ZNAČAJNE PROMJENE

Nova pravila za zgrade i kratkoročni najam, uz strože kazne: Državni tajnik otkrio detalje

25.08.2024 u 10:58

Bionic
Reading

Vlada je uputila u saborsku proceduru Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, koji donosi značajne promjene, s posebnim fokusom na regulaciju kratkoročnog najma stanova. Glavni cilj novog zakona je rješavanje problema smanjenja stambenog fonda za dugoročno stanovanje, što je sve izraženiji problem u Hrvatskoj

Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, istaknuo je kako novi zakon donosi niz novina koje su nužne zbog promjena u tehnološkom napretku, energetici i uvjetima stanovanja od donošenja Zakona o vlasništvu 1996. godine. 'Suvremeno stanovanje se znatno promijenilo u odnosu na prije 30-40 godina, što je zahtijevalo poseban zakon koji detaljno propisuje prava i obveze suvlasnika', rekao je Uhlir za HRT.

Jedna od ključnih odredbi zakona odnosi se na odgovornost suvlasnika u zajedničkim zgradama. Uhlir je naveo primjer zgrada oštećenih potresom, gdje su pojedini suvlasnici sprječavali konstrukcijsku obnovu zbog osobnih interesa. Novi zakon predviđa sankcije za takve slučajeve, uključujući prekršajnu odgovornost i materijalne kazne. 'Vlasništvo obvezuje, i više nije prihvatljivo da jedan suvlasnik ugrožava sigurnost cijele zgrade', naglasio je Uhlir.

Stroge kazne

Za suvlasnike, upravitelje zgrada i predstavnike suvlasnika, zakon predviđa stroge kazne za nepoštivanje propisanih odredbi. Kazne za upravitelje, koji su odgovorni za održavanje zgrada, mogu doseći iznose od 700 do 5500 eura, dok se za ozbiljnije prekršaje - poput neovlaštenih građevinskih radova na zgradama - predviđaju još veće kazne. Uhlir je posebno istaknuo problem neuređenih pročelja zgrada, gdje su klima uređaji i druge instalacije montirani na neprimjeren način, što narušava izgled gradova i umanjuje vrijednost nekretnina.

'Turisti, ono od čega mi najviše živimo, kada dolaze kod nas, pa strani poslovni ljudi, oni se čude kako nam gradovi izgledaju. Neuređene fasade, različite stvari montirane po tim našim pročeljima, gubi se vrijednost na arhitekturi, na vlasništvu, na izgledu grada', ustvrdio je. Jedna od najvažnijih novosti u zakonu odnosi se na regulaciju kratkoročnog turističkog najma stanova.

Uhlir je objasnio da se više od deset posto stambenih jedinica u Hrvatskoj koristi za kratkoročni najam, što značajno smanjuje dostupnost stanova za dugoročno stanovanje i podiže cijene nekretnina. 'To je demografski problem. Naše mlade obitelji suočavaju se s problemom nepriuštivosti stanovanja, a jedan od velikih uzroka tome je kratkoročni najam', poručio je Uhlir.

Odluka nije retrogradna

Novi zakon zahtijeva da vlasnici stanova dobiju suglasnost 80 posto suvlasnika, uključujući neposredne susjede, kako bi svoje stanove prenamijenili za kratkoročni najam. Kazne za nepoštivanje ovog pravila mogu doseći i do 10.000 eura. No odluka nije retrogradna.

'Nema retrogradnih odluka. Ustav, članak 90. ustava, brani retrogradne odluke u zakonima, osim ako su posebno opravdane, a to je onda zdravlje, život ljudi, opasnost nacionalna i ovakve stvari, rekao je Uhlir. Zakon također uvodi promjene u upravljanju redom u zgradama, s posebnim naglaskom na kućni red, koji će od sada biti reguliran pravilnikom.

Ovaj pravilnik uključivat će obvezni dio, ali i mogućnost dodavanja specifičnih pravila za svaku zgradu, ovisno o njenim karakteristikama. Prekršaji i sankcije za nepoštivanje kućnog reda također su jasno definirani, čime se dodatno potiče održavanje reda i sigurnosti u zgradama. Novi zakon, koji bi trebao stupiti na snagu početkom iduće godine, predstavlja korak naprijed u regulaciji stanovanja u Hrvatskoj, s ciljem stvaranja sigurnijeg i urednijeg stambenog okruženja te zaštite interesa svih suvlasnika i stanara.