinu bila je postigla u prosincu 2022. kada je tona koštala 80.000 dolara.

Cijene nikal sulfata već su nekoliko mjeseci više-manje stabilne i tona trenutno stoji oko 15.000 do 16.000 dolara.

Usmeni dogovor

Northvolt je ovog tjedna pregovarao i s ulagačima i zajmodavcima o kratkoročnoj financijskoj injekciji od 200 milijuna eura, rekla su u petak tri izvora.

Kompanija je u petak ponovila priopćenje od 24. rujna u kojem je naglasila da je unatrag nekoliko tjedana postigla značajni napredak u pribavljanju gotovine.

Trenutno nije poznato koliko bi dugo nova injekcija o kojoj se pregovara mogla održati Northvolt na površini Northvolt, ali jasno je da iznos neće biti dovoljan na dulji rok, rekao je jedan izvor.    

Usmjeno je dogovoreno da će kompanija dobiti 150 milijuna eura, ali konačni dogovor po riječima izvora još nije postignut.

Prije nekoliko mjeseci kompanija je prema izvješćima švedskih medija pokušavala pribaviti 15 milijardi švedskih kruna (1,44 milijardi dolara), a u rujnu cilj im je bio 7,5 milijardi kruna, navodi Reuters.

Početkom listopada švedska vlada izvijestila je da je suspendirala 1,5 milijardi dolara državnih jamstva za paket kredita od pet milijardi dolara koji je Northvoltu odobrila skupina zajmodavaca, uključujući Europsku investicijsku banku (EIB), Nordijsku investicijsku banku i više od 20 komercijalnih banaka.

Jamstva su suspendirana zato što je Northvolt odustajanjem od proširenja tvornice u Skellefteåi doveo pod znak pitanja isplatu kredita, rekla je glavna direktorica Ureda za praćenje duga Karolina Ekholm.

Kompanija je prošlu godinu zaključila s neto gubitkom od 1,17 milijardi dolara, gotovo četiri puta većim nego u 2022. Neto prihod poskočio mu je pak za 20 posto, na 128,3 milijuna dolara.