uzlet wall streeta

Prodaja novog lijeka za mršavljenje Zepbounda prebacila milijardu dolara, dionice uzletjele

09.08.2024 u 07:01

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi snažno uzletjeli zahvaljujući najnovijem podatku s tržišta rada koji je ublažio zabrinutosti investitora o njegovom ubrzanom slabljenju i mogućoj recesiji u SAD-u

Dow Jones indeks skočio je u četvrtak 683 bodova ili 1,76 posto, na 39.446 bodova. Istodobno, S&P 500 je porastao 2,3 posto, na 5.319 bodova, ostvarivši najveći dnevni postotni skok od studenoga 2022. godine, a Nasdaq indeks za 2,87 posto, na 16.660 bodova.

Raspoloženje na burzi potaknuo je podatak američkog ministarstva rada da je broj zahtjeva za naknade radi nezaposlenosti prošloga tjedna dosegnuo 233.000, što je 17.000 manje nego u tjednu ranije i manje od očekivanja analitičara.

Ulagači odahnuli

Ulagači na Wall Streetu tako su odahnuli, nakon što je početkom tjedna tržište oštro korigirano zbog straha o ubrzanom usporavanju potražnje za radnicima te najavama moguće recesije u SAD-u. Posljedično, indeks volatilnosti (VIX), mjera straha investitora na Wall Streetu spustio se u četvrtak za 14,5 posto.

"Iz tog podatka očitavamo da je tržište rada i dalje u redu, dok su strahovi od recesije u ovom trenutku vjerojatno malo prenapuhani", ustvrdio je Paul Nolte, tržišni strateg u Murphy&Sylvestu.

Sezona objave poslovnih rezultata za drugo tromjesečje polako jenjava, no investitori i dalje pozorno prate ostvarenja kompanija.

Popularni lijek za mršavljenje premašio milijardu dolara u tromjesečju

Među najvećim dobitnicama bila je dionica Elly Lilly, nakon što je taj proizvođač lijekova podigao svoje procjene ovogodišnje zarade, a prodaja njegovog popularnog lijeka za mršavljenje Zepbounda premašila po prvi put u milijardu dolara u jednom tromjesečju.

Na europskim burzama u četvrtak su najvažniji indeksi imali mješovitu izvedbu, pa je frankfurtski DAX porastao 0,37 posto, na 17.680 bodova, dok je londonski Ftse oslabio 0,27 posto, na 8.144 bda, a pariški CAC za 0,26 posto, na 7.247 bodova.

Azijske burze porasle na kraju tjedna

Azijske burze ojačale su na kraju ovog vrlo volatilnog tjedna, tijekom kojeg je japansko tržište dionica uspjelo nadoknaditi sve velike gubitke od ponedjeljka, dok je tečaj jena ponovno oslabio kako se investitori pripremaju za veliko smanjenje kamatnih stopa u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6,00 sati bio je u plusu 1,4 posto, dok je od početka tjedna u minusu svega 0,3 posto.

Istodobno, japanski Nikkei na dobitku je 1,12 posto. Uspio je nadoknaditi većinu gubitka od 12,4 posto zabilježenog u ponedjeljak te je od početka tjedna u minusu svega 1,5 posto. I ostali regionalni indeksi su u plusu, pri čemu indeks burze u Hong Kongu 1,8 posto, ja južnokorejski Kospi za 1,4 posto

Tržišta u Aziji prate tako dobitke na Wall Streetu, nakon što je objavljeno da je broj Amerikanaca koji su u prošlome tjednu zatražili naknadu radi gubitka posla smanjen za 17.000 u odnosu na tjedan ranije, što je ublažilo strah od recesije. Ujedno, porasla su očekivanja investitora da će Fed u rujnu sniziti kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova.

Dobrom burzovnom raspoloženju pomogao je i podatak da je inflacija u Kini u srpnju iznosila 0,5 posto, što je smanjilo zabrinutosti da drugom najvećem svjetskom gospodarstvu prijeti pad u deflaciju.

Malo je vjerojatno da će volatilnost na burzama oslabiti

"Izgledi o boljem od očekivanja rastu u SAD-u i slabiji jen ograničavaju fundamentalne i tehničke rizike koji su i potaknuli ekstremnu volatilnost početkom tjedna. Malo je vjerojatno da su se tržišta već izvukla iz svega toga. Hoće li ovotjedna volatilnost biti predznak dubljeg pada ovisit će o izvješću o zaposlenosti u SAD-u u kolovozu i tome hoće li ukazati na daljnje pogoršanje uvjeta na tržištu rada", rekao je Kyle Rodda analitičar Capital.com-a.

Na valutnim tržištima, dolarov indeks koji mjeri izvedbu američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je porastao blagih 0,2 posto, na 103,3 bodova, no od početka tjedna ne bilježi većih promjena.

Pritom je tečaj eura oslabio 0,1 posto prema dolaru, na 1,09122 dolara, a tečaj jena za 0,8 posto pa stoji 147,2 jena za dolar.

Na naftnim tržištima cijene barela kliznule su u petak naniže, no od početka tjedna su na velikom dobitku.

Barel nafte Brent na londonskom tržištu jutros je pojeftinio 0,2 posto, na 78,97 dolara, dok je od početka tjedna u plusu za više od tri posto. Na američkom tržištu barel WTI nafte također je jutros pojeftinio za 0,2 posto, na 76,03 dolara, dok je u odnosu na početak tjedna također za više od tri posto skuplji.