isplatio se rad

Provjerili smo koliko iznose posebne mirovine: Jedna kategorija šije sve ostale

28.05.2024 u 06:42

Bionic
Reading

Broj ukupnih umirovljenika posljednjih godina u blagom je padu, a istovremeno raste broj korisnika mirovina stečenih po povlaštenim uvjetima. Provjerili smo tko sve ima pravo na povoljniju mirovinu i koliki su prosjeci za različite kategorije

Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo oko milijun i 228 tisuća umirovljenika, što je za 13,5 tisuća manje nego prije pet godina. U istom razdoblju broj onih koji primaju mirovinu po posebnim propisima povećan je za gotovo 10 tisuća.

Mirovine po posebnim propisima prima 19 kategorija umirovljenika, među kojima su najbrojniji branitelji iz Domovinskog rata, djelatne vojne osobe, pripadnici MUP-a, pravosudnih službi te radnici na poslovima razminiranja. Povoljnije uvjete za odlazak u mirovinu imaju i zastupnici u Saboru i članovi Vlade, profesionalni vatrogasci, članovi HAZU-a i brojni drugi.

Unatoč kontinuiranom padu broja korisnika u pojedinim skupinama (politički zatvorenici, veterani Drugog svjetskog rata, pripadnici bivše JNA), ukupan broj korisnika mirovina po povoljnijim uvjetima u proteklih godinu dana porastao je za 2834, dosegnuvši krajem ožujka i veljače 186.596 osoba.

Sve više umirovljenih branitelja

Najveći priljev novih umirovljenika po posebnim propisima dolazi iz braniteljske populacije.

Od postojeće tri braniteljske skupine najviše je porastao broj onih koji su otišli u mirovinu prema općim propisima, uz korištenje određenih zakonskih povlastica iz Zakona o hrvatskim braniteljima, što im omogućuje da u punu starosnu mirovinu idu ranije i s nešto većim primanjima. Njihov broj porastao je u godinu dana za 3718, na 60.659 korisnika.

Značajno je porastao i broj umirovljenika iz redova HVO-a (sa 6734 na 7328). Broj umirovljenih branitelja s invaliditetom povećan je za 379 te je u ovoj kategoriji trenutno 71.655 korisnika.

Astronomske mirovine za dužnosnike i političare

Prosječne mirovine većine umirovljenika s povlasticama osjetno odskaču od primanja ostalih umirovljenika. U proteklih godinu dana njihov iznos više je rastao zahvaljujući Vladinoj mjeri ukidanja 10-postotnog smanjenja uvedenog u vrijeme krize 2010. godine.

Najviše, gotovo 30 posto, porasle su mirovine zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnih državnih revizora. Njihova mirovina isplaćena u travnju iznosila je u prosjeku 2022 eura. Odmah uz njih su članovi HAZU-a s prosjekom od 1770 eura.

  • +3
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U braniteljskoj populaciji mirovine branitelja s invaliditetom znatno odskaču od ostalih kategorija mirovina te iznose u prosjeku 1135 eura, uz godišnji rast od 22 posto.

Prosječna mirovina branitelja umirovljenih prema općim propisima, uz korištenje zakonskih povlastica, porasla je za 14,5 posto te iznosi 528 eura.

Među umirovljenicima koji primaju mirovine po posebnim propisima su i pripadnici vojski iz Drugog svjetskog rata. One su u nižim razredima, pri čemu prosječna mirovina partizana iznosi 575 eura i za 77 eura je viša od prosječne mirovne domobrana (498 eura).

Najnižu prosječnu mirovinu (378 eura) primaju bivši pomorci.

sve osim nogometa

Učitavanje...