NAJVEĆA SVJETSKA KRIPTO BURZA

Binance opet u problemima, podnesena kolektivna tužba zbog pranja novca

22.08.2024 u 10:29

Bionic
Reading

Binance, najveća svjetska kripto burza, ponovno je u problemima. Naime tvrtka i njezin bivši izvršni direktor Changpeng Zhao, poznat i kao CZ, suočavaju se s novom kolektivnom tužbom u SAD-u zbog pomaganja kriminalcima u pranju ukradenih kriptovaluta, kojima je nemoguće ući u trag. Velika je to financijska šteta za korisnike u SAD-u. Ovo nije prvi put da je Binance u problemima, no ovaj bi slučaj mogao imati veliko značenje za svijet kriptovaluta

Tužbu su u petak podnijela trojica ulagača u kriptovalute - Philip Martin, Natalie Tang i Yatin Khanna. Oni tvrde da su njihova ukradena digitalna sredstva poslana na Binance kako bi se prikrila veza između ukradenih sredstava i njihovih izvornih vlasnika.

Ulagači smatraju da su neusklađene prakse te slabe procedure i protokoli AML-a i KYC Binancea za sprječavanje pranja novca omogućile kriminalcima da koriste tu platformu u zločinačke svrhe. Tužitelji navode da radnje burze krše Zakon o suzbijanju organiziranog kriminala (RICO). Ova bi tužba mogla imati velike pravne posljedice za Binance.

Ako tužba uspije, mogla bi imati ogroman utjecaj. Tvrtka bi se mogla suočiti s velikim kaznama, strožim propisima ili ograničenjima u poslovanju na američkom tržištu. To bi moglo naštetiti rastu Binancea i prisiliti burzu da uvede velike promjene u svojim procedurama usklađenosti.

CZ, koji je nedavno odslužio četveromjesečnu zatvorsku kaznu povezanu s prethodnim slučajem pranja novca, također je pod povećalom. Prošle godine dao je ostavku na mjesto izvršnog direktora Binancea, nakon što je tvrtka pristala platiti nagodbu od 4,3 milijarde dolara američkim vlastima. Iako uskoro izlazi iz zatvora, njegovi pravni problemi nisu gotovi, a ova nova tužba dodaje još jedan sloj problema za njega.

Kako izlazi iz zatvora za tjedan dana, kripto zajednica nestrpljivo iščekuje njegov sljedeći potez i hoće li se vratiti u Binance. U međuvremenu, kripto burza će vjerojatno morati pojačati svoje napore u usklađivanju da bi izbjegla daljnje pravne probleme.

Kripto istražitelj ZachXBT također se oglasio o ovom slučaju, otkrivajući da mu je osoba koja je podnijela tužbu pristupila tražeći pomoć. Zach ju je opisao kao osobu 'u zabludi', navodeći da nisu kontaktirali s Binanceom godinama nakon što se dogodila krađa. Ovo dodaje još jedan zaokret već složenoj pravnoj bitki. Zach nije otkrio ime tužitelja koji je kontaktirao s njime.

Rezultat ove tužbe mogao bi promijeniti budućnost Binancea i utjecati na cijelu kripto industriju. Kako pravila postaju stroža, burze poput Binancea morat će se prilagoditi ili se suočiti sa sličnim pravnim problemima. Trenutno svi promatraju kako će se CZ i njegova kripto burza nositi s ovim izazovima, a ona se također suočava s optužbama za pranje novca u Nigeriji.