dokapitalizaciji unatoč

Sindikat tvrdi da je država u Petrokemiji ostala bez kontrolnog paketa

08.05.2024 u 17:45

Bionic
Reading

U Sindikatu energetike, kemije i nemetala kažu da je država proljetos pristala na dokapitalizaciju Petrokemije, na prijedlog većinskog vlasnika Yildirim grupe, te da je obećala zadržavanje kontrolnog paketa 25 posto + 1 dionica, ali da ga je izgubila iako je uplatila 12 milijuna eura

“Zašto je država platila, a izgubila kontrolni paket dionica u Petrokemiji”, pitaju u Sindikatu energetike, kemije i nemetala (EKN) te pod tim naslovom sazivaju za četvrtak konferenciju za novinare na kojoj će sindikalisti Željko Klaus i Davor Rakić govoriti o procesu dokapitalizacije kutinske Petrokemije, kompanije u kojoj je većinski vlasnik turska grupacija Yildirim, piše Forbes.

U sindikatu pritom kažu da je država pristala na dokapitalizaciju i obećala zadržavanje kontrolnog paketa 25 posto + 1 dionica, ali se pitaju “zašto je onda platila 12 milijuna eura i izgubila kontrolni paket”.

Informacija o gubitku kontrolnog paketa s kojom barata Sindikat EKN nije službena. No, glavni povjerenik podružnice EKN-a Petrokemije Kutina Davor Rakić kazao je da je Sindikat došao do podataka o provedenim uplatama te da je iz toga izračunao da je državni udjel pao na oko 20 posto.

O ukupnom iznosu dokapitalizacije Petrokemije, naime, još uvijek nema službene informacije jer ni kutinska kompanija niti Vlada to nisu objavili. Udjel države je prije dokapitalizacije bio oko 45 posto.