GDJE REZATI?

Pripreme proračuna za 2014. teže nego ikada

17.07.2013 u 11:28

Bionic
Reading

Unutar Vlade su počele konzultacije oko izrade proračuna za sljedeću godinu i zasad su premijer Zoran Milanović i ministar financija suočeni sa zahtjevima ministarstava većim od gotovo desetak milijardi kuna nego što su zacrtani planovi za iduću godinu

Uobičajena je to situacija sredinom srpnja svake godine, jer svi ministri za svoje resore traže više novca pa nije bila rijetkost da njihovi prijedlozi ukupno budu i do 20 pa čak i 30 milijardi kuna veći od proračuna koji se na kraju usvoji. Posao ministra financija bit će da ih maksimalno sreže u dogovorima s kolegama, s tim da na kraju odluku o tome kome će se malo popustiti, a tko će morati dodatno štedjeti donosi predsjednik Vlade.

'Čini mi se da je ovaj treći po redu proračun koji pripremamo najteži. Dok smo radili na prva dva, donosili smo teške odluke pa takva jedna je bila i smanjenje plaća u rebalansu za ovogodišnji proračun, ali očekivali smo da će se stanje brže popravljati. Sad smo iscrpili sve rezove koje smo mogli donijeti, dobili smo dodatni trošak ulaska u Europsku uniju od 3,4 milijarde kuna, rastu izdaci za kamate. Bit će ovo još jedan težak proračun', kazao je sugovornik Novog lista iz Vlade.

Napominje ipak da izlika neće biti i da će se ministri morati držati gabarita koje je Vlada postavila za sljedeću godinu, a to znači ukupne izdatke od 126,5 milijarde kuna, četiri milijarde više nego ove godine. To znači da će potrošnja biti veća taman za povećanje kamata i za doprinos europskom proračunu.

Istovremeno Vlada će morati raditi i na rebalansu za ovu godinu što bi, ovisno o tome kako će se izvršiti aktualni proračun, moglo dijelom utjecati i na onaj za 2014. godinu. Prihodi u ovogodišnjem proračunu niži su nekoliko postotnih poena od plana i država je već na polovici godine bila na minusu većem od planiranih 10,2 milijarde kuna. Krajem lipnja, otkrivaju izvori Novog lista, proračun je bio u minusu 11,3 milijarde kuna