ZANIMLJIV POPIS

On ima sve: Hrvatski grad našao se na listi najboljih mjesta za umirovljenje

25.08.2024 u 06:54

Bionic
Reading

Sve veći broj umirovljenika diljem Europe i iz SAD-a odlučuje se za odlazak u mirovinu izvan matičnih država. Prema podacima američke Uprave za socijalnu sigurnost, više od 700.000 Amerikanaca prima svoje mjesečne mirovine u stranim zemljama. Europa je posebno popularna destinacija, a nekoliko faktora objašnjava zašto

Neki umirovljenici žele doživjeti kulturu svojih predaka dok drugi možda žele provesti više vremena na kontinentu na kojem su uživali tijekom odmora. Ovisno o zemlji ili gradu, europske destinacije mogu ponuditi niske troškove života, ugodnu klimu ili visoku kvalitetu života

S obzirom na to da postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, preporučuje se potražiti stručne savjete o porezima te istražiti zdravstvenu skrb, uvjete za vize i boravak, troškove najma, infrastrukturu i jezik.

Ovo je devet najboljih mjesta za umirovljenje u Europi, prema portalu Travel and Leisure.

Algarve, Portugal

Prekrasne pješčane plaže, Atlantski ocean, idealno vrijeme cijele godine i mnoštvo aktivnosti na otvorenom čekaju umirovljenike u ovoj regiji na južnoj obali Portugala. Povijesni gradovi poput Silvesa nude predivnu mavarsku arhitekturu, a lokalna zračna luka i relativna blizina Lisabona čine regiju lako dostupnom.

Algarve se smatra jednim od najboljih mjesta za umirovljenje u svijetu, a nudi izvanredan izbor terena za golf, zdrav način života, mediteransku prehranu i niske troškove života. Najbolje od svega - engleski jezik je široko rasprostranjen.

Zakoniti stanovnici mogu se registrirati kod Nacionalne zdravstvene službe kako bi dobili pristup javnim bolnicama i zdravstvenim centrima uz plaćanje usluga prema korištenju, iako je vrijedno napomenuti da je dobivanje privatnog zdravstvenog osiguranja potrebno kao uvjet za dobivanje boravišne dozvole (ostali zahtjevi uključuju putovnicu i dokaz o prihodima).

Ove su dozvole obavezne za umirovljenike koji žele ostati dulje od tri mjeseca, a jednom izdana dozvola ostaje valjana pet godina. Stanovnici također mogu podnijeti zahtjev za trajnu dozvolu nakon isteka početne. Ako jednostavno želite otići u duži posjet, a ne preseliti se u zemlju, i to je izvedivo: nije potrebna viza za boravak kraći od 90 dana u razdoblju od šest mjeseci.

Bordeaux, Francuska

Ovaj prekrasan grad na obali rijeke na jugozapadu Francuske ima topla ljeta i blage zime. Smješten je u blizini Atlantskog oceana i poznatih vinograda te nudi mnogo toga i posjetiteljima i stanovnicima. Muzeji, galerije, koncertne dvorane, javni parkovi, restorani, kafići, tržnice i mjesta za živahan noćni život su brojni. Putovanje do Bordeauxa (i unutar njega) također je jednostavno zahvaljujući modernom sustavu brzih vlakova koji ga povezuje s različitim gradovima u Francuskoj i diljem Europe.

Francuski zdravstveni sustav priznat je kao jedan od najboljih na svijetu, a srećom za potencijalne rezidente, dostupan je i nerezidentima pod određenim uvjetima. Ako živite u zemlji tri uzastopna mjeseca i ostanete najmanje 183 dana godišnje, imate pravo podnijeti zahtjev za javno zdravstveno osiguranje.

Budimpešta, Mađarska

S prekrasnim povijesnim građevinama, odličnim restoranima, termalnim kupalištima i prijateljskim stanovnicima, Budimpešta postaje popularna destinacija za umirovljenje i za Europljane i za Amerikance. Grad je stekao reputaciju po pristupačnosti ranih 2000-ih, no iako su cijene od tada porasle, troškovi života su i dalje niski – najam košta oko 1000 eura mjesečno, a luksuzne večere oko 50 dolara.

