građani moraju biti svjesni

'Trusno smo područje, jaki potres se može dogoditi bilo gdje'

13.08.2024 u 20:49

Bionic
Reading

O potresu koji je u utorak pogodio sjeverozapad zemlje i imao epicentar u mjestu Apatovec blizu Križevaca, ali i općenito o potresima, u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je seizmolog Tomislav Fiket

Na pitanje je li bilo još nekakvih aktivnosti nakon tog početnog udara koji se dogodio nešto prije 9 sati, Fiket je rekao kako nije bilo nikakvih naknadnih niti prethodnih aktivnosti ovom potresu.

'Izgleda da je to bio samostalni potres magnitude 4,0 koji je jutro su 8 sati i 43 minute pogodio područje Kalnika i uznemirio građane na Kalničkom, ali i na širem području zbog svoje jačine', istaknuo je Fiket za HRT.

Kako dolazi do razlike o jačini potresa

Objasnio je kako dolazi do razlika u jačini potresa jer su prve prognoze govorile da je riječ o jačem potresu, a potom se ispostavilo da je riječ o jačini od 4 prema Richteru.

'Prve informacije su ono što daje Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC). Njihove prve procjene se više ne zasnivaju na instrumentalnim podacima, nego na aplikaciji 'osjetio sam potres'. Jednostavno, po količinama dojava građana oni procjenjuju prvu magnitudu, a tek nakon toga rade analizu zapisa seizmograma i onda s tim korigiraju magnitudu koju su oni na kraju korigirali na 3,9. Ali i dalje je naša lokalna magnituda 4,0 prema Richteru ručno izanalizirana i dalje najtočnija', pojasnio je Fiket.

Iz toga proizlazi sa su stanovnici poprilično istraumatizirani i da reagiramo dosta lošije, odnosno intenzivnije nego drugi kad je riječ o potresima.

'Za zagrebačko područje to znamo već duže vremena, jer je CSEM (EMSC) padao zbog potresa magnitude 1,6 po Richteru zbog dojava naših građana, ali to je i za očekivati. Međutim, ovaj potres magnitude 4,0 zaista je osjetan potres i normalno je da su se građani uznemirili', istaknuo je Fiket.

Trusnost sjeverozapada zemlje

Govorio je i o trusnosti područja na kojem je bio današnji potres.

  • +74
Petrinja tri godine nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'To područje ima već zabilježene ovakve potrese, to građani sigurno znaju, bilo je nešto jačih potresa u povijesti. Međutim, na tom području mi u našem katalogu nemamo baš nekih razornih potresa da su zabilježeni pa se računa da je to manje ugroženo područje nego ona druga o kojima smo već pričali, kao što je petrinjsko, zagrebačko, riječko i Dalmacija', izjavio je Fiket.

Potvrdio da današnje mjesto potresa nema veze sa zagrebačkim područjem koje je imalo jak potres prije nekoliko godina.

'Zagrebačko područje je bilo vezano uz aktivnost na sjeverno-medvedničkom rasjedu. Ovo su sasvim drugi rasjedi koji nisu u nikakvoj direktnoj vezi, tako da ne može se povezivati sa zagrebačkim potresom', naglasio je Fiket.

Objasnio je i učestalost da se nakon prvog potresa dogodi i drugi potres koji je jači od prvoga, što je bio slučaj kod petrinjskog potresa.

'Što se tiče globalne svjetske statistike negdje oko pet posto potresa ima predpotres. To se dogodilo u Petrinji, kada je prvo bio potres magnitude 5 po Richteru, a onda glavni potres magnitude 6,4 po Richteru. Međutim, na našem području to i nije tako rijetko, kod nas ta statistika ide i nešto više prema brojci od 10 posto, tako da kod nas se takvi potresi znaju događati', kazao je Fiket.

O mogućnosti jačeg potresa

Iako je nezahvalno bilo što prognozirati kad su u pitanju potresi dao je svoje mišljenje o mogućim jačim potresima na današnjem području potresa.

'Po ovom što znamo za aktivnost tog područja ne očekujemo nikakve jače potrese, ali naravno uvijek moramo reći ono s čega svi naši građani moraju biti svjesni. Republika Hrvatska je trusno područje i jaki potres se može dogoditi bilo gdje na teritoriju Republike Hrvatske', istaknuo je Fiket.

Jesmo li što naučili?

Na kraju je i kazao jesmo li iz dosadašnjih snažnih potresa, koji su se dogodili zadnjih godina, nešto naučili, i u smislu osiguravanja i u smislu gradnje i u smislu obnove.

'Ja bih rekao da jesmo. U svakom slučaju seizmološka služba Republike Hrvatske je dobila značajnu investiciju prvo od strane Vlade, pa onda i kroz europski projekt za opremanje i izgradnju guste mreže seizmoloških postaja', naveo je Fiket.

Istaknuo je da će to davati puno kvalitetnije podatke za buduće propise o gradnji i za gradnju na cijelom području Republike Hrvatske, što je značajno.

'A s druge strane, mislim da su i građani shvatili koliko je važno osigurati svoju imovinu i koliko je važno graditi u skladu s modernim propisima, jer to spašava i živote, a i imovinu', naglasio je Fiket.