trese se tlo

Prilično jak potres sjeverno od Križevaca: 'Užas, zagrmilo i cijela se kuća tresla. Kao da je bomba eksplodirala'

13.08.2024 u 08:53

Bionic
Reading

Potres magnitude 4,0 po Richteru pogodio je jutros sjever Hrvatske

O potresu je izvijestila i Seizmološka služba Hrvatske.

'Danas, 13. kolovoza 2024. godine u osam sati i 43 minute, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres 17 km sjeverno od Križevaca. Magnituda potresa iznosila je 4,0 prema Richteru, a procijenjeni intenzitet V stupnjeva EMS. Osjetio se na širem području sjeverne Hrvatske', izvijestili su iz Seizmološke službe.

Prethodno je EMSC objavio da je potres jačine 4,7 po Richteru zatresao područje desetak kilometara zapadno od Koprivnice i 70-ak kilometara sjeveroistočno od Zagreba, na dubini od deset kilometara, ali su kasnije smanjili magnitudu.

Stanovnici Ludbrega, koji je udaljen oko dva kilometra od epicentra ostavili su komentare 'Užas', 'Dosta jako', 'Jako se treslo', dok je osoba iz Svetog Petra napisala: 'Užasan osjećaj, zagrmilo i cijela se kuća tresla, trajalo par sekundi'.

Epicentar potresa je tri kilometra od Rasinje, mjesta nadomak Koprivnice, a snaga mu je bila 4,1 prema podacima Android Earthquake Systema, piše novinska agencija Hina. Načelnik Općine Rasinja kaže da je u trenutku potresa bio u automobilu pa nije ništa osjetio. No, mještani kažu da se cijela općina snažno zatresla, pa je tako stanovnik Rasinje na EMSC-u napisao 'Kao da je bomba eksplodirala i onda podrhatavanje'.