američka tvrtka

U Osijeku otvorena golema Jabilova tvornica, u njoj će raditi 1500 ljudi

10.10.2024 u 13:14

Bionic
Reading

Otvoren je pogon američke tvrtke Jabil u Industrijskoj zoni Nemetin kod Osijeka. Riječ je o vodećem svjetskom pružatelju dizajnerskih, proizvodnih i logističkih rješenja, a osječki pogon bit će od ključne važnosti za pružanje podrške europskom poslovanju tvrtke, kao i za ispunjavanje potreba njezinih klijenata diljem svijeta

Izgradnja pogona koji se prostire na površini od 47.938 četvornih metara započela je prošloga lipnja, a u njoj je sudjelovalo više od tisuću radnika iz 140 različitih tvrtki. Pogon se, između ostaloga, može pohvaliti proizvodnim postrojenjem površine 22.296 četvornih metara, a opremljen je najnovijom opremom za tehnologiju površinske ugradnje i automatiziranu montažu, te solarnom elektranom ukupne snage 4,8 MW.

Novi pogon opskrbljivat će ključne industrije, uključujući automobilsku i prijevoznu te sektor zdravstva, ali uvoditi i napredne tehnološke mogućnosti te ostvarivati visokokvalitetna radna mjesta u regiji.

'Naš osječki pogon simbolizira sljedeće poglavlje na polju novih prilika, inoviranja i suradnje na složenim i važnim rastućim tržištima', rekao je prilikom otvorenja Fred McCoy, Jabilov izvršni potpredsjednik zadužen za globalno poslovanje.

Već na samom početku realizacije ovoga projekta najavljeno je otvaranje 1500 novih radnih mjesta. McCoy je dodao kako vjeruje da neće biti potrebe za stranim radnicima, a u Osijeku je trenutno manje od predviđenog broja zaposlenih. Kazao je kako će brzo doći do toga broja privlačenjem novih klijenata.

Riječ je o kompaniji osnovanoj 1969. u SAD-u te jednom od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja koji ima više od 250.000 zaposlenika na stotinu lokacija u 30 zemalja. Tvrtka surađuje s više od 400 vodećih svjetskih brendova u brojnim sektorima na plasiranju njihovih proizvoda na tržište.

  • +3
Otvorenje Jabilove tvornice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jabil

U Gradu Osijeku zbog realizacije ovoga projekta, kako je još prošle godine otkrio gradonačelnik Ivan Radić, osnovan poseban međuresorni tim koji je investitorima bio dostupan 24 sata. Na privlačenju jedne od najvećih investicija u povijesti Hrvatske, a svakako Osijeka, intenzivno se radilo godinu i pol dana.

Osijek je odabran u konkurenciji desetak gradova u nekoliko država u okruženju. Kompaniji koja se bavi visokim tehnologijama u auto industriji i zdravstvu potpisivanjem ugovora s pravom građenja Osječani su uštedjeli, procjenjuje se, oko 2,5 milijuna eura komunalnih doprinosa, a na račun Grada za prvu je godinu uplaćeno 194.000 eura, dok investitor ne kupi parcelu.

'Radujemo se daljnjem razvoju i rastu ne samo Jabilova pogona, već i naše Poduzetničke zone Nemetin', rekao je prilikom otvorenja pogona Jabila gradonačelnik Radić.

Otvorenju je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je dodao kako će od puštanja u rad novog pogona korist dugoročno imati ne samo Osijek, nego i cijela Hrvatska s obzirom da je riječ o jednom od najznačajnijih stranih ulaganja u industrijski sektor.

'Uzbuđeni smo jer ćemo zahvaljujući povlasticama poput relokacijskih paketa, naknade troškova prijevoza i sudjelovanja u međunarodnim projektima u naš osječki pogon privući nadarene pojedince', istaknuo je Victor Manuel Morales, regionalni direktor za razvoj poslovanja te dodao:

'Ako želite oblikovati budućnost proizvodnje i istovremeno povoljno utjecati na naše klijente i zajednice u kojima poslujemo, slobodno nam se javite'.

Vijest o megaprojektu kod Osijeka procurila je u javnost početkom prošle veljače, kada je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na svojim službenim stranicama objavilo Elaborat zaštite okoliša za ovaj objekt koji bi se trebao prostirati na 169.734 kvadrata u Industrijskoj zoni Nemetin. Ono što je poznato iz objavljene dokumentacije to je da se radi o tvornici medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za auto industriju. Navodilo se da je u pitanju proizvodnja tehnološki vrlo sofisticiranih informatičkih komponenti, matičnih ploča i finih mehaničkih sklopova za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji.

U proizvodnji će se, kako smo već ranije pisali, koristiti primjerice polugotovi proizvodi od kirurškog čelika i titana koji će se obrađivati, a finalni proizvodi bit će pločice, vijci te ostali elementi koji se koriste u ortopedskim i ostalim kirurškim zahvatima. Radi se o preciznoj visokotehnološkoj industriji čiji se proizvodni proces odvija unutar čistih prostora, onih koji sami po sebi moraju biti izolirani od okoliša.