tempo rasta

Prognoze Svjetske banke: Hrvatska znatno iznad prosjeka eurozone

11.06.2024 u 15:52

Bionic
Reading

Gospodarstvo eurozone zakočit će u ovoj godini "prigušena" ulaganja i oslabljena konkurentnost na inozemnim tržištima u uvjetima "povišenih" cijena energije, a u Hrvatskoj tempo rasta trebao bi biti znatno iznad prosjeka, pokazale su u utorak najnovije prognoze Svjetske banke

U 2024. hrvatsko gospodarstvo će po novoj prognozi Svjetske banke porasti za tri posto, procjenjuju u Svjetskoj banci, podigavši prognozu iz siječnja za 0,3 postotna boda.

Tempo rasta bit će više-manje u skladu s prošlom godinom kada je aktivnost po novim procjenama uvećana za 3,1 posto, za čak 0,6 postotnih bodova snažnije no što su pokazivale prognoze s početka godine.

U 2025. godini aktivnost bi trebala blago usporiti, uz procijenjenu stopu rasta od 2,8 posto, nižu za 0,2 postotna boda no što je SB očekivala početkom godine.

Prva procjena SB-a za 2026. godinu pokazuje stabilan rast, po stopi od 2,7 posto, pokazuje izvješće objavljeno u utorak.

U skupini zemalja EU-a u regiji Europe i središnje Azije najsnažnije bi ove godine, po bančinim procjenama, trebalo porasti rumunjsko gospodarstvo, za 3,3 posto. Poljska bi trebala biti izjednačena s Hrvatskom, procjenjuju u SB-u, dok bi Bugarska trebala bilježiti nešto slabiji rast, po stopi od 2,1 posto, prognoziraju u Svjetskoj banci.

Naznake poboljšanja

Gospodarstvo eurozone trebalo bi pak ove godine porasti za samo 0,7 posto, izračunali su u SB-u, potvrdivši procjenu iz siječnja. U 2023. aktivnost je uvećana samo 0,5 posto.

Lani je aktivnost na području primjene zajedničke europske valute naglo usporila, uz procijenjenu stopu rasta od samo 0,5 posto, zbog strogih uvjeta kreditiranja, slabašnog izvoza i povišenih cijena energije, navode u SB-u.

Gospodarstvo se u međuvremenu stabiliziralo, uz značajne razlike među sektorima i zemljama članicama, konstatira SB. Aktivnost u uslužnom sektoru signalizira naznake poboljšanja na početku godine dok je aktivnost u industriji bila neočekivano slaba, posebno u Njemačkoj.

Aktivnost će u ovoj godini u takvim uvjetima tek neznatno ubrzati, prognoziraju u SB, budući da će se osobna potrošnja poboljšati zahvaljujući oporavku realnih dohodaka dok će tempo ulaganja i izvoza i dalje biti "prigušen".

U 2025. rast bi trebao ubrzati na 1,4 posto, procjenjuju u SB-u, snizivši dosadašnju procjenu za 0,2 postotna boda. Izvoz bi se trebao oporaviti a ulaganja porasti, potaknuta sniženim kamatnim stopama i novcem iz EU fondova.

Gotovo isti tempo rasta Svjetska banka očekuje i u 2026., procijenivši da bi reforme iz plana NextGenerationEU trebale početi donositi rezultate, ali će rast u nekim velikim članicama eurozone kratkoročno zakočiti fiskalna politika.