PREGOVORI U VLADI

Rješenje na pomolu: Ministri Beroš i Marić s veledrogerijama dogovorili otplatni plan duga od 6,5 milijardi kuna

14.04.2021 u 15:08

Bionic
Reading

Predstavnici Vlade i veledrogerija sastali su se danas u Ministarstvu zdravstva s ministrima Zdravkom Marićem i Vilijem Berošem. Sastanak je prekinut u 15 sati, kako bi ministri otišli na sjednicu Vlade, te je nastavljen oko 17 sati. Prema prvim izvještajima, dogovoren je otplatni plan dugova

Kako javlja Dnevnik.hr, dogovoren je otplatni plan i financijske injekcije prema veledrogerijama.

Nakon sastanka je ministar zdravstva Vili Beroš kazao da je dogovoren ''otplatni plan do kraja godine''. ''Suglasni smo da je naš dugoročni cilj provesti reformu zdravstvenog sustava'', kazao je i dodao da se treba naglasiti napor koji u COVID krizi ulaže zdravstveni sustav.

  • +3
Sastanak ministara Zdravka Marića i Vilija Beroša s predstavnicima veledrogerija Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je detalje otplatnog plana. ''Iduća tri mjeseca ćemo učiniti transfere prema Ministarstvu zdravstva kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnica prema veledrogerijama i dobavljačima. Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnica i 600 milijuna kuna za ljekarne. U šestom mjesecu računamo na rebalans i financijsku injekciju koji će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana. Mislim da nas više nećete viđati na ovim sastancima", rekao je Marić.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija, nakon prve runde današnjeg sastanka je rekla da još nisu pronašli kvalitetno rješenje.

“Želimo doći do kvalitetnog rješenja koje će spriječiti daljnje nestašice lijekova”, kazala je Percač za N1 i dodala da još nisu došli do kvalitetnog rješenja.

“Teško je predvidjeti koje će još troškove donijeti korona i zato dugo razgovaramo”, dodala je.