novo povećanje

Stigla reakcija UPUZ-a na upozorenje veledrogerija o rastu duga bolnica, evo što kažu

25.06.2024 u 13:55

Bionic
Reading

Iz Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ) reagirali su u utorak na upozorenje veledrogerija o novom povećanju duga bolnica, istaknuvši kako je se on može objasniti značajnim rastom općih troškova i plaća u zdravstvenim ustanovama u ovoj godini.

"Rashodi za plaće su porasli i do 20 posto, što značajno opterećuje proračune bolnica. Porast rashoda za plaće nije u potpunosti praćen povećanjem sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), što između ostaloga dovodi do povećanja duga prema veledrogerijama", pojašnjava direktor UPUZ-a Dražen Jurković.

HUP–Koordinacija veledrogerija upozorila je u utorak na "povijesno" najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, od 600 milijuna eura, te pozvala nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe te zaštitila radna mjesta.

Upozorili su da je u samo posljednjih pet mjeseci, dug porastao za 200 milijuna eura, "što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanja veledrogerija".

Iz UPUZ-a ocjenjuju da sanacije zdravstvenih ustanova nisu održiv način poslovanja te ukazuju na sustavni problem u financiranju zdravstvenog sustava koji se ponavlja iz godine u godinu.

Stoga predlažu tripartitni način pregovaranja o cijeni usluga, na način da o cijenama pregovaraju Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske u ime svojih članica i HZZO, a u slučaju ne postizanja sporazuma arbitražnu ulogu bi imao ministar nadležan za zdravstvo.

"Ta inicijativa ima za cilj osigurati jednakopravni položaj obje strane u ugovornim odnosima vezanim za pružanje zdravstvene zaštite, mijenjajući prethodni model pregovaranja koji je zdravstvene ustanove stavljao u pasivnu poziciju s nikakvim utjecajem na cijene zdravstvenih usluga i limite", kaže Jurković.

Nakon što je država preuzela osnivačka prava nad bolnicama, važno je, poručuje, osigurati da bolnice dobiju adekvatna financijska sredstva za svoje poslovanje, a taj korak je ključan kako bi ravnatelji bolnica mogli preuzeti potpunu odgovornost za upravljanje poslovanjem ustanova koje vode.

sve osim nogometa

Učitavanje...