Mađarska je članica Europske unije, što olakšava kontinentalna putovanja (iako zemlja koristi vlastitu valutu, forintu). Bogata kultura, živahan noćni život i položaj na Dunavu privukli su veliku međunarodnu zajednicu.

Stranci mogu kupovati nekretnine u Budimpešti, a zdravstveni sustav općenito se smatra dobrim. Strani umirovljenici mogu postati stalni rezidenti nakon samo tri godine neprekidnog boravka u Mađarskoj, pod uvjetom da ispunjavaju određene kriterije kao što je stalan i stabilan dom u toj zemlji.

Ljubljana, Slovenija

Ljubljana s oko 295.000 stanovnika postaje sve omiljenija među umirovljenicima. Slovenija je postala neovisna 1991. godine i članica je Europske unije od 2004. godine te nudi bogatu kulturu i raznoliku prirodnu sredinu. Širok raspon atrakcija može se pronaći unutar nekoliko sati vožnje od Ljubljane, od jadranskih plaža i alpskih skijališta do talijanskog grada Venecije.

Slovenija ima dugu povijest proizvodnje vina i nekoliko mjesta s UNESCO-va popisa svjetske baštine, od kojih se jedno nalazi u središtu Ljubljane. Glavni grad također nudi šarmantnu mješavinu stare i nove arhitekture te urbanu jezgru koja je na razini mnogih poznatijih europskih gradova – ali bez gomila turista.

Zdravstvena skrb smatra se zadovoljavajućom, a mnogi ljudi kupuju privatno zdravstveno osiguranje ako nisu prihvatljivi za javni program.

  • +4
Split Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin

Split, Hrvatska

Kako portal Travel and Leisure navodi, Hrvatska, koja postaje sve popularnija turistička destinacija, također je vrlo privlačna kao mjesto za umirovljenje. Ne samo da zemlja ima približno 5800 kilometara obale, već topla, suha ljeta i blage zime stvaraju poželjnu klimu. Drugi po veličini grad u zemlji, Split, nudi jednostavan pristup nekim od najboljih plaža u Hrvatskoj. Rimski car Dioklecijan izgradio je svoju palaču u njemu, a njezini ostaci uvršteni su na UNESCO-v popis svjetske baštine. Restorani, barovi, kulturna i zabavna mjesta te mnogi stanovnici koji govore engleski jezik čine prilagodbu relativno jednostavnom.

Američki državljani koji namjeravaju ostati dulje od 90 dana moraju podnijeti zahtjev za privremenu boravišnu dozvolu, a nakon što pet godina žive u Hrvatskoj, mogu steći pravo na stalni boravak. Amerikanci također mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj. Zdravstvena skrb smatra se adekvatnom, a dostupni su liječnici koji govore engleski jezik.

Alicante, Španjolska

Smješten na jugoistočnoj obali Španjolske, Alicante nudi prekrasne plaže, dinamičan noćni život i povijesne atrakcije. Klima je njegov najpoznatiji mamac – topli obalni grad naziva se najsunčanijim u Europi – ali i kulinarska scena je jednako impresivna te ima razumne cijene za jela, a posebno se ističu svježi morski plodovi.

S populacijom od nešto više od 330.000 ljudi, ima sve pogodnosti velikog grada, ali i dalje zadržava reputaciju ugodnog i prijateljskog mjesta. Dobro je povezan s odredištima diljem Španjolske zahvaljujući izvrsnom željezničkom sustavu, a prometna zračna luka Alicante-Elche također olakšava putovanja.

Iako se u njemu mogu naći luksuzni stanovi, moguće je unajmiti skromne domove za manje od 1000 eura mjesečno ili ih kupiti za samo 100.000 eura. Zdravstvena skrb također je pristupačna, a kao što je slučaj u cijeloj Španjolskoj, smatra se izuzetno kvalitetnom, s najsuvremenijom opremom i visoko obučenim liječnicima. Oni koji žive izvan Europe i žele provesti mirovinu u Španjolskoj trebaju nazvati lokalno španjolsko veleposlanstvo kako bi podnijeli zahtjev za dugotrajnu umirovljeničku vizu, a ona se mora godišnje obnavljati. Nakon pet godina možete podnijeti zahtjev za stalni boravak.

Valletta, Malta

Valletta je glavni grad Malte, zemlje sastavljene od tri otoka u Sredozemnom moru, oko 96,5 kilometara južno od Sicilije. Iako ima populaciju od oko 6000 ljudi, ovo mjesto s UNESCO-va popisa svjetske baštine nadmašuje svoju veličinu u smislu povijesti i kulture. Privlačne značajke uključuju slikovitu obalnu lokaciju na poluotoku između dviju zaštićenih luka i arhitekturu koja datira još iz 16. stoljeća. Funkcionalan javni prijevoz dodatno olakšava život.

Glavni jezik uz malteški je engleski, a zemlja ima veliku populaciju iseljenika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i Sjedinjenih Država. Pristupačnost je još jedan faktor privlačnosti: jednosobni stanovi u regiji glavnog grada mogu se unajmiti za samo 750 dolara mjesečno, a namirnice i restorani također imaju razumne cijene.

Preporučuje se privatno zdravstveno osiguranje za useljenike koji ne dolaze iz Europe, a ono je visoko ocijenjeno i jeftinije u usporedbi s opcijama u SAD-u. Malta i SAD imaju ugovor koji omogućava izbjegavanje dvostrukog oporezivanja prihoda. Osim toga, rezidencija se može uspostaviti na nekoliko načina, što umirovljenicima olakšava preseljenje na Maltu.

Kinsale, Irska

Smješten na južnoj obali Republike Irske, Kinsale je povijesni gradić poznat po svojoj šarenoj arhitekturi i pomorskoj kulturi. Za umirovljenike koji uživaju u aktivnostima na otvorenom mogao bi biti idealno mjesto. Obalno područje nudi plaže, ribolov i jedrenje dok su biciklizam, planinarenje i jahanje dostupni na kopnu. U blizini se nalazi jedno od najljepših igrališta za golf u zemlji, Old Head, a čak i za one koji ga ne igraju, savršeno je mjesto za šetnju uz morski povjetarac i zadivljujuće poglede.

Engleski jezik se, naravno, govori, a gurmani će cijeniti obilje restorana i svježe morske hrane. Vrijeme je blago, a blizina grada Corka (30 minuta) olakšava pristup putovanjima željeznicom i međunarodnim letovima. Doduše, cijene nekretnina posljednjih godina u porastu su diljem Irske.

Što se tiče američkih državljana, za boravak duži od tri mjeseca podnositelji zahtjeva za vizu moraju dokazati odgovarajuće prihode (oko 54.000 dolara godišnje) i znatnu štednju. Privremene boravišne vize mogu se godišnje obnavljati pet godina, nakon čega se trajanje produljuje na pet godina. Preporučuje se privatno zdravstveno osiguranje, a zdravstvena skrb smatra se dobrom.

Prag, Češka

Ovaj jedinstven i očaravajući grad posebno je gostoljubiv prema strancima – u njemu živi više od 200.000 useljenika i sve veći broj umirovljenika. Grad stotinu tornjeva, kako ga još nazivaju, uglavnom je pošteđen u Drugom svjetskom ratu, o čemu svjedoče njegove šarene barokne i gotičke građevine. Cijeli Stari grad proglašen je UNESCO-vom svjetskom baštinom, no Prag je moderan te nudi visoku kvalitetu života, umjetnost i muzeje, raznoliku kuhinju te niz povijesnih pubova i inovativnih pivovara.

Pristupačan najam može se pronaći tik izvan centra glavnog grada Češke, uključujući mnoge impresivne moderne stanove. Središnje smješten u Europi, izvrsna je baza za istraživanje cijelog kontinenta. Osim toga, njegov zdravstveni sustav je među najboljima u Europi. Zdravstveno osiguranje je obavezno, ali po razumnoj cijeni, te ima dosta visokokvalitetnih i dobro obučenih liječnika, od kojih mnogi govore engleski. Američki državljani ili oni izvan EU-a koji žele provesti mirovinu u Pragu moraju dobiti dugotrajnu vizu, započinjući s prijavom u najbližem češkom konzulatu. Za stalni boravak može se podnijeti zahtjev nakon pet godina zakonitog boravka u Češkoj Republici